Dünya Elbisenin gizemi Tiktok'ta ortaya çıktı! Dikkat çeken Suriye detayı

Elbisenin gizemi Tiktok'ta ortaya çıktı! Dikkat çeken Suriye detayı

27.07.2022 - 06:57 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü modacı Christian Dior, Fransız sosyetesine merakla beklenen sonbahar-kış koleksiyonunu tanıtıyordu. Benzersiz tasarımlardan oluşan bu koleksiyonun içindeki bir parça ise yıllar sonra çatı katında bulunarak bambaşka bir hikayeyi gün yüzüne çıkardı. İşte şaşkına çeviren elbisenin Tiktok'ta ortaya çıkan sırrı.

Elbisenin gizemi Tiktokta ortaya çıktı Dikkat çeken Suriye detayı

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - İkinci Dünya Savaşı sonrası modacılar tasarım dünyasında bir devrim yaratma uğraşına girdi. Takvimler 1949 yılını gösterdiğinde, birbirinden farklı parçaların bir araya geleceği Christian Dior'un 'Milieu du Siecl' koleksiyonunu da bu sebeple herkes merakla bekleniyordu. Özellikle Fransız bir diplomatın eşi olan Adeline Barbusse bunun için çok heyecanlıydı. Bir diplomat eşi olarak sürekli seyahat etmesi gereken Adeline Barbusse, eşinin görev yeri olan Suriye'nin Şam kentinde bir etkinliğe katılmak için Milieu du Siecl koleksiyonundan kendisi için siyah, straplez bir gece elbisesi seçti. Ancak elbisesiyle etrafına ışık saçan Adeline Barbusse, talihsiz bir durum sonucu 1956 yılında genç yaşta hayatını kaybetti. Bu kaybın ardından ailesi onun eşyalarını Güney Fransa'da bulunan evlerinin çatı katında muhafaza etti. 1949 yılında satın alınan ve özel bir koleksiyonun ürünü olan siyah elbise, yıllarca burada unutuldu. Ardından da yıllar sonra kendisiyle aynı ismi taşıyan torunu Adeline Vining'e verildi.

Haberin Devamı

Elbisenin gizemi Tiktokta ortaya çıktı Dikkat çeken Suriye detayı

Adeline Vining İngiltere'de üç kızı ve eşiyle birlikte yaşıyordu. Uzun yıllar önce annesi tarafından kendisine verilmiş yadigar elbise onun için başlarda hiçbir anlam ifade etmiyordu. Elbise Fransa'daki çatı katından İngiltere'deki bir başka çatı katına gelmiş, orada da uzun yıllar boyunca bavulun içinde kalmaya devam etmişti. Ancak kısa bir süre önce 36 yaşındaki Adelina Vining elbisenin varlığını hatırladı ve hikâyesinin peşine düştü. Adeline elbiseyi araştırmaya başladığında anneannesinden kendisine miras kalan bu tasarımın Dior'un en eski kreasyonlarından birine ait olduğunu, değerinin ise 30 bin ila 35 bin sterlin arasında olduğunu gördü. Ancak onun için en önemli olan anneannesinden böyle bir elbisenin kalmış olmasıydı.

Haberin Devamı

Adeline Vining her gün Tiktok hesabında giydiği kıyafetlerin kombinlerini takipçileriyle paylaşıyor. Çatı katındaki saklı mirası keşfeden Adeline, anneannesinin elbisesini temizledi ve onunla geçtiğimiz günlerde kamera karşısına geçti. Belki de o güne dek yaptığı en güzel kombin anneannesinin elbisesiyle yaptığıydı.

"Elbiseye ne kadar para teklif edilirse edilsin ondan ayrılabileceğimi sanmıyorum. Kesinlikle çok güzel ve sadece onu giymek bile enerjimi yükseltiyor. Muazzam bir manevi değeri var."

Elbisenin gizemi Tiktokta ortaya çıktı Dikkat çeken Suriye detayı

Küçükken annesinin elbiseyi ona getirdiği günü hatırlayan Adeline, "Eski olduğunu her zaman biliyordum. Anneannemin onu ne zaman ve nereden aldığını bilmiyordum. Sadece bir gün giyebileceğimi umuyordum. Tavan arasında unutulduğu halde onca yıl boyunca bu kadar iyi durumda kalması ve farelerin ya da böceklerin zarar vermemesi inanılmaz" dedi.

AYNI KREASYON PRENSES İÇİN DE GÖSTERİLDİ

Adeline elbisenin tasarım olduğunu biliyordu ve elbise hakkında bilgi almak için Dior ile temasa geçti. Ancak markanın arşivcisinden henüz bir haber alamadı. Londra'daki V&A müzesinin moda ve tekstil bölümündeki kıdemli küratör olan Oriole Cullen'e göre, elbise 'harika bir keşif' ve 1949'lı yıllarda bu elbise şimdi olduğu gibi çok pahalıydı. Oriole'ye göre, elbisenin yer aldığı koleksiyonun aynısı yine Dior'un Nisan 1950'de Londra'daki defilesinde de gösterilmişti. Hatta Fransa büyükelçisinin evinde düzenlenen davette Dior, Kraliçe Anne ve Prenses Elizabeth ve Margaret için de elbiseyi modellemişti.

Haberin Devamı

Elbisenin değerini gördükçe onun gerçek bir miras olduğuna iyice ikna olan Adelina Vining, elbiseyi Doğu Londra'da bulunan vintage moda konusunda uzmanlaşmış Kerry Taylor Auctions'a götürdü. Kerry Taylor Auctions elbiseyi görür görmez çok heyecanlandı. Adeline Vining, anneannesi erken yaşta öldüğü için elbiseyi uzun bir süre boyunca giyme şansı olmadığından üzgün olduğunu söyledi ve hemen akrabalarıyla iletişime geçti. Uzaklardaki akrabalarına ulaşan Vining, anneannesinin bu elbiseyle çekilmiş fotoğraflarına ulaşmaları için kendilerinden ricada bulundu. Haftalarca süren aramaların ardından, nihayet Adeline'in Şam'da bir partide kimliği belirsiz bir adamla dans ederken giydiği fotoğraf ortaya çıktı.

'DAHA MÜKEMMELİ OLAMAZDI'

Fotoğrafı gören Adeline Vining, "Daha mükemmel bir fotoğraf olamazdı. Dans ettiğini ve elbisenin içinde çok mutlu göründüğünü görmek harika" dedi. Anneannesi öldüğünde annesi 2 yaşında olan Adeline, hiç görmediği anneannesinin hikâyesini öğrenmek için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Böylesine mükemmel bir zevke sahip olan kadının çok özel bir hikayesi olduğuna inandı ve anneannesini daha yakından tanımak için uzaklarda yaşayan akrabalarıyla iletişime geçti. Adeline Vining, büyük teyzesi Marie-Helene'den anneannesini dinledi.

Elbisenin gizemi Tiktokta ortaya çıktı Dikkat çeken Suriye detayı

TEYZESİ DOĞARKEN ANNEANNESİ ÖLDÜ

Adeline Barbusse altı çocuk annesiydi. Çocukları için özel tasarım elbiseler dikmekten oldukça mutluluk duyan Barbusse, en büyük kızı için bir balo elbisesi dikiyordu. İşte o gün eline batan minicik iğne sonunu getirdi. Parmağı enfeksiyon kapan Barbusse, Suriye'de tedavi ettirildi ancak sorun geçmedi. O yıllarda ahbapları olan bir doktor Barbusse'nin parmağını inceledi ve parmağının kangren olduğunu, acilen Paris'e gitmesi gerektiğini söyledi. Adeline, Paris'e götürüldü ve doktorlar parmağını kesti. Ancak o sırada talihsiz kadın Adeline Vining'in küçük teyzesine hamileydi. Çok kısa bir süre sonra parmağında  komplikasyon oluşunca Adeline Barbusse'nin karnındaki bebeği sezaryenle almak zorunda kaldılar. Adeline Barbusse ise bebeğinin doğduğu esnada hayatını kaybetti.

Bu feci kaybın ardından Barbusse ailesi acılarıyla boğuştu. Adeline'in annesi ise eniştesi ve teyzesi tarafından büyütüldü. Ardından Londra'ya taşındı, evlendi ve yıllar sonra kızı Adeline Vining dünyaya geldi. Adeline'nin dedesi Pierre Barbusse ise henüz 11 yaşındayken bir aile düğününde tanıştığı güzel, hayat dolu karısını kaybedince hayata küstü ve bir daha asla evlenmedi. Anneannesinin hikayesini öğrenen Adeline ona bir kez daha hayran oldu ve onunla tanışabilmeyi çok istediğini dile getirdi.