Dünya Fransa'da ulaşıma yasak geldi! OHAL dahil bütün ihtimaller masada

Fransa'da ulaşıma yasak geldi! OHAL dahil bütün ihtimaller masada

30.06.2023 - 09:50 | Son Güncellenme:

Fransa'da bir polisin 17 yaşındaki çocuğu vurarak öldürmesinin ardından çıkan olaylar devam ediyor. Yüzlerce kişinin gözaltına alındığı olaylarda son olarak akşam 21.00'den itibaren toplu ulaşıma yasak getirildi.

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyölerinden Nanterre'de Salı günü trafik polisinin dur ihtarına uymaması sonrası 17 yaşındaki bir genci öldüren polis memuru, gencin ailesinden özür diledi. Ülke çapında protestolar büyürken, Fransa İçişleri Bakanlığı 875 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Fransız Le Figaro gazetesi bu kişilerden 242'sinin Paris'te gözaltına alındığını, gözaltına alınanlardan çoğunun yaşının 14 ile 18 arasında olduğunu bildirdi. Gazete haberini, İçişleri Bakanlığı'na dayandırdı.

YAĞMALAR BAŞLADI

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, "Görevlerini özveriyle yapan polis, jandarma ve itfaiye görevlilerine desteğim tam" dedi. Paris'te bazı göstericiler gece yarısı Rivoli Caddesi'nde dükkanları yağmaladı.

Yağmalamalara dair çok sayıda görüntü sosyal medyada paylaşıldı. Adı açıklanmayan ve teslim olması sonrası cinayetle suçlanan polis ise halen tutuklu.

'ADALET İSTİYORUZ'

Polisin avukatı Laurent-Franck Liénard, müvekkilinin "yıkıldığını" ve "sabah insanları öldürmek için uyanan bir kişi olmadığını" söyledi. Adı Nahel M. olarak açıklanan gencin öldürülmesi sonrası Fransa'da düzenlenen protesto gösterileri üçüncü gününde devam etti. Göstericiler birçok kentte polisle çatıştı.

Haberin Devamı

Nahel M.'nin öldürüldüğü Nanterre'de dün Nahel M'nin annesi dahil 6 binden fazla kişinin katıldığı ve "Adalet istiyoruz" sloganlarının atıldığı barışçıl yürüyüşten birkaç sonra polisle güvenlik güçleri arasında yeniden çatışma çıktı.

1/13

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13

40 BİN POLİS BÖLGEDE

Fransa'da göstericilere karşı 40 bin polis görevlendirildi, Paris ve çevresinde birçok bölgede Perşembe akşamı tramvay ve otobüs seferleri durduruldu. Bazı bölgelerde ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi.Paris'te halka, acil durumlar dışında itfaiyeyi aramamaları çağrısı yapıldı.

Gece yarısı Fransa'nın batısındaki Nantes kentinde, göstericiler bir aracı iterek süpermarkete soktu ve markete zarar verdi.

Ülkenin kuzeyindeki Montreuil kentinde sopalı gençlerin birçok dükkana zarar verdi. Le Monde gazetesi, polisin göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandığını bildirdi. Paris'in doğusundaki banliyölerden Clichy-sous-Bois'te ise belediye binası ateşe verildi.

Nahel M.'yi öldürmekle suçlanan polis, hayatının tehlikede olduğunu düşündüğünü ve savunma amaçlı olarak ateş açtığını öne sürmüştü. Sosyal medyada yayımlanan bir videoda bir polis memuru, bir aracın sürücüsüne silah doğrulturken görülüyor. Bir silah sesi duyulmasından sonra da araç çarparak duruyor.

Haberin Devamı

MACRON: AFFEDİLEMEZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nahel M.'nin öldürülmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada olayı sert bir dille kınamış ve yaşanın "affedilemez" olduğunu söylemişti.

Adaletin tesisi için sükunet gerektiğini belirten Macron, "Genç Nahel'in ailesine, onlarla dayanışma içinde olduğumuzu söylemek ve milletimizin sevgisini iletmek istiyorum. Öldürülen bir gencimiz var. Bu açıklanamaz, affedilemez. Olay hızla yargıya intikal etti. Umarım adalet en kısa sürede yerini bulacak" demişti.

Macron ayrıca ailelere seslenerek çocuklarını evde tutmaları yönünde bir çağrı yaptı. Macron çağrısında 'Tutuklanan kişilerin çoğu reşit değil. Onların sorumlulukları ebeveynlerinde' dedi.

DANS ETTİĞİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan ülkenin yangın yerine döndüğü anlarda Macron'un bir konserde eğlendiği görüntüler ortaya çıktı. O anlar bölgede bulunan kişilerin kamerasına anbean yansıdı. Söz konusu konserin adresi ise 20 bin kişilik kapasitesiyle Accor Arena. Sosyal medyada milyonlarca kişinin izlediği görüntülere ise birçok kişi Macron'un yaşananları umursamadığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Fransada ulaşıma yasak geldi OHAL dahil bütün ihtimaller masada

OHAL MASADA

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ile başkent Paris’in güneyindeki Evry-Courcouronnes’teki bir polis karakoluna gerçekleştirdiği ziyaret sırasında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu

Dün gece yaşanan şiddet olaylarını "dayanılmaz ve affedilemez" olarak nitelendiren Borne, Fransa'daki karışıklığı gidermek için tüm seçeneklerin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte inceleneceğini söyledi. Borne, "Öncelik ulusal birliğin tesis edilmesidir ve bunun yolu da düzeni yeniden sağlamaktır" dedi. Gazetecilerin OHAL seçeneğinin düşünülüp düşünülmediği sorusunu yanıtlayan Borne, "Şu an bir söyleyemem. Ancak tüm seçenekleri değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

ULAŞIMA YASAK GELDİ

AFP'nin son dakika koduyla geçtiği gelişmede ise ülke genelinde toplu ulaşımın saat 21.00'den itibaren kapatılacağı bildirildi. AFP söz konusu gelişmenin kaynağı olarak ise bakanlığı işaret etti. AFP'nin geçtiği ayrı bir haberde ise ülke çapında havai fişek satımına yasak geldiği bildirildi. Bunun yanı sıra benzin, patlayıcı asitler ve yanıcı sıvıların satışları da kısıtlandı.

Haberin Devamı

BİR KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Gösterilerin dördüncü gününde polis ile protestocular arasında çıkan arbedede 1 kişi hayatını kaybetti. Fransa polisi tarafından yapılan açıklamada hayatını kaybeden 20 yaşındaki gencin çatışmalar sırasında bir mağazanın çatısından düştüğü, polisin genci bilerek hedef almadığı belirtildi.