Dünya BRICS üyelerinden güç gösterisi

BRICS üyelerinden güç gösterisi

03.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Batı dünyası Norveç ve Moldova’da birlik mesajı verirken, Rusya ise müttefikleriyle yakınlaşmaya çalışıyor. BRICS ülkeleri dışişleri bakanları Cape Town’da görüştü.

BRICS üyelerinden güç gösterisi

DIŞ HABERLER SERVİSİ- Batı dünyası Moldova ve Norveç’teki zirvelerle Rusya’ya gözdağı verirken, Rusya ise müttefikleriyle ilişkilerini ilerletmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Bu yıl ağustos ayında yapılması planlanan BRICS Zirvesi öncesi Güney Afrika’nın Cape Town kentindeki toplantıda bir araya gelen üye ülkelerin dışişleri bakanları, görüşmeler gerçekleştirdi. Sputnik’in aktardığına göre, bakanların gündeminde ‘tek taraflı uluslararası yaptırımların uluslararası hukuka aykırılığı ve dünya ekonomisi üzerine etkileri, BRICS ülkelerinin ortak para birimine geçiş ve yeni üye kabulü’ konuları yer aldı.

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İş Birliği Bakanı Naledi Pandor’un ev sahipliğindeki toplantıya Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu katıldı.

Haberin Devamı

BRICS üyelerinden güç gösterisi

Putin gelecek mi?

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki yakalama kararı nedeniyle BRICS zirvesinin başka bir ülkede gerçekleştirilebileceği iddiasını reddetti ve “Bu yıl 15. BRICS Zirvesi Johannesburg’ta gerçekleştirilecek” dedi.

Güney Afrika’nın, Ağustos’ta düzenlenecek zirvenin katılımcılarına diplomatik dokunulmazlık sağlamasının standart bir prosedür olduğunu vurgulayan Pandor, bu durumun uluslararası mahkemelerin verdiği herhangi bir karara karşı alınmadığını ifade etti. Bununla birlikte Güney Afrika’da muhalefet, ülkenin taraf olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararının uygulanması ve Putin’in gelmesi durumunda tutuklanması için yoğun bir kampanya yürütüyor.

Ortak para birimi hayali!

BRICS ülkelerinin gündeminde bir süredir ‘ortak para birimi’ konusu var. Amerikan Doları’nın dünya üzerindeki egemenliğine darbe vurmak isteyen Rusya’nın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışma, uzmanlar tarafından ‘uçuk’ bulunuyor. Zira ekonomileri ve devlet yapıları birbirinden son derece farklı bu ülkelerin ortak bir para birimi kullanmasının imkansız olduğu ifade ediliyor. Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeler grubu, üyeler arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini amaçlıyor.