Dünya Çin'in savaş gemileri Orta Doğu'ya demir attı! 'Rutin bir hazırlık' diyerek duyurdular

Çin'in savaş gemileri Orta Doğu'ya demir attı! 'Rutin bir hazırlık' diyerek duyurdular

22.10.2023 - 10:15 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas arasındaki savaş başladıktan kısa bir süre bölgeye uçak gemilerini gönderen ABD'den sonra şimdi de Çin'in savaş gemileri Umman'a demirledi.

Çinin savaş gemileri Orta Doğuya demir attı Rutin bir hazırlık diyerek duyurdular

7 Ekim tarihinde ülkenin İsrail'in sızan Hamas kısa sürede birçok kasabayı kontrol altına aldı. İsrail tarafı ise bu durum karşısında 50 yıl sonra savaş ilan etti. Çatışmalarda iki taraf da binlerce sivil ve askerini kaybetti. Tel Aviv şimdilerde kara harekatına hazırlanırken Gazze'yi adeta bombardıman yağmuruna tutuyor.  Bombardımanlar devam ederken İsrail Gazze'ye karadan saldırmaya da hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta sonu beklenen saldırı olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendi. Askeri uzmanlar İsrail'in böyle bir operasyonda ağır kayıplar vereceğini öngörüyor.

Haberin Devamı

OLASI İKİNCİ CEPHE

Uzmanlar Gazze'nin dar sokakları, yüksek katlı binaları ve yer altında bulunan kilometrelerce uzunluğundaki tüneller nedeniyle söz konusu harekatın başarısız olacağını düşünüyor. Harekatın başlaması durumunda İsrail'i bekleyen bir diğer tehlike de ülkenin kuzeyindeki Hizbullah. Lübnan'da faaliyet gösteren ve arkasında İran'ın desteği olan Hizbullah'ın İran'a olası saldırısı bölgesel çatışmaların yanı sıra küresel bir savaşı dahi tetikleyebilir.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün İsrail'in kuzey sınırını ziyaret etti, komutanlar ve askerlerle buluştu. İsrail-Lübnan sınırında konuşan Gallant, "Hizbullah savaşa katılmaya karar verdi ve bunun bedelini ödeyecek. Ve biz her türlü ihtimale hazırlanmalıyız. Bizi büyük zorluklar bekliyor" dedi.

Haberin Devamı

ABD BÖLGEDE

Çatışmaların başlamasından kısa bir süre sonra ABD Orta Doğu'ya iki adet uçak gemisi gönderdi. Bunun yanı sıra Pentagon yine Orta Doğu'daki 2000 askerine 'konuşlandırma' emri verdi. Bu 2000 askerin ise nerede görev yaptığı hakkında bir bilgi verilmedi. Yanı sıra geçtiğimiz günlerde İsrail'e gelen ABD Başkanı Joe Biden, Tel Aviv'e koşulsuz destek sunacaklarını bildirdi. Biden ayrıca Amerikan Kongresi'nden İsrail için yardım isteyeceğini de kaydetti.

Çinin savaş gemileri Orta Doğuya demir attı Rutin bir hazırlık diyerek duyurdular

ÇİN DONANMAYI GÖNDERDİ

Çin devlet medyasında çıkan haberlerde Pekin'in İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken Orta Doğu'ya 6 adet savaş gemisi gönderdiği açıklandı. 18 Ekim'de yola çıkan savaş gemileri Umman'a geldi ve burada Umman donanmasıyla 5 gün sürecek bir tatbikat düzenlenecek. Çin Savunma Bakanlığı ise gelişmeyi 'Rutin bir hazırlık' diyerek yorumladı. Haberin devamında ayrıca Çin lideri Xi'nin Mısır'ın Gazze'ye insani yardım sağlama çabalarını desteklediği belirtildi.

PEKİN'İN ATEŞKES ÇABALARI

Orta Doğu'da daha etkin rol oynamak isteyen Çin, bunun son işareti olarak İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanması için bölgeye elçi gönderdi. Temaslarına Katar'dan başlayan elçi Zhai Jun'un Orta Doğu'yu turlayacağı bildirildi. Çinli elçi ilk olarak Katar Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra, Rus mevkidaşıyla görüştü.

Jun'un, Rusya Devlet Başkanı Putin'in özel Orta Doğu ve Afrika Temsilcisi Mikhail Bogdanov ile yaptığı görüşme sonrasında Rusya Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlık her iki ülkenin de, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde İsrail-Filistin sorunu ve diğer krizlerin siyasi çözümüne yönelik çabaları yakından koordine etme konusunda kararlı olduklarını teyit etti.

Haberin Devamı

Çinin savaş gemileri Orta Doğuya demir attı Rutin bir hazırlık diyerek duyurdular

Her iki ülke de Amerikan yaklaşımına zıt bir pozisyon belirleyerek bölgede etkin olma peşinde. Bölgedeki temasların yanı sıra, Pekin ülkesinde de bölgeden yetkilileri ağırlıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dün Pekin'de düzenlenen Çin'in Kuşak ve Yol projesi forumuna katılan Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli'yi kabul etti. Çin'den yapılan açıklamaya göre Şi, Madbuli'ye en önemli önceliğin çatışmaları durdurmak ve ciddi bir insani krize yol açmasını önlemek olduğunu bildirdi.

GAZZE'DE SON DURUM

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nde başlattığı harekatta ölenlerin sayısı 4.385’e yaralıların sayısı 13 bin 561’e ulaştı.