Dünya İsrail yine hastane vurdu! Hamas yeni görüntü yayınladı, rehineden şok iddia

İsrail yine hastane vurdu! Hamas yeni görüntü yayınladı, rehineden şok iddia

30.10.2023 - 08:41 | Son Güncellenme:

Gazze'ye yönelik operasyonlarını sürdüren İsrail ordusu hiç beklemediği bir saldırıyla karşı karşıya kaldı. Hamas ise 3 İsrailli rehinenin yer aldığı bir video paylaştı. Gelen son bilgilere göre, Türk - Filistin dostluk hastanesinin vurulduğu öğrenildi.

 

İsrail'in hava saldırılarına maruz kalan Gazze'de durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog olarak aktarıyoruz.

GAZZE ŞERİDİ’NE 26 TIRLIK YARDIM DAHA GİRDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, yardımlar kısıtlı şekilde Refah Sınır Kapısı’ndan geçmeyi sürdürüyor. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, insani yardım taşıyan 26 tırlık konvoyun Gazze Şeridi'ne girdiği aktarıldı.

İsrail’in yakıt taşıyan yardım tırlarının girmesine izin vermediği Gazze Şeridi’ne, 7 Ekim'den bu yana çoğunlukla gıda, su ve tıbbi malzeme taşıyan 144 tırın girişine izin verildi.

Birleşmiş Milletler (BM), 2 milyondan fazla insanın yaşadığı, gıda, su ve yakıt stoklarının tükendiği Gazze Şeridi’ne temel ihtiyaçların karşılanması için günde en az 100 yardım tırının girmesi gerektiğini açıklamıştı.

ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI, GÖREVDEN ALINDI

İngiltere Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanı Michelle Donelan'ın Parlamento Özel Sekreteri olan Paul Bristow, Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunmasının ardından İngiltere Başbakanı Rishi Sunak tarafından görevden alındı.

'KORKUNÇ OLAYLARIN HİÇBİR HAKLI GEREKÇESİ OLAMAZ'

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Yüz binlerce masum insanın ayrım gözetmeksizin öldürüldüğü Gazze Şeridi'nde yaşanan korkunç olayların hiçbir haklı gerekçesi olamaz" dedi.

Haberin Devamı
SALDIRI GÖRÜNTÜLENDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki tek onkoloji hastanesi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne düzenlediği saldırı anı çevredekiler tarafından görüntülendi. Saldırı sonrası hastanede hasar meydana gelirken, bazı elektromekanik sistemler devre dışı kaldı.

Kanser hastalarının tedavi gördüğü hastane geçtiğimiz haftalarda yakıt sıkıntısı nedeniyle bazı bölümlerin kapatmıştı. Nüfusu 2.3 milyon olan Gazze Şeridi’nde 9 bin kanser hastası olduğu tahmin ediliyor.

NETANYAHU'DAN SON AÇIKLAMA

Netanyahu yaptığı açıklamada ateşkes olmayacağını bildirdi. Netanyahu, "Ateşkes Hamas'a teslim olmak demektir. 11 Eylül'den sonra ateşkes olmadı" dedi.

İSRAİL AÇIKLADI! 1 KADIN ASKER KURTARILDI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve iç istihbarat servisi Şin Bet, Gazze Şeridi’ne düzenlenen kara operasyonunda Hamas tarafından esir alınan 1 kadın askerin kurtarıldığını açıkladı.

Haberin Devamı
İSRAİL TÜRK - FİLİSTİN HASTANESİNİ VURDU

Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail savaş uçakları Türk - Filistin dostluk hastanesini bombalayarak hastanenin üçüncü ve son katında ağır hasara yol açtı.

HAYATINI KAYBEDEN BM PERSONELİ SAYISI 63'E YÜKSELDİ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda öldürülen BM personeli sayısının 63’e yükseldiği aktarılarak, 149 UNRWA tesisine yerinden edilmiş yaklaşık 672 bin Filistinlinin sığındığı belirtildi.

