Dünya Fidan’dan Blinken’a: Birlikte çalışmalıyız

Fidan’dan Blinken’a: Birlikte çalışmalıyız

09.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Washington’da Stratejik Mekanizma Toplantısı kapsamında ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüşen Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze’deki durumun vahim olduğunu ve masum insanların acısını dindirmek için acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. Fidan, “Ateşkes için birlikte çalışmalıyız” dedi.

Fidan’dan Blinken’a: Birlikte çalışmalıyız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün Washington’da Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. İki bakan, heyetler arasındaki toplantıya da başkanlık etti. Edinilen bilgiye göre, Stratejik Mekanizma Toplantısı’nda ikili ilişkiler, başta Suriye olmak üzere terörle mücadele konusu, F-16’ların tedarikiyle ilgili gelinen nokta, Gazze ve Ukrayna gibi bölgesel meseleler masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Heyetler arasındaki görüşme öncesi konuşan Fidan, “Bugün burada Cumhurbaşkanımız ve Başkan Biden tarafından 2021 yılında kurulması kararlaştırılan Stratejik Mekanizma Toplantısı’nın yedincisini gerçekleştirmek üzere bir araya geldik. Dün (önceki gün) heyetlerimiz aralarında güvenlik, bölgesel iş birliği, bölgesel konular, ticaret, enerji gibi geniş bir yelpazeyi kapsayan konularda görüşmelerde bulundu. Bu görüşme, son birkaç ay içinde Blinken ile gerçekleştirdiğimiz 3’üncü görüşmedir. Zira, jeopolitik ve bölgesel gelişmeler yakın iş birliği ve birlikte çalışmamızı gerekli kılıyor” dedi.

‘Vahim durum’

Fidan şöyle devam etti: “Özellikle Dışişleri Bakanı Blinken’ın da açılış konuşmasında belirttiği gibi, Gazze’deki vahim durum bizim bu meseleye acilen eğilmemizi gerektiriyor. Uluslararası toplum masum insanların çektiği acıları durduramadı. Gazze’deki insanlar acil insani yardıma ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, Gazze’de ateşkesin temini ve kesintisiz insani yardımın sağlanması için birlikte ciddi şekilde çalışmamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

Ukrayna ve NATO

Toplantının gündeminde Ukrayna ve Karadeniz güvenliği gibi birçok bölgesel konunun yer aldığını söyleyen Fidan, “Özellikle yeni ülkelerin üyelik süreçlerinin başarıyla neticelendirilmesi dahil, NATO konularını da ele alacağız. Bugün görüşeceğimiz birçok önemli başlık bulunuyor. Burada heyetimle bulunmaktan duyduğum memnuniyeti bir kez daha dile getirmek istiyorum. Dışişleri Bakanı Blinken ve ekibine bana ve heyetime gösterdikleri misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Blinken’dan teşekkür

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise İsveç’in NATO üyeliğine onay verilmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan’a teşekkür etti.

Blinken Gazze’de ateşkes içinse “Top Hamas’ın sahasında” ifadelerini kullandı. “Gazze’ye giren yardımların ihtiyaç sahiplerine etkin şekilde dağıtılması gerekiyor” diyen Blinken, “Gazze’ye karadan yardım girişlerini sürdürmenin ötesinde genişletmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.