Gündem Erdoğan'ın İsveç tepkisi sonrası Bloomberg'den Türkiye için skandal çağrı

Erdoğan'ın İsveç tepkisi sonrası Bloomberg'den Türkiye için skandal çağrı

25.01.2023 - 14:55 | Son Güncellenme:

Türkiye ile İsveç arasında son dönemde yükselen gerilim dünya basınının da gündeminde. Amerikan Bloomberg yayın kuruluşu, Türkiye'nin inadının Avrupa'nın güvenliğini de tehlikeye attığını öne süren bir yazı yayınladı.

ABD'nin önde gelen yayın kurumlarından Bloomberg, Türkiye'nin inadının Avrupa'nın güvenliğini de tehlikeye attığını öne süren bir yazı yayınladı. Bloomberg editörlerinin kaleme aldığı görüş yazısı, "NATO, Erdoğan'ın genişlemeyi geciktirmesine izin vermemeli" başlığı taşıyor.

Yazıda, İsveç ve Finlandiya'ya talepleri nedeniyle Türkiye "kafa tutan ülke" olarak nitelendirilirken, "NATO bu tartışmaya bir son verip en yeni üyelerini koşulsuz şekilde kabul etmeli" denildi. Yazının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Türkiye'de yapılacak seçimler öncesi milliyetçi tabanından destek almaya çalıştığı ve geri adım atmadığı belirtildi.

"AÇIKÇA ORTAYA KOYMALI"

Haberin Devamı

Türkiye'nin inadının Avrupa'nın güvenliğini de tehlikeye attığını öne süren Bloomberg, ABD ve Avrupa'nın bu kördüğümü çözmek zorunda olduğunu yazdı. "Başkan Joe Biden, Türkiye'nin Kürt terörüyle ilgili endişelerini dile getirme hakkı olsa da bunun bedelinin NATO'yu güçlendirme çabalarını engellemek olmadığını açıkça ortaya koymalı" ifadeleri kullanıldı.

"NATO LİDERLERİ ERDOĞAN'A BASKI YAPMALI"

Türkiye'nin İsveç'ten iade taleplerinin iki ülke arasından çözülmesi ve NATO sürecine dahil edilmemesi gerektiği kaydedilen yazıda, NATO liderlerinin 18 Mayıs'tan önce iki ülkenin üyeliğini onaylaması için Erdoğan'a baskı yapması gerektiği savunuldu.

"ERDOĞAN NATO TOPLANTILARINDAN DIŞLANMALI"

Erdoğan direnirse ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını durdurarak yanıt vermesi çağrısını da içeren yazıda, Türkiye'nin tatbikatlara katılımının sınırlanması, Erdoğan'ın NATO toplantılarından dışlanması ve hatta Türkiye'nin NATO'dan ihracı seçeneklerinin de masada olması gerektiği kaydedildi.

Haberin Devamı

"İTTİFAKA ZARAR VEREN ÜLKE MÜTTEFİK DEĞİLDİR"

Yazı, "Mesaj açık olmalı: grubun güvenliğine bilerek zarar veren bir ittifak üyesi asla bir müttefik değildir" ifadesiyle sona erdi.

PEŞ PEŞE ERDOĞAN'I HEDEF ALAN İFADELER

Geçtiğimiz ay Reuters haber ajansı da yayımladığı iş ilanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan ifadeler kullanmıştı. The Economist dergisi de geçen hafta kapağında Türkiye'deki seçimleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıdı. Derginin kapağında "Türkiye'nin yaklaşan diktatörlüğü - Erdoğan imparatorluğu üzerine özel haber" ifadesi yer aldı. Kapak görselinde de Türk bayrağındaki hilalle Erdoğan'ın profili üst üste bindirildi.

ERDOĞAN'IN ÇIKIŞI DÜNYAYI SARSTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'dan verdiği İsveç ve NATO mesajı, ABD'den Rusya'ya, İngiltere'den Yunanistan'a, Fransa'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne dünyanın dört bir yanında yankı buldu.

İsveç'in başkenti Stockholm'de 2023'ün ilk haftalarında peş peşe gerçekleşen skandallar, İskandinav ülkesi ve Türkiye arasındaki diplomatik krizin iyice derinleşmesine yol açtı.

Haberin Devamı

NATO üyeliği için Ankara'nın onayını bekleyen İsveç'teki ilk skandal, YPG'li teröristlerin Stockholm belediye binası önünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini asması oldu. Henüz ilk skandalın yankıları dinmeden, bu kez aşırı sağcı ve Danimarka merkezli ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan sahneye çıktı. Türkiye Büyükelçiği önünde Kur'an-ı Kerim yakan Paludan, polis koruması altındaydı.

Yalnızca Türkiye'den değil birçok Müslüman ülke tarafından kınanan utanç verici eylem, Cumartesi gününden bu yana gündemin ilk sırasında. Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına çok sert tepki gösterdi.

Aşırı sağcı Paludan'ın söz konusu saldırıyı Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Ankara'dan herhangi bir destek beklememesi gerektiğini söyledi:

"Kusura bakmasınlar. Başta söyledik, terör örgütlerine caddelerinizde, sokaklarınızda her yerde cirit attıracaksınız, ondan sonra da bizden NATO'ya girme konusunda destek bekleyeceksiniz. Yok böyle bir şey, böyle bir desteği bizden beklemeyin."

Haberin Devamı

Erdoğan'ın sözleri uluslararası haber ajansları tarafından Pazartesi akşamı saat 19.09'da 'acil' koduyla dünyaya duyuruldu. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Türkiye Başkanı İsveç'in NATO başvurusuna destek yok diyor' başlığıyla haberi abonelerine geçti.

Agence France-Presse (AFP) ise, haberi 'Erdoğan, Kur'an yakılmasından sonra İsveç'i NATO için uyarıyor' başlığıyla sundu.

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, manşetten verdiği habere 'Erdoğan, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek vermeyeceğini söylüyor' başlığını attı. BBC, Türk liderin söz konusu açıklamayı Stockholm'de Kur'an yakılmasının ardından yaptığını, Ankara'nın öncesinde savunma bakanlarının görüşmesini iptal ettiğini vurguladı.

Stockholm yönetiminin Ankara ile yaşadığı NATO ihtilafını hafife aldığı yorumunu yapan Politico dergisi, 'Erdoğan Türkiye'nin İsveç'in NATO girişimine destek vermeyeceğini söylüyor' diyor. Dergi, iki ülkenin ilişkilerinin PKK ve YPG'li teröristlerin gösterileri nedeniyle zaten gergin olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın NATO'nun genişlemesi konusunda ciddi bir şüphe uyandırdığını kaydeden Washington Post, 'Türkiye Cumhurbaşkanı, İsveç'in NATO teşebbüsünü desteklemediğini söylüyor' ifadesini başlığına çekti.