Dünya Cehennem insansız hava aracından göründü!

Cehennem insansız hava aracından göründü!

06.05.2023 - 10:50 | Son Güncellenme:

Rus ordusuyla Wagner Grubu arasındaki kaosta bir eşik aşılırken, gece yarısı bir drone tarafından kaydedilen video dünyayı şoka sürükledi.

Cehennem insansız hava aracından göründü

Savaşın kilitlendiği küçük ilçe Bakhmut'tan Wagner Grubu'nun paralı askerlerini çekeceğini duyurmasıyla Rusya'daki kaos saklanamaz hale geldi. Wagner'in kurucusu ve Vladimir Putin'in yakın dostu Yevgeny Prigozhin'in duyurduğu karar cephe hattında depreme yol açarken, gece yarısı ortaya çıkan görüntüler şok etkisi yarattı.

Haberin Devamı

Aylardır Rusya tarafından ele geçirilemeyen Bakhmut'ta binlerce Wagner üyesini kaybeden Prigozhin, önce Perşembe akşamı ölen onlarca askerini gösterdiği bir video paylaştı. Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a ağır küfürler savuran ve ellerindeki cephanenin yüzde 70'inin bittiğini belirten Prigozhin, Cuma günü sabah saatlerinde yayımladığı videoda ise güçlerini 10 Mayıs'a kadar Bakhmut'tan çekeceğini söyledi.

Cehennem insansız hava aracından göründü

"Şoygu! Gerasimov! Cephane nerede?" diye soran Wagner lideri, çatışmalarda günde 80 bin merminin gerektiğini ancak kendilerinin 4 bin tane istediğini söyledi.

Prigozhin'in videosunda en dikkat çekici detay, 9 Mayıs tarihini işaret etmesiydi. Wagner Grubu'nun kurucusuna göre, paralı askerleri 9 Mayıs'tan önce kilit şehir Bakhmut'u ele geçirecekti ancak askeri bürokratlar bunu engelledi.

Haberin Devamı

9 Mayıs'ta Zafer Günü'nü kutlayacak Rusya, bataklığa saplandığı Ukrayna'da şiddetli bir şekilde bir galibiyete ihtiyaç duyuyor. Aylardır on binlerce kaybın verildiği Bakhmut, aslında bir geçiş noktası olmasının dışında stratejik açıdan önemi olmayan bir yer.

ELE GEÇİRİLEMEYEN BATI YAKASI

5 Mayıs Cuma günü akşam saatlerinde Bakhmut'tan gelen görüntüler, şoke edici. Savaştan önce 73 bin insanın yaşadığı ilçeyi 9 Mayıs'tan önce işgal etmeyi deneyen Rus ordusunun, şehrin batısındaki yüksek katlı binaları fosfor bombasıyla ateşe verdiği görüldü.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Ukrayna ordusunun yayımladığı insansız hava aracı görüntülerinde mahallelerin alev alev yandığı göze çarparken, Kiev yönetimi Rusların fosfor bombası kullandığını bildirdi. Uluslararası kurallara göre sivillerin yaşadığı yerlerde kullanılması yasak olan fosfor bombası, savaş suçu kapsamına giriyor.

İşgali yakından izleyen askeri analist Rob Lee Rusların uzun süredir Bakhmut'ta yakıcı bomba kullandığını hatırlatıyor. Lee ayrıca, Rus ordusunun taktik değiştireceğini sanmadığını da dile getiriyor.

Cehenneme dönen Bakhmut'taki alevler, NASA'nın uydusu tarafından da tespit edildi. Uluslararası haber ajanslarının son haftalarda Bakhmut'tan servis ettiği karelerde, neredeyse haritadan silinen Bakhmut'ta tüm binaların hasar aldığı göze çarpıyordu.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan Bakhmut'ta ağır kayıpları olan Wagner Grubu, birçok kez ilçeyi işgal ettiğini duyurdu ancak Ukrayna ordusu şehri ne pahasına olursa olsun savunmakta kararlı olduklarını söylüyor.

Wagner Grubu'nu kurduğunu yıllarca inkar ettikten sonra ilk kez geçtiğimiz yıl sonbaharda açık şekilde kabul eden Prigozhin, aynı günlerde hapishanedeki azılı mahkumları af karşılığında cepheye götürme teklif ettiği videoyla dünya gündemine girdi.

Suriye'den Libya'ya, Sudan'dan birçok Afrika ülkesine kadar etkin olduğu bilinen Wagner Grubu askerleri, tıpkı Rus ordusu gibi Ukrayna'da hezimet yaşadı.

KIRILMA ANI

Yevgeny Prigozhin'in çekilme kararı, Ukrayna'da bataklığa saplanan Rusya için bir kırılmayı işaret ediyor. Halihazırda Ukrayna ordusunun karşı taarruzu beklenirken, ABD istihbaratı Rusya'nın 2023 yılı içinde önemli bir saldırı gücünden yoksun olduğunu belirtiyor. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haynes, Rusya'nın tüm çabasını halihazırda işgal ettiği Ukrayna topraklarını elinde tutmaya harcayacağı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

İşgali yakından takip eden Savaş Araştırmaları Enstitütüsü de (ISW), bu sabah yayımladığı yeni raporda Rusların saldırıdan savunmaya geçtiğini vurguladı. ISW'ye göre, haftalardır beklenen Ukrayna'nın karşı taarruzunu geri püskürtmeye odaklanan Rusya Savunma Bakanlığı, Bakhmut'taki cephe hattını terk etmiş görünüyor. Rus düzenli askerlerinin Bakhmut'tan vazgeçmesiyle Prigozhin'in zor durumda kaldığını dile getiren ISW, yanı sıra Rus ordusunun binlerce kilometreyi bulan cephedeki saldırı operasyonlarını neredeyse durdurduğunu yazdı.

ISW'ye göre, doğu ve güneydeki cephe hattında Ukraynalıları karşılamaya hazırlanan Rus ordusu cephane stokluyor ve Prigozhin'in umutsuz açıklamaları bunu gösteriyor.

Raporda dikkat çeken bir diğer yorum, Wagner Grubu liderinin gerçekten de 10 Mayıs'ta güçlerini Bakhmut'tan çekip çekmeyeceğinin belirsiz olması. ISW'ye göre, Prigozhin belki de Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndan destek almak için son bir teşebbüste bulundu.

Haberin Devamı

Wagner Grubu'nun paralı askerleri Bakhmut'tan ayrılmak için bile Rusya Savunma Bakanlığı'nın yardımına ihtiyaç duyacak.