Dünya CIA 2027'yi işaret etti! Çin gökyüzünü kontrol altına alacak

CIA 2027'yi işaret etti! Çin gökyüzünü kontrol altına alacak

17.04.2023 - 11:50 | Son Güncellenme:

Jack Teixeira tarafından sızdırılan gizli belgeler basına yansımaya devam ediyor. Son olarak olası bir Çin-Tayvan savaşında yaşanması muhtemel senaryolar ortaya çıktı. Pentagon'un tahminlerine göre ABD, bölgede Çin'e karşı oldukça zor durumda.

CIA 2027yi işaret etti Çin gökyüzünü kontrol altına alacak

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Hava Muhafızı Jack Teixeira tarafından sızdırılan belgeler bir süredir dünyanın gündeminde. Belgeler ağırlıklı olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini konu alırken diğer ülkelerin bölgeye yaptığı gizli yardımlara da değiniyor.

Haberin Devamı

Bu bağlamda ABD'nin en yakın müttefiklerinden olan Mısır'ın Rusya'ya füze ürettiği ortaya çıktı. ABD'nin ise Ukrayna'ya silah göndermesi için Güney Kore'yi dinlediği kayıtlara geçti. Belgeleri sızdıran Teixeira ise geçtiğimiz günlerde yakalandı. Kitap okurken basılan Teixeira'nın 15 yıl ceza alması gündemde

Gün içerisinde ise Washington Post tarafından yapılan haberde yine Pentagon belgelerinden sızan dosyalara yer verildi. Söz konusu belgenin başrolünde ise bu sefer Çin ve Tayvan var.

CIA 2027yi işaret etti Çin gökyüzünü kontrol altına alacak

OLASI BİR FÜZE SALDIRISINDA TAYVAN

Sızıntılara göre, olası bir Tayvan işgalinde Çin, kısa sürede hava üstünlüğünü elde edecek. Washington Post tarafından görülen gizli belgeler, Tayvan'ın askeri liderlerinin hava savunmalarının "füze saldırılarını doğru bir şekilde tespit edebildiğinden" şüphe duyduğunu gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

Adanın uçaklarının yalnızca yarısının düşmanla etkili bir şekilde çatışmaya girebildiğini ortaya koyuyor. Belgenin devamındaki 'Çin gökyüzünü kontrol altına alacak' ifadesi ise oldukça dikkat çekici.

CIA 2027yi işaret etti Çin gökyüzünü kontrol altına alacak

ÖNLEMLER YETERSİZ

Belgeler, Çin'in askeri yeteneklerinin ve Tayvan'ın güvenlik açıklarının kapsamlı bir analizinden uzak olsa da, toplu olarak Tayvan'ın genel hazırlığının daha kasvetli bir resmini çiziyor.

Buna göre Çin'den adaya yapılacak herhangi bir füze saldırısında hem askeri hem de sivil kayıpların yoğun olacağı belirtildi. Dahası belgelerde Tayvan'ın tatbikatlarının gerçek bir saldırıyla neredeyse alakasız olduğu ve sivil halkı yeterince olası bir saldırıya karşı yetersiz olduğu aktarılıyor.

CIA 2027yi işaret etti Çin gökyüzünü kontrol altına alacak

SÖZCÜ YANIT VERMEDİ BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Söz konusu sızıntı Tayvan Genelkurmay Başkanlığı sözcüsüne soruldu, sözcü konuya ilişkin herhangi bir yanıt vermedi. Tayvan Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Tayvan'ın askeri hazırlığıyla ilgili dış görüşlere saygı duyduğunu" ve savunma sistemlerinin "düşman tehditlerine göre dikkatlice inşa edildiğini" belirtildi.

CIA: 2027 YILI KRİTİK

CIA Direktörü William J. Burns, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, ordusunun 'HKO'nun yüzüncü yılı olan 2027'ye kadar Tayvan'ı ele geçirebilecek kapasitede olması talimatını verdiğini söyledi. Xi ve askeri liderliğinin bir işgalin başarılı olup olmayacağı konusunda şüpheleri olduğuna inandığını söyledi.

Haberin Devamı

CIA 2027yi işaret etti Çin gökyüzünü kontrol altına alacak

'ORAYA HIZLI BİR ŞEKİLDE ULAŞAMAYIZ'

Öte yandan olası bir işgalde en kritik bölge Taipei Limanı olacak. ABD ile Tayvan'ın burayı iyi bir şekilde savunması durumunda Çin ordusu yakıt ikmali yapamayacak. Uzmanlar, Tayvan'ın savunulması senaryosunda mesafenin önemli bir karmaşıklık faktörü olduğu konusunda hemfikir.

Stanford Üniversitesi Freeman Spogli Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü ve American Enterprise Institute üyesi Oriana Skylar Mastro ABD'nin Tayvan'ı savunması konusunda "Oraya hızlı bir şekilde ulaşamayız," dedi.