Dünya Festivaller, kalabalık organizasyonlara dikkat

Festivaller, kalabalık organizasyonlara dikkat

22.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada görülmeye başlanan ve paniğe sebep olan “Maymun Çiçeği” virüsü 12 ülkeye yayıldı.

Festivaller, kalabalık organizasyonlara dikkat

DIŞ HABERLER - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa’da 100’den fazla virüs vakasının görülmesi üzerine acil toplantı kararı alırken, yaz mevsiminde festival ve kalabalık organizasyonların artışıyla, virüsün Avrupa’da hızla yayılacağı konusunda da uyarıda bulundu. Bu arada ülkeler virüsün nereden yayıldığı konusunda araştırmalar da yapılıyor. Afrika kökenli “Maymun Çiçeği” virüsünün kaynağı Belçika’da 2 hafta önce Anvers kentinde düzenlenen bir “fetiş festivali” olurken, dünyada en çok vakanın görüldüğü ve 30 kişinin etkilendiği İspanya’da virüsün tek bir “sauna”dan yayıldığı tespit edildi. İspanya’da “sauna” kelimesinin hamam değil, eşcinsel erkeklerin buluşmak için kullandığı mekânlar olduğu da belirtiliyor. Bugüne kadar en çok Afrika’da görülen Maymun Çiçeği virüsü, ayın başından bu yana İngiltere dahil Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Kanada, İsrail ve Avustralya’da görüldü. Bilim insanları virüsün Kovid-19 gibi bir salgına dönüşmesini beklemiyor. DSÖ de çiçek hastalığı aşılarının maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı yüzde 85’e kadar etkili olduğunu gösterdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

‘Türkiye de aşı temin etmeli’

Avrupa ve ABD’de “maymun çiçeği” salgınının yayılması nedeniyle gelişmeleri takip eden ABD’deki Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışan Prof. Dr. Derya Unutmaz sosyal medya hesabından Türkiye’ye önerilerde bulundu. Endişe edecek bir durumun olmadığını belirten Prof. Dr. Unutmaz, şunları önerdi:

“ABD ilaç kurumu FDA, çiçek hastalığı (#smallpox) için geliştirilmiş bir ilacı maymun çiçeği virüsü (#Monkeypox) için onayladı. Eski çiçek aşıları da çok etkili. Monkeypox vakalarının bulaşması oldukça garip olmakla birlikte, korkulacak, endişe edecek bir durum yoktur. İlacın onayı ile alakalı haber. Avrupa’da onaylı olduğu anlaşılıyor. Bizim de bir miktar temin etmemiz, her ihtimale karşı faydalı olur.” l HABER MERKEZİ