Dünya Çin meydan okudu, ABD uçağı titredi! Pilotlar sadece arkasından baktı

Çin meydan okudu, ABD uçağı titredi! Pilotlar sadece arkasından baktı

31.05.2023 - 09:20 | Son Güncellenme:

ABD'ye ait RC-135 uçağının önü Çin üretimi J-16 tarafından kesildi. Havada yapılan yakınlaşmada Çinli pilotun manevrası sonrası kokpitte yaşananlar anbean kameraya yansıdı. ABD Hava Kuvvetleri söz konusu görüntüleri sosyal medyadan paylaştı. Çin tarafı ise saatler sonra konuyla ilgili ilk açıklamayı yaptı.

Tayvan konusu nedeniyle Çin ve ABD arasındaki gerilim bir süredir tırmanarak devam ediyor. Çin olası bir işgalin planlarını yaparken askeri uzmanlar bölgede 2027 yılına kadar bir savaş olmasını bekliyor. ABD'nin ise olası bir savaşta en büyük handikabı Tayvan'a olan uzaklığı.

Haberin Devamı

Bu nedenle Asya'da küçük ada ülkelerinde üs kuran ABD Tayvan'a buralardan yardım götürmeyi planlıyor. Çin ise sık sık bu adalara 'siber' saldırılarda bulunuyor.

Hafta başında ABD'nin bölgedeki en önemli üssü Guam'a Çinli hackerlar saldırdı ve askeri ve lojistik kaynaklara zarar verdi. Microsoft tarafından açıklanan veriler dünyada ses getirdi.

HAVADA YAKIN TEMAS

Güney Çin Denizi üzerinde ABD ile Çin hava kuvvetleri arasında tehlikeli bir yakınlaşma yaşandı. ABD Hint-Pasifik Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Güney Çin Denizi üzerinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait RC-135 tipi keşif uçağının Çin Hava Kuvvetleri’ne ait J-16 tipi savaş uçağı tarafından agresif bir manevra ile önünün kesildiği aktarıldı.

Çin meydan okudu, ABD uçağı titredi Pilotlar sadece arkasından baktı

UÇAK TİTREDİ

ABD tarafı Çin'i 'gereksiz yere agresif manevra' yapmakla suçladı. ABD basınında çıkan haberlerde J-16'nın ABD uçağının burnunun hemen önünden uçması nedeniyle RC-135'de türbülansa neden olduğu belirtildi. Uçak kamerasına yansıyan o anlarda ise pilotların koltuklarında sallandığı kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Çin meydan okudu, ABD uçağı titredi Pilotlar sadece arkasından baktı

NORMALLEŞME ADIMLARI

Öte yandan iki ülke arasındaki gergin ilişkilere rağmen, ABD Başkanı Joe Biden bu ay gazetecilere verdiği demeçte 'çok yakında bir çözüm' öngördüğünü söyledi.

Geçtiğimiz ay Çin'in Washington büyükelçisi değişti. Yeni büyükelçi Xie Feng 'ABD ile diyaloğu artırmak, farklılıkları yönetmek ve aynı zamanda ilişkimizi doğru yola döndürmek için işbirliğimizi genişletmek için çalışacağız' dedi.

Çin meydan okudu, ABD uçağı titredi Pilotlar sadece arkasından baktı

BENZER OLAYLAR SIK SIK YAŞANDI

ABD, Çin'in bu hareketinin kendilerini değil asıl bölgede bulunan ülkelerle ilgili olduğunu öne sürdü ve Çin'in diğer ülkelerin egemenliğini ihlal edebileceğini savundu.

ABD ile Çin arasında havada yaşanan bir başka gerginlik geçtiğimiz Aralık ayında meydana geldi. Çin uçağı, ABD Hava Kuvvetleri aracının 3 metre yakınından geçti ve olası bir kriz saniyelerle atlatıldı.

CEZA ALMADILAR

Benzer bir olay 2013 yılında Çin ve Filipinler arasında yaşandı. Filipinler konuyu uluslararası mahkemeye taşımak için Lahey'de dilekçe verdi. Çin yargılamalara katılmayı reddederken, mahkeme nihayetinde 2016'da Güney Çin Denizi ile ilgili iddialarının uluslararası hukukta hiçbir temeli olmadığına karar verdi.

Haberin Devamı

Bu kararın ardından ABD, Çin'i Güney Çin Denizi'ndeki 'kışkırtıcı davranışını durdurmaya' ve 'büyük ve küçük tüm ülkelerin haklarına saygı duyan kurallara dayalı düzene bağlı olma' çağrısı yaptı.

ÇİN'DEN YANIT GELDİ

Çin ordusu tarafından yapılan açıklamada ABD uçağının Çin'in hava sahasını ihlal ettiği belirtildi. Çin askeri sözcüsü Zhang Nandong yaptığı açıklamada 'Bir ABD RC-135 keşif uçağı, keşif ve müdahale gerçekleştirmek için kasıtlı olarak hava sahamıza girdi' dedi ve Çin'in uluslararası hukuk kurallarına göre ABD jetini izleme hakkı olduğunu sözlerine ekledi.