Dünya FETÖ'cü Enes Kanter'i öven ABD basınından skandal Erdoğan çağrısı

FETÖ'cü Enes Kanter'i öven ABD basınından skandal Erdoğan çağrısı

27.01.2023 - 11:12 | Son Güncellenme:

The Wall Street Journal'la başlayan Türkiye hakkındaki çirkin manşetler silsilesi, The Economist, Bloomberg ve The Washington Post'un ardından şimdi de Washington Examiner'e taşındı. Söz konusu dergi FETÖ'cü Enes Kanter'i manşetten verip, Türkiye aleyhine ifadeler kullandı.

FETÖcü Enes Kanteri öven ABD basınından skandal Erdoğan çağrısı

Türkiye 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlere hazırlanırken Batılı ülkelerde yayın yapan dergi ve gazeteler şimdiden skandal manşetlerle okurlarının karşısına çıkmaya başladı. Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, İngiliz The Economist dergisi, Bloomberg yayın organı ve Washington Post gazetesindeki yazıları, son olarak Alman Stern dergisi izledi.

Haberin Devamı

Amerikan The Wall Street Journal gazetesinde çıkan 'NATO’nun Erdoğan'a seçim mesajı' başlıklı yazının altında, tanıdık bir ismin imzası vardı: John Bolton. Donald Trump döneminin Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Bolton, 16 Ocak tarihli yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanması halinde Türkiye'nin NATO'dan çıkarılmasını teklif etti. Büyük gürültü koparan yazıyı The Economist dergisinin kapağı takip etti.

İngiliz Economist, 19 Ocak tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapağına taşıdı. 'Türkiye'de yaklaşan diktatörlük' gibi skandal bir başlık kullanan dergiye Ankara çok sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin kaderini İngiliz dergisi mi tayin ediyor? Benim milletim tayin ediyor. Benim milletim ne derse Türkiye'de o olur. Türkiye'nin kaderini İngiliz dergisi tayin edemez" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

21 Ocak tarihinde İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakılması ve skandala Türkiye'nin verdiği net tepki, dünya medyasının manşetlerindeydi. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği için Ankara'dan destek beklememesi gerektiğini söyledi.

'TÜRKİYE NATO'DAN ATILSIN'

Tam da bu açıklamanın yapılmasından saatler sonra Amerikan yayın kuruluşu Bloomberg'de 'NATO Erdoğan'ın genişlemeyi ertelemesine izin vermemeli' başlıklı bir yazı yer aldı. Bloomberg'deki skandal yazı, Amerikan Washington Post gazetesinde de aynen yayımlandı. Türkiye'yi İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği önünde 'inatçı' olarak niteleyen skandal yazı, Ankara'nın ayrıca 'yanıltıcı' taleplerde bulunduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimler öncesinde geri adım atmak için çok az nedeni olduğunu ileri süren Bloomberg, Türkiye'nin uzlaşmaz tavrının yalnızca İskandinav ülkelerinin ittifak üyeliğini değil Avrupa'nın güvenliğini de tehlikeye soktuğunu iddia etti.

FETÖcü Enes Kanteri öven ABD basınından skandal Erdoğan çağrısı

NATO'ya katılmak için tarafsızlığını bir kenara bırakan İsveç ve Finlandiya'nın halihazırda oldukça savunmasız bir pozisyonda bulunduğunu dile getiren Bloomberg, söz konusu kördüğümü ABD ve Avrupa'nın çözmesi gerektiğini yazdı. ABD lideri Joe Biden'ın devreye girmesini ve NATO üyelerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a baskı yapmasını isteyen Amerikan yayın organı, Ankara'nın direnmesi halinde ABD Kongresi'nin F-16 satışını askıya alarak yanıt vermesi gerektiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

'KESİNLİKLE MÜTTEFİK DEĞİLDİR'

Daha da ileri giden Bloomberg, Türkiye'nin NATO tatbikatlarına katılımının düşürülmesini ve Temmuz ayında gerçekleşecek tarihi NATO zirvesinde Erdoğan'ın dışlanmasını talep etti.

Yayın organı, benzeri görülmemiş şekilde Türkiye'nin askeri ittifaktan çıkarılmasının da masada olması gerektiğini savundu.

Bloomberg'deki yazı, "Mesaj açık olmalı: NATO'nun güvenliğine bilerek hasar veren bir üye, kesinlikle bir müttefik değildir" cümlesiyle sona erdi.

FETÖcü Enes Kanteri öven ABD basınından skandal Erdoğan çağrısı

Amerika'daki yayınların yankısı dinmeden bu kez Alman Stern dergisi sahneye çıktı. 'Kundakçı Erdoğan' gibi skandal bir kapakla yayımlanan Stern dergisi, 'Türkiye Devlet Başkanı iktidarda kalmak için tehlikeli çatışmaları körüklüyor, Almanya da bu çatışmalara dahil' ifadesine yer verdi. 'İlkesizce' gibi skandal ifadelerin kullanıldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cümlelerle hedef alındı:

Haberin Devamı

"Batı ve Putin'le müzakere ediyor, NATO'yu hiçe sayıyor ve Suriye'de savaş açıyor. Türkiye Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük uluslararası sahneye oynuyor. Ama evinde iktidarı için kesin olarak savaşmalı."

ENES KANTER'İ MANŞETE TAŞIDILAR

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD'de haftalık olarak yayınlanan Washington Examiner dergisi, 'Biden, Enes Kanter'i Erdoğan'ın şerrrinden korumalı' başlığıyla ayrı bir skandala imza attı. Türkiye'nin FETÖ'cü Kanter'in başına 500 bin dolar ödül koyulduğunu ve bunun doğru olması durumunda ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması gerektiğini yazdı. Haberin devamında Kanter'den övgü dolu sözlerle bahseden dergi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'Enes Kanter, Türkiye'de doğmuş olmasına rağmen bir ABD vatandaşıdır. Yasal olarak ABD'li olmayı hak etmiştir dolayısıyla korunmayı hak ediyor'

FETÖcü Enes Kanteri öven ABD basınından skandal Erdoğan çağrısı

Kanter'in tek suçunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı olduğunu iddia eden dergi, Türkiye'nin Suriye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabul konusundaki tavrını eleştirdi.

Haberin Devamı

AK PARTİ'DEN TEPKİ GELDİ

Alman Stern dergisine AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten sert tepki geldi. Çelik, 'Cumhurbaşkanımızın barışa odaklı dış politika çizgisi, bunları daha çok rahatsız etmeye devam edecek. Milletimizin yüksek siyasi bilinciyle vereceği kararlar, dış vesayet girişimlerine de tarihin en büyük dersini verecek.' dedi.