Dünya Fransa yanıyor! Polis kurşunuyla ölen Nahel defnedildi

Fransa yanıyor! Polis kurşunuyla ölen Nahel defnedildi

01.07.2023 - 21:09 | Son Güncellenme:

Fransa’da polis kurşunuyla öldürülen Afrika kökenli Nahel M. bugün düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Öte yandan Marsilya’da polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Fransa’da geçtiğimiz Salı günü başkent Paris’in Nanterre banliyösünde polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Nahel M. için yerel saatle 11.00’da cenaze töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Gazetecilerin törene girişine izin verilmezken cenaze alanındaki atmosferin gergin olduğu belirtildi. Cenaze törenine çok sayıda kişi katılırken cenazeye katılanlar “Nahel için adalet” şeklinde sloganlar attı. İbn Badis Cami'de kılınan cenaze namazının ardından Nahel’in tabutu cenaze aracına koyuldu. Polis kurşunuyla öldürülen 17 yaşındaki Nahel M. uzun konvoylar eşliğinde Mont-Valerien’deki mezarlığa götürülerek toprağa verildi.

Nahel M.’in gömülmesiyle Fransa’daki sokakların daha da karışacağı belirtilirken Lyon ve Marsilya kentlerinde çok sayıda polis görevlendirildi.

Fransa yanıyor Polis kurşunuyla ölen Nahel defnedildi

Fransa’da durum kritik

Öte yandan Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti Fransa’daki protestolarda gözaltına alınan kişilerin yüzde 30’unun 18 yaş altında olduğunu söyledi. Gözaltına alınan kişilerin yaş ortalamasının 17 olduğunu belirten Bakan Moretti dün geceki protestolarda 200’den fazla polisin yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Salı günü Paris’te “dur” ihtarına uymayan Nahel M. polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmiş, genci vuran polis memuru gözaltına alınarak görevinden uzaklaştırılmıştı. Gencin ailesinden özür dileyen polis, kasten adam öldürmekle suçlanıyor. Fransa’daki protestolar nedeniyle bin 311 kişi gözaltına alınmış, kamusal alanlarda 2 bin 560 yangın çıktığı, bin 350 aracın ateşe verildiği, 234 binanın yandığı veya hasar gördüğü aktarılmıştı.

PROTESTOLARIN ŞİDDETİ ARTTI

Fransa’nın Marsilya kentinde göstericiler ile polis arasında yeniden arbede yaşandı. Fransa hükümetinin protestoları önlemek için çok sayıda polisi görevlendirdiği şehirde sokaklar savaş alanına döndü. Protestocular havai fişek patlatıp, slogan atarak polis şiddetini protesto etti.

Bazı protestocular ıslık çalarak iş yerlerine taş attı, bazıları da el bombası kullandı. Gösteriler sırasında çöp konteynerleri yere devrilirken sokaklardaki banklar ve otobüs durakları hasar gördü. Marsilya’daki işletme sahipleri ise yağmalama ihtimaline karşı iş yerlerinin önüne barikatlar kurarak güvenlik önlemleri aldı.

Polis ise kalkan kullanarak protestoculara engel olmaya çalıştı. Bazı yerlerde polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı görüldü. Marsilya’da bugünkü gösterilerde 14 kişi gözaltına alındı. Yüzlerce çevik kuvvet aracı gösterileri önlemek için Marsilya sokaklarına konuşlandı.

Haberin Devamı

NAHEL HAKKINDA BİLİNENLER

Nahel M. tek çocuktu ve annesi tarafından büyütülmüştü. Paket servis şoförü olarak çalışıyordu ve ragbi liginde oynuyordu. Eğitim süreci “kaotik” olarak tanımlandı. Elektrikçi olmak için eğitim almak üzere yaşadığı yerden çok da uzak olmayan Suresnes'deki bir üniversiteye kaydolmuştu.

Cezayir asıllı Nahel'i tanıyanlar, annesi Mounia ile birlikte yaşadığı Nanterre'de çok sevildiğini ve muhtemelen babasını hiç tanımadığını söyledi. Üniversiteye devamsızlığı çoktu. Sabıka kaydı yoktu ama polis tarafından biliniyordu. İşe gitmeden önce annesine "Seni seviyorum anne" diyerek, kocaman bir öpücük vermişti.

Salı günü sabah saat 09:00’dan kısa bir süre sonra, polisin trafik kontrolü sırasında bir Mercedes arabanın direksiyonunda göğsünden yakın mesafeden vurularak öldürüldü.

Haberin Devamı

Fransa yanıyor Polis kurşunuyla ölen Nahel defnedildi

'GEÇİNMEYE ÇALIŞAN BİR ÇOCUK'

Nahel, son üç yılını Pirates of Nanterre (Nanterre’nin Korsanları) Ragbi Kulübü’nde oynayarak geçirmişti. Ovale Citoyen adlı bir dernek tarafından yürütülen, okulda zorluk çeken gençler için bir entegrasyon programının parçasıydı.

Program, yoksunluk çeken bölgelerdeki insanları staja sokmayı amaçlıyordu ve Nahel elektrikçi olmayı öğreniyordu. Ovale Citoyen Başkanı Jeff Puech, yerel olarak onu en iyi tanıