Dünya Darbecilerden halka bombardıman! 100 kişi öldü: Cesetleri yakıyoruz

Darbecilerden halka bombardıman! 100 kişi öldü: Cesetleri yakıyoruz

12.04.2023 - 11:09 | Son Güncellenme:

2021 yılında darbe ile iktidara gelen Myanmar hükümeti, dün gece bir skandala imza attı. Yaşananlar dünyada manşet olurken Birleşmiş Milletler ve ABD'den üst üste açıklamalar geldi

Darbecilerden halka bombardıman 100 kişi öldü: Cesetleri yakıyoruz

AFP, BBC gibi dünyanın önde gelen ajansları tarafından servis edilen haber dünyada gündem oldu. Myanmar'da meydana gelen gelişmede bir köye hava saldırısı düzenlendi. BM insan hakları sorumlusu Volker Türk, kurbanlarının arasında çocukların da olduğuna vurgu yaparak 100 kişinin öldüğünü aktardı ve dehşete düştüğünü belirtti. İlk raporlar ölü sayısını 50 civarında gösteriyor, ancak daha sonra bağımsız medya tarafından bildirilen sayımlar bunu sayıyı 100'e çıkardı.

Haberin Devamı

HALKI SORUMLU TUTTU

'Cunta' Salı gecesi geç saatlerde saldırının yapıldığını doğruladı ancak ölü sayısıyla ilgili bir açıklamada bulunmadılar. Öte yandan askeri iktidardan bir yetkili, Ölenlerin bir kısmının üniformalı darbe karşıtı savaşçılar olduğunu, ancak "sivil kıyafetli bazı insanlar da olabileceğini" bildirdi. Sözcü, bazı ölümlerden Halk Savunma Kuvvetleri tarafından yerleştirilen mayınları sorumlu tuttu.

ŞANS ESERİ HAYATTA KALDI

Bölgede bulunan ve şans eseri hayatta kalan bir görgü tanığı ise ölenlerin ağırlıklı olarak kadınlar ve çocuklar olduğunu belirtti ve şöyle dedi:

'Jet, doğrudan kalabalığın üzerine bomba attı ve ben de yakındaki bir hendeğe atlayıp saklandım. Birkaç dakika sonra ayağa kalkıp etrafıma baktığımda, dumanın içinde parçalanmış ve ölmüş insanlar gördüm. Ofis binası yıkıldı. Yaklaşık 30 kişi yaralandı. Yaralılar nakledilirken bir helikopter geldi ve daha fazla insanı vurdu. Şimdi cesetleri hızla yakıyoruz'

1/4

2/4

3/4

4/4

ABD VE BM'DEN ÜST ÜSTE AÇIKLAMALAR

Konuyla ilgili BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaşanan saldırıyı kınadığını belirtti. ABD tarafından yapılan açıklamada ise Washington'un 'endişeli' olduğu aktarıldı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel, ülkenin eski adını kullanarak yaptığı açıklamada konuya ilişkin şöyle dedi:

Haberin Devamı

'Bu şiddetli saldırılar, rejimin insan hayatını hiçe saydığını gösteriyor'

Öte yandan Myanmar'da iktidar askeri darbeyle 2021 yılında değişti ve o günden beri ülke 'cuntacılar' tarafından yönetiliyor. Darbenin lideri Aung San Suu Çii o dön em yaptığı açıklamada halka darbeyi kabul etmeme ve karşı koyma çağrısında bulundu.