HAMAS YENİ VİDEO YAYINLADI

Hamas, İsrailli tutsakların Netanyahu’ya seslendiği yeni bir video yayınladı.

ŞOK İDDİA: ORADA ORDU YOKTU

İsrailli kadın, Netanyahu'ya hitaben, şunları şöyledi: "Senin politik, askeri ve güvenlik alanındaki rezaletini taşıyoruz. Çünkü sen 7 Ekim’de işleri berbat ettin. Çünkü orada ordu yoktu, kimse gelmedi, bizi kimse korumadı. Hiçbir 'şartın' bulunmadığı şartlar altında tutsağız. (Netanyahu) Bizi öldürüyorsun, hepimizi öldürmek mi istiyorsun, hepimizi İsrail ordusuyla öldürmek mi istiyorsun, herkesi katlettiğin yetmedi mi, İsrail vatandaşlarının öldürülmesi senin için yeterli değil mi?"

Haberin Devamı
FİLİSTİN BAŞBAKANINDAN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM AÇIKLAMASI

aşbakan Iştiyye, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, 2007 yılından bu yana Hamas kontrolünde bulunan Gazze'deki gelişmeler, bölge ülkeleri ve ABD'nin Filistin konusundaki adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İki devletli çözümle sonuçlanacak bir barış sürecine dönülmeden Gazze konusunda İsrail'le işbirliği yapmayacaklarını belirten Iştiyye, kapsayıcı ve barışçıl bir vizyon olmadan bu işbirliğinin Filistin yönetimince kabul edilmeyeceğini vurguladı. Iştiyye, "Batı Şeria'da siyasi bir çözüm olmadan Filistin yönetiminin Gazze'yi idare etmesi, Filistin yönetiminin bir F-16'ya ya da İsrail tankına binmesi gibidir." dedi.

Iştiyye, Batı Şeria'da bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu ve bunun sağlanmasıyla iki devletli çözüm çerçevesinde Gazze'nin sürece dahil edilmesi gerektiğini savundu.

İSRAİL: ÇOK SAYIDA HAMAS KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu bugün düzenlenen operasyonlar kapsamında çok sayıda Hamas komutanının etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı bölgede ölü sayısının 8306'ya yükseldiğini kaydetti. Yararalı sayısı ise 20 binin üzerinde.

Haberin Devamı
KREMLİN'DEN DAĞISTAN'DA ÇIKAN ARBEDEYE DAİR AÇIKLAMA

Dağıstan'daki havalimanında çıkan arbede hakkında açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, 'Dün Mahaçkale Havaalanı çevresinde yaşanan olaylar büyük ölçüde dış bir müdahalenin sonucu, bunu çok iyi biliyoruz' dedi..

HAMAS: İSRAİL TANKLARI GERİ ÇEKİLDİ

Hamas, Gazze'ye giren İsrail tanklarının geri çekildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada konuyla ilgili ''Gazze Şeridi'ndeki yerleşim bölgelerinde kesinlikle herhangi bir kara ilerlemesi yok. Selahaddin Caddesi'nde işgal ordusuna ait tanklar iki sivil aracı hedef aldı ve direniş onları geri çekilmeye zorlamadan önce caddeyi buldozerlerle yıktı' ifadeleri kullanıldı.

HAMAS TÜNELLERDEN ÇIKTI, İSRAİL ORDUSU ŞOKTA

Hamas'ın on binlerce silahlı kuvvetinin şimdilerde Gazze'nin altında bulunan tünellere çoktan yerleştiği düşünülüyor. İsrailli komutanlar Hamas'ın bu tünellerden bazılarını havaya uçurarak, geçiş noktalarını bombalayarak engellemeyi durdurmaya çalışmalarını tahmin ediyor. İsmini vermek istemeyen bir Hamas yetkilisi ise Gazze'nin kuzeyindeki gizli tünellerden aniden çıkarak İsrail'i gafil avlamayı planladıklarını söyledi.

DEDİKLERİNİ YAPTILAR

The Telegraph gazetesinde yer alan haberde İsrail askerlerinin Hamas'ın açıklamasından günler sonra Gazze'nin kuzeyinde pusuya düştüğünü yazdı. Hamas, tarafından yapılan açıklamada ise İsrail'in zırhlı birliklerine karşı hafif silahlar ve tanksavar füzelerin kullanıldığı kaydedildi. İsrail kanadı ise Hamas kuvvetlerinin bu saldırı sonrasında İsrail sınırlarına girmeye çalıştıklarını aktardı.

'GAZZE METROSU'

2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızlıca konum değiştirip İsrail'i zor durumda bırakabilir. France24'e göre İsrail son olarak bu tünelleri 2021 yılında bombaladı ancak hala gizli kalan tünellerin olması yüksek bir ihtimal.

Haberin Devamı
'HAMAS İLE DOĞRUDAN ÇATIŞMA HALİNDEYİZ'

İsrail ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, kara operasyonunun kapsamlı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Hedefleri vurmaya devam edeceklerini de hatırlatan Hagari, Hamas ile doğrudan çatıştıklarını kaydetti.

BM: HASTANELERDEN TAHLİYE MÜMKÜN DEĞİL

Birleşmiş Milletler'e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) başkanı, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerde yüzlerce hastanın mahsur kaldığını ve fiziksel olarak güneye hareket edemeyeceklerini söyledi.

Tom White, doktorların ve diğer yardım kuruluşlarının söylediklerini yineledi:

Gazze'nin kuzeyindeki El Kudüs Hastanesi gibi hastanelerden hastaları nakletmek imkansız. Filistin Kızılayı, İsrail'in kendilerine Pazar günü hastane yakınlarda saldırılar devam ederken, hastaneyi boşaltmalarını söylediğini bildirdi.

White, "Kuzeydeki birçok insan UNRWA okullarına sığınıyor, hastanelere sığınıyor" dedi. "Bu hastanelerden birindeydim ve taşınamayacak yüzlerce hasta var” dedi.

İSRAİL TANKLARI GAZZE'DE! YOLDAN GEÇEN HER ARACA ATEŞ AÇIYORLAR

Uluslararası haber ajansı AFP'nin 'son dakika' olarak duyurduğu gelişmede İsrail ordusunun Gazze'ye bir kez daha girerek şehrin kuzey ve güneyini birbirine bağlayan bir yolu kestiği belirtildi. Görgü tanıkları tankların Zaytun ilçesinde bulunduğunu ve yoldan geçen her araca ateş açtıklarını kaydetti.

ABD ASKERLERİ GAZZE'DE SAVAŞACAK MI?

Hamas saldırısı sonrası batılı ülkelerin desteğini arkasına alan İsrail için ABD, uçak gemilerini bölgeye gönderdi. Pentagon tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada 2000 askerin konuşlandırma emri aldığı belirtildi, ancak bu askerlerin üsleriyle ilgili bir bilgi verilmedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Washington'un İsrail ya da Gazze'ye asker gönderme niyetinde olmadığını söyledi. Harris ayrıca ABD'nin İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğu yönündeki tutumunu yineleyerek sivillerin korunması çağrısında bulundu ve ekledi:

'Tahminlere göre 1400 İsrailli öldü, savaş kurallarına uyulmalı ve insani yardımlar sağlanmalı. Filistinliler, İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ediyor'

ESKİ ASKERLER VE KRİTİK KOMUTAN İSRAİL'DE

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın toplantısında bir gazetecinin 'General James Glynn ve diğer bazı kişilerin İsraillilere danışmanlık yapmaları için gönderildiğini teyit edebilir misiniz' sorusuna 'General Glynn İsrail'in yürüttüğü operasyonlara liderlik edebilecek tecrübeye sabit' dedi. Kirby ayrıca, Glynn'in Gazze'deki çatışmalar esnasında sivil ve asker kaybının en aza indirmek için rehberlik edeceğini bildirdi.

Dahası geçmiş yıllarda ABD ordusunun en kritik birimlerinde görev yapmış Delta Force ve Navy SEAL askerlerinin gönüllü olarak İsrail için savaşmaya gittiği biliniyor.

 

 

HİZBULLAH: İSRAİL İHA'SINI DÜŞÜRDÜK

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada Güney Lübnan'da İsrail'e ait bir insansız hava aracının füzeyle düşürüldüğü bilgisi verildi. Açıklamada İHA'nın İsrail topraklarına düştüğü de kaydedildi. İngiliz medyasına konuşan güvenlik kaynakları ise Hizbullah'ın ilk kez İsrail'e ait bir İHA'yı düşürdüğünü söyledi.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 8 BİNE YAKLAŞTI

7 Ekim'den beri devam eden İsrail saldırılarında Gazze'de 7950 kişi öldü, 20 binden fazla insan ise yaralandı.

BİNLERCE KİŞİ TUZLU VE KİRLİ SU İÇİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı raporu Gazze'de binlerce insanın tuzlu ve kirli su içtiğini ortaya koydu. Rapora göre 52 bin hamile kadın ve 30 binden fazla çocuk ve bebeğin bu suları içtiği tespit edildi. Gazze'deki sağlık çalışanları, su kıtlığının bulaşıcı hastalık tehdidine yol açtığı konusunda uyardı.

PİSTTE İSRAİL KRİZİ


Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Mahaçkale Havalimanı'nda gece saatlerinde gerginlik yaşandı. Rus medyasına göre Filistin bayrakları taşıyan yüzlerce kişi İsrail'den gelen bir uçak nedeniyle bölgeye akın etti. Havaalanında önlem alan güvenlik güçleriyle protestocular arasında arbede yaşandı.

HAVALİMANI KAPATILDI

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde kalabalığın piste doğru koştuğu ve uçağın etrafını sardığı görüldü. Rusya'nın havacılık dairesi Rosaviatsia, güvenlik güçlerinin daha sonra durumu kontrol altına aldığını söyledi. Rosaviatsia, yetkililerin havaalanını kapattığını ve Salı gününe kadar kapalı kalacağını söyledi.

23 GÜNDE 35 GAZETECİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda Gazze'de toplam 35 gazeteci yaşamını yitirdi.

İSTİHBARAT RAPORU SIZDI

ABD merkezli düşüncü kuruluşu İstihbarat ve Terörizm Bilgi Merkezi (MEIR) İran ve Hamas'ın üst düzey yetkililerin 2023'de en az 4 defa bir araya geldiğini yazdı. Dahası Hamas ve üst düzey İranlı yöneticiler de bu yıl telefonda sık sık temaslarda bulundu.
Çok sayıda İsrailli yetkili The Jerusalem Post'a, Tahran'ın 7 Ekim saldırısının emrini vermediğini ancak Hamas'ın dışarıdan silah, lojistik ve parasal anlamda destek almadan bu operasyonu yapamayacağını kaydetti.

Rapora göre ideolojik olarak İran'a yakın olan Hizbullah'ın lideri İran'ın Gazze'de bağlarını artırdı. Hamas ile İran'ın ortak bir paydada buluştuğunu belirten MEIR, bu paydanın 'İsrail'i yok etme arzusu' olduğunu yazdı.

TELEFON GÖRÜŞMELERİNİN DETAYLARI

Raporun devamında Hamas'ın ilk olarak Ocak 2023'de İran dışişleri bakanı ile görüştüğü aktarıldı. Şubat ayında da devam eden bu temaslar, Nisan ayına gelindiğinde de devam etti. İran ve Hamaslı yetkililer son olarak Ağustos 2023'de temasa geçti.

İSRAİL ORDUSU GAZZE'NİN KUZEYİNİ HEDEF ALDI

İsrail ordusu dün gece Gazze'nin kuzeyini hedef aldı. Uçakların yanı sıra Beyt Lahye ve Cebalya'nın doğu kesimleri topçu atışlarından etkilendi. Saldırıda can kaybı yaşanırken, kaynaklardan bilgi edinilemedi.