Dünya Eşek arılarına ev yapımı tuzak

Eşek arılarına ev yapımı tuzak

28.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Arı kovanlarının yarısını Asya eşek arılarına kaptıran Fransız arı yetiştiricisi Denis Jaffré, arılarını korumak için geliştirdiği kapanla mucit oldu, ihracata başladı

Eşek arılarına ev yapımı tuzak

DIŞ HABERLER - Fransız arı yetiştiricisi, istilacı Asya eşek arıları tarafından 35 arı kovanının yok edilmesinin ardından eşek arılarını yakalayan bir kapan geliştirdi. Arıcı Denis Jaffré, kalan arılarını kurtarmak amacıyla Asya eşek arılarını yakalamak için 2016 yılında ıstakoz avlama sepetine benzer tek taraflı bir mekanizma tasarladı. Jaffré, ilk tasarımında sandık ve metal kafes/ızgaradan yaptığı eşek arısı kapanını artık 3 boyutlu yazıcıyla plastik olarak üretiyor. Arıcı, 2018 yılında Fransız mucit ödülünü almaya hak kazanmasının ardından geliştirdiği kapanları toptan satmaya başlarken, bugün 6 çalışanıyla pek çok Avrupa ülkesine ihracat yapıyor. Kapana gösterilen talebin çok yüksek olduğunu belirten Jaffré, sipariş almayı bir süre durdurmak zorunda kaldığını da aktardı. Asya eşek arılarının saldırıları sebebiyle arı kovanlarının yarısını kaybettiğinde çok sarsıldığını söyleyen Jaffré “ne pahasına olursa olsun bir çözüm bulmak zorundaydım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Doğal istilacı

Evlerde ve bahçelerdeki eşek arılarının yuvalarını da söken Jaffré, yuvaları ortadan kaldırmanın kazaları engellemesine rağmen, eşek arsının yayılmasını engelleyemediğini de ifade etti. Eşek arılarını kontrol altına almak için tek yolun tüm ülkede sistematik bir şekilde tuzakla yakalamak olduğunu aktaran arıcı, bunu yapmak için yerel hükümet desteği de talep ediyor.

Asya eşek arıları tüm arı kovanını birkaç saatte yiyebilen saldırgan, doğal istilacı bir tür olarak tüm Avrupa’da arı kolonilerini yok ettiği biliniyor.