Dünya Ermenistan umudunu ABD'ye bağladı! Rus basının hedefinde Paşinyan var

Ermenistan umudunu ABD'ye bağladı! Rus basının hedefinde Paşinyan var

08.09.2023 - 13:58 | Son Güncellenme:

Rus basını, ABD ve Ermenistan'ın yakınlaşmasının perde arkasını yazdı. Bu yakınlaşma sonucu Azerbaycan-Ermenistan arasında yeni bir savaş riskinin doğduğunu öne süren Kommersant gazetesi Paşinyan'a yönelik ağır eleştirilerde bulundu.

Ermenistan umudunu ABDye bağladı Rus basının hedefinde Paşinyan var

3 Eylül'de verdiği röportajda 44 gün süren Dağlık Karabağ Savaşı'nda Rusya'ya güvenmekle hata yaptıklarını kabul eden Ermenistan Başbakanı Paşinyan, 'Güvenlik merkezinde tek bir noktaya bağlı kaldık. Rusya'nın mühimmat ve silaha ihtiyaç duyduğu şu günlerde Ermenistan'ın güvenliğini karşılayamayacağı açıktır' dedi. Paşinyan'ın bu açıklamalarından sonra ABD ile Ermenistan bölgede askeri bir tatbikat yapacaklarını açıkladı. Gelişmenin detaylarını takip eden Rus basını, 'Ermenistan Batı'da yeni ortaklar arıyor' başlıklı bir haber yayınladı.

Haberin Devamı

YENİ BİR SAVAŞ RİSKİ

Erivan-Moskova arasındaki derin bir kriz olduğuna dair sinyallerin alındığını belirten Kommersant, Ermeni yetkililerin Ukrayna'ya yardım gönderdiğini ve ABD uydusu haline geldiklerini öne sürdü. Tatbikat nedeniyle Azerbaycan'ın askerlerini Ermenistan sınırına çektiğini belirten gazete, yeni bir savaşın risklerinin doğduğunu yazdı.

Ermenistan umudunu ABDye bağladı Rus basının hedefinde Paşinyan var

DOĞRUDAN TEMASLAR

Başbakan Paşinyan, 'Geçen hafta bölgemizdeki askeri-politik durum önemli ölçüde kötüleşti. Bunun nedeni, Azerbaycan'ın birkaç gündür Dağlık Karabağ ile Ermenistan-Azerbaycan sınırı arasındaki temas hattına asker yığmasıdır. Azerbaycan basınında ve propaganda platformlarında Ermeni düşmanı söylemler yoğunlaştı. Ermenistan topraklarına saldırı politikası devam ediyor' dedi ve dün Kabine toplantısında yaptığı açıklamada 'Karabağ'da yeni bir patlamanın önüne geçelim' değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını defalarca teyit eden Paşinyan, Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Erivan-Bakü arasında bir diyaloğun şart olduğunu bildirdi. Bölgedeki Rus barış güçlerinin caydırıcı olmadığından yakınan Paşinyan, 'Rusya attığı veya atmadığı adımlardan dolayı bölgeyi terk ediyor' ifadelerini kullandı.

Ermenistan umudunu ABDye bağladı Rus basının hedefinde Paşinyan var

İTTİFAKI OLMAYAN MÜTTEFİKLER

11-20 Eylül tarihleri arasında Ermenistan topraklarında 'Eagle Partner' tatbikatı kapsamında ABD ile Erivan sahaya çıkacak. Kremlin sözcüsü Peskov bu tatbikatla ilgili iki ülke arasındaki güvenin zedelendiğini kaydetti.

Kafkasya Enstitüsü'nden (Erivan) araştırmacı Grant Mikaelyan, Paşinyan'ın artık Rusya yerine ABD desteğine güvendiğini öne sürerek Washington ile işbirliği yapan Paşinyan'ın iç siyasette de güç kazanacağını aktardı.

Bir başka yetkili ise Ermenistan'ın ordusunu güçlendirmek için Rusya'dan yeterli yardımı alamadığını belirterek ABD'nin bu konuda kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Bütün bu gelişmeler yaşanırken Moskova elbette sahada çalışmaya devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ısrarı sonucunda Ermenistan-Azerbaycan'ın ilişkilerini gözden geçirmek için İlham Aliyev 'Özel elçi' olan İgor Khokaev ile temaslarda bulundu.

Haberin Devamı

Ermenistan umudunu ABDye bağladı Rus basının hedefinde Paşinyan var