Dünya Filistin için üç senaryo! Gizli belge sızdı, ABD çıkmaza düştü

Filistin için üç senaryo! Gizli belge sızdı, ABD çıkmaza düştü

30.10.2023 - 16:33 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas arasındaki savaş bütün kaosuyla sürerken gizli bir belge dünya basınında yankı uyandırdı. Söz konusu gelişmede Filistin ve Orta Doğu'nun geleceği yer aldı.

Filistin için üç senaryo Gizli belge sızdı, ABD çıkmaza düştü

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısıyla alt üst olan İsrail tam 50 yıl sonra resmi olarak savaş ilan etti. Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıt hatlarını kapatan Tel Aviv, bölgeyi havadan bomba yağmuruna tuttu. Hava saldırısının yanı sıra İsrail ordusu karadan da büyük bir operasyona hazırlanıyor. Askerler neredeyse her gün Gazze'ye girip tekrar İsrail'e dönüyor. Bugün İsrail ordusu tanklarla Gazze'nin kuzey ve güneyini ayıran bir kavşağı kontrol altına aldı. Hamas ile temasa geçen İsrail ordusu geri çekildi.

Haberin Devamı

NETANYAHU DEPREMİ

ABD Merkezli New York Times gazetesi, Hamas'ın saldırısı sırasında muhtemelen 'uyuyan' Netanyahu'nun son günlerde güvenlik güçlerini karşısına almasını değerlendirdi. Hatırlanacağı üzere Netanyahu Mossad ve diğer istihbarat servislerinin kendisine bir uyarıda bulunmadığını söyledi. Netanyahu bu açıklamalarına gelen tepkiler nedeniyle dün X hesabından 'Yanıldım' açıklamasında bulundu. Birçok İsrailli 7 Ekim saldırılarının ülke tarihindeki en yıkıcı olay olduğunu düşünüyor ve Başbakan Netanyahu'yu sorumlu tutuyor.

Tel Aviv'in kuzeyindeki Herzliya'daki Reichman Üniversitesi'nde Siyaset Uzmanı Gadi Wolfsfeld, Netanyahu için 'Hayatta kalma modunu açtı' dedi ve ekledi: 'Daha önce de zor koşullarda kalmıştı, ancak bu sefer farklı. Onu motive eden tek şey iktidarda kalmak'

Haberin Devamı

Filistin için üç senaryo Gizli belge sızdı, ABD çıkmaza düştü

'İSRAİL'DEN ETNİK TEMİZLİK KAMUFLAJI'

MiddleEastEye'da yer alan 'Biden, Netanyahu'nun kontrolünü kayıp mi etti' başlıklı haberde ise İsrail'in savaşla birlikte hedefinin sadece Yahudilerin yaşadığı bir devlet inşa etmek olduğundan bahsedildi. İsrail'in bu hedefinin önündeki en büyük engel ise Filistin vatandaşlarının nüfusu. Yahudilerin bölgede hakimiyet kurmasının tek yolu bir milyondan fazla Filistinliyi sınır dışı etmek. David Hearst imzalı haberin devamında iki devletli çözüm yerine ABD ve Avrupa destekli İsrail'in savaşla birlikte etnik temizliği kamufle ettiği kaydedildi.

SAVAŞ SONRASI İÇİN 3 SENARYO

Savaş sonrası için İsrail'den sızdırılan bir belge 3 temel ilkeye dayanıyor. Bunlar Gazze'nin güneybatısındaki Sina'da çadır kentlerin kurulması, Filistinlilerin Mısır'a geçmesi için insani koridorun açılması, bir diğeri ise Kuzey Sina'da çadır yerine yeni şehirler kurulması. Dahası Tahliye edilenlerin geri dönmesini engellemek için sınırın Mısır tarafında birkaç kilometre genişliğinde steril bir bölge oluşturulacak.

Filistin için üç senaryo Gizli belge sızdı, ABD çıkmaza düştü

ABD İZİN VERECEK Mİ?

'Biden'ın Netanyahu üzerindeki kontrolü çoktan kaybetti' ifadesini kullanan MiddeEastEye, İsrail'in ABD'yi bir tavşan deliğine sürüklediğini belirtti. ABD'nin ayrıca İsrail dışında bölgede Mısır ve Ürdün ile derin ilişkileri bulunuyor. Hepsinden önemlisi, Ukrayna ve Gazze'de eş zamanlı olarak devam eden iki savaş var. ABD bu iki savaşta da resmen taraf konumunda.

Haberin Devamı

Biden yönetimi, Netanyahu'ya yardım etme kararını sürdürürse yaklaşan seçimler nedeniyle Cumhuriyetçiler karşısında zor duruma düşecek. İsrail ve eski ABD Başkanı Donald Trump bu durumun yaşanacağını biliyor. Dolayısıyla Biden yönetimi de İsrail'in Gazze'yi kısmen boşaltmayı başarması halinde bölgenin nasıl görünebileceğini kestiremiyor.