Dünya Bulgaristan'a sıçradı! Karadeniz kıyısında buldular

Bulgaristan'a sıçradı! Karadeniz kıyısında buldular

18.09.2023 - 12:19 | Son Güncellenme:

Romanya'nın ardından bu kez Bulgaristan'ın tatil beldesi Tyulenovo'ya bir insansız hava aracı iniş yaptı, dahası 3,5 metre uzunluğundaki drone dev bir bomba taşıyordu.

Bulgaristana sıçradı Karadeniz kıyısında buldular

Güney ve doğu cephelerindeki amansız çarpışmanın yanı sıra, yaz mevsimi başından bu yana Rusya ve Ukrayna arasında insansız hava araçları savaşı öne çıktı. Rusya'nın İran üretimi Şahid-136 kamikaze drone'larla saldırıya geçmesini, Ukraynalıların başkent Moskova'ya kadar ulaşan misillemesi izledi. Ukrayna ordusu özellikle Karadeniz kıyısındaki Rus hedeflerini ve Kırım Yarımadası'ndaki üsleri kamikaze drone'larla vurdu.

Haberin Devamı

İşgalin 571'inci günü geride kalırken, Ruslar geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi Ukrayna'nın Karadeniz sahilindeki liman kenti Odesa ve güneydeki Mykolaiv'e drone'lar ve kruz füzeleriyle saldırdı.

Gece yarısı başkent Kiev dahil Ukrayna'nın büyük bölümünde sirenler çaldı, hava saldırısı alarmı verildi. Odesa ve Mykolaiv'in yanı sıra Ukrayna'nın orta batı kesiminde yer alan Khmelnitsky'de de patlama sesleri duyuldu.

Kiev yönetimi, Odesa ve Mykolaiv'de 24 insansız hava aracı tespit edildiğini, bunların 18'inin hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü duyurdu. Rusların yine İran üretimi Şahid-136 drone'ları kullanıldığı bildiriliyor.

Rus ordusu ayrıca Tu-95 bombardıman uçaklarından Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine 17 kruz füzesi ateşledi. Füzelerin tümü hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.

Haberin Devamı

Patlamaların gerçekleştiği Khmelnitsky'de Ukrayna hava kuvvetlerine ait bir üs bulunuyor.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

YER: TYULENOVO KÖYÜ

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya lideri Vladimir Putin'in emriyle başlayan işgalde, bugüne kadar Ukrayna'nın komşuları Polonya, Moldova ve Romanya'ya füze ya da silah parçaları düştü.

NATO üyesi olan Polonya'ya düşen hava savunma füzesine ait parçalar, can kaybına yol açtı. Yine NATO üyesi Romanya'da ise Rusya'ya ait bir insansız hava aracı parçası bulundu.

Karadeniz kıyısındaki Bulgaristan'da ise patlayıcı yüklü bir drone bulundu. Bulgaristan Savunma Bakanlığı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada söz konusu insansız hava aracının Karadeniz sahil şeridinde yer alan Tyulenovo köyünde Pazar akşamı bulunduğunu duyurdu.

NATO üyesi Bulgaristan'ın bir tatil beldesi olan Tyulenovo'ya iniş yapan mayınlı insansız hava aracını incelemek için özel bir birim görevlendirildi. Varna Deniz Üssü'nden Pazartesi sabahı yola çıkan patlayıcı imha ekibi, drone'u inceliyor. 

Bulgaristana sıçradı Karadeniz kıyısında buldular

MESAFE 400 KİLOMETRE

Romanya sınırına 70 kilometre mesafedeki Tyulenovo köyü, Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım'ın güneybatı yönünde karşısında yer alıyor. Tyulenovo ve Kırım arasındaki kuş uçuşu mesafe ise, yaklaşık 400 kilometre.

Görgü tanıklarının ifadesine yer veren Bulgar medyasından Nova televizyonuna göre, patlayıcıyla dolu bir mermi taşıyan insansız hava aracının uzunluğu 3,5 metre kadar.

Haberin Devamı

ÖNCE CİDDİYE ALMADILAR

Bulgar Dnevnik gazetesi ise, şimdilik insansız hava aracının hangi ülkeye ait olduğunun bilinmediğini ve drone'nun bulunduğu sahilin kordona alındığını yazdı. Patlayıcı yüklü insansız hava aracının iskele yakınında tesadüfen köylüler tarafından fark edildiğini aktaran gazete, drone'a iliştirilmiş bir mayın olduğu bilgisini verdi.

Bulgaristana sıçradı Karadeniz kıyısında buldular

İnsansız hava aracının sıkıştığı kayalık yakınlarında bir oteli olan Radoslav Rusev, olayı yetkililere bildirdiğini ancak başlangıçta ciddiye alınmadığını söyledi.

ASKERİ UZMAN: HAVANLA ATILAN BİR MAYIN

'SIRA DIŞI: Tyulenovo yakınlarında bombalı drone bulundu' başlığını atan Telegraph yayın organı ise, Radoslav Rusev tarafından insansız hava aracı görüntüsünün sosyal medyada paylaşıldığını bildirdi.

BTV televizyonuna konuşan askeri uzman Yordan Bozhilov, drone'un taşıdığı mühimmatın havanla atılan bir mayın olduğunu kaydetti.