Dünya Dünya Sudan'dan kaçıyor! Batı seferber oldu

Dünya Sudan'dan kaçıyor! Batı seferber oldu

24.04.2023 - 13:00 | Son Güncellenme:

9 gündür çatışmaların devam ettiği Sudan'da şimdiye kadar 420 kişi öldü, binlerce kişi ise yaralandı. Batılı ülkeler ise bölgede bulunan vatandaşları ve çalışanlarını tahliye etmek için zamanla yarışıyor.

Dünya Sudandan kaçıyor Batı seferber oldu

Sudan'da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başladı.

Haberin Devamı

El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Bölgedeki çatışmalar kapsamında başkent Hartum'da 24 saatlik ateşkes ilan edildi ancak taraflar kısa bir süre sonra tekrar çatışmaya başladı. Şehirden günlerdir silah ve bomba sesleri eksik olmazken birçok kısımdan da dumanlar yükseliyor.

YÜZLERCE ÖLÜ BİNLERCE YARALI

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi'nden yapılan açıklamada, Sudan'daki çatışmalarda en az 420 kişinin hayatını kaybettiği, 3 bin 700 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Açıklamada, doktorların, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının da ambulanslara ve sağlık kurumlarına yapılan saldırılarda yaralandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Sudan ordusu ve RSF ise diplomatik misyonlara düzenlenen saldırılarda birbirini suçlamaya devam ediyor.

Dünya Sudandan kaçıyor Batı seferber oldu

DÜNYA SUDAN'I TERK EDİYOR

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar devam ederken, ülkedeki tahliyeler de sürüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Hartum Büyükelçiliği'ndeki diplomatik operasyonların geçici olarak askıya alındığı belirtmiş, “ABD personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler güvenli bir şekilde ülkeden tahliye edildi” dedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Sudan'daki diplomatların ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandığını duyurmuş, tahliyelerin Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri tarafından çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini belirtti.

İngiltere ve ABD'nin yanı sıra bölgede faaliyet gösteren Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya'da çalışanlarını ve vatandaşlarını bölgeden tahliye etti.

FRANSA

Fransa, bugün Sudan'da yürüttüğü tahliye çalışmalarını devam ettiğini bildirdi ve şimdiye kadar ülkede 388 kişiyi çıkardıklarını açıkladı.

ALMANYA

Alman ordusu şimdiye kadar Hartum yakınlarındaki bir hava alanından 311 kişiyi tahliye etti ve 101 kişilik ilk grup Pazartesi günü Ürdün'deki El Azrak üssünden Airbus A321 ile Berlin'e geri getirildi.

Haberin Devamı
1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

İRLANDA

İrlanda başbakan yardımcısı Michael Martin bugün yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 İrlanda vatandaşının da Sudan'dan tahliye edildiğini ve daha fazla tahliyenin planlandığını söyledi.

HOLLANDA

Tahliye edilenleri taşıyan bir Hollanda askeri uçağı Pazartesi günü erken saatlerde Sudan'dan Ürdün'e uçtu. Ülkenin dışişleri bakanlığı daha fazla ayrıntı vermeden, uçakta Hollanda vatandaşları da dahil olmak üzere farklı milletlerden insanların olduğunu söyledi.

AB'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, hafta sonu binden fazla AB vatandaşının Sudan'dan tahliye edildiğini belirterek, "Karışık fakat başarılı bir operasyon oldu" ifadelerini kullandı.

Borrell, başkent Hartum'da AB misyonuna bağlı 21 diplomatın ve AB büyükelçilerinin Sudan'ın başka bölgelerine sevk edildiğini sözlerine ekledi. Fransa'ya bölgedeki tahliye çalışmalarındaki özverili desteği nedeniyle teşekkür eden Borrell, "Hem kendi hem de diğer ülkelerin vatandaşlarını tahliye çabaları için özel bir teşekkür etmek istiyorum" dedi.