Dünya Çekilme muamması!

Çekilme muamması!

05.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Trump’ın Suriye’den çekilme yönünde yaptığı önceki günkü açıklamaları kriz yarattı. Trump, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında ABD askerinin Suriye’de bir süre daha kalmasını kabul etti.

Çekilme muamması

ABD Başkanı Donald Trump’ın Baltık ülkelerinin liderleriyle beraber düzenlediği bir basın toplantısında “Suriye’den artık çekilmek istediği” yönündeki sözlerini tekrar etmesi, Amerikan siyasetinde büyük etki yarattı.

Haberin Devamı

Trump’ın bu sözlerine karşın özellikle ABD’nin DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ve Amerikan Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) General Joe Votel’den tam tersi yönde açıklamalar gelmişti. Votel, ABD’nin DAEŞ’ten kurtarılan yerlerin istikrara kavuşması için bölgede daha uzun süreli bir rolü olması gerektiğini dile getirirken, McGurk da cihatçılara karşı mücadelenin henüz bitmediğini vurgulamıştı. McGurk, “DAEŞ ile mücadele etmek için Suriye’deyiz. Bu bizim görevimiz ve daha görevimizi bitirmedik ve bu görevi tamamlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

‘BM adım atsın’

Çelişen açıklamaların ardından, dün, ABD Ulusal İstihbarat Ajansı Direktörü Dan Coats, Trump’ın sözleriyle ilgili konuştu. Coats, ABD’nin Suriye’den çekilip çekilmeyeceğine Beyaz Saray’da yapılan toplantıda karar verildiğini belirtirken, kararın “yakında” açıklanacağını bildirdi. Buna karşın, ismi açıklanmayan üst düzey yetkililere göre, Trump, ABD askerinin Suriye’de kalmasını kabul etti. Yetkililer, Trump’ın şu an için ABD askerinin bölgedeki faaliyetine devam etmesine sıcak baktığını, ancak eninde sonunda askerlerin çekilmesi gerektiği yönünde isteği olduğunu paylaştı. Trump, önceki gün yaptığı açıklamada, “Suriye’den çıkma planı üzerinde çalışıyoruz. Suudi Arabistan kalmamızı istiyorsa parasını ödemesi gerekecek” demişti.

Haberin Devamı

Trump’ın Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında askerin Suriye’den çekilmesi için herhangi bir süre çizelgesi onaylamadığı da ifade ediliyor. Trump, DAEŞ’in tamamen bitirildiğinden emin olmak isterken, bölge ülkelerinin ve Birleşmiş Milletler’in bu konuda daha fazla adım atmasını ve Suriye’de istikrarın sağlanmasına katkı yapmasını talep ediyor. ABD basınına konuşan yetkili, “Şimdilik bir çekilme yok ancak Başkan Trump uzun dönemli bir sorumluluğun altına girmek istemiyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders dün “Suriye’de DAEŞ’i yok etme misyonu hızla sona eriyor” ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Menbiç’e yeni asker gönderdiği ortaya çıkmıştı. Bölgeden yeni gelen fotoğraflarda, ABD askerlerinin Menbiç’te Türkiye destekli ÖSO kontrolündeki bölge sınırına doğru konuşlandığı görülüyor.

Macron’la görüştü

ABD Başkanı Trump’la Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Suriye konulu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “iki liderin, hiçbir şeyin, Suriye ile Irak’ta DAEŞ’in canlanmasını önleme hedefinden sapma yaratmaması gerektiğinde hemfikir olduğu” ifade edildi. Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasına göre Trump ile Macron, “Suriye’de kapsayıcı siyasi geçiş süreci için birlikte çalışma konusunda” da görüşbirliği içinde. Bununla birlikte Beyaz Saray’ın açıklamasında da, iki liderin DAEŞ’i tümden yok etmenin yollarını ele aldığı belirtildi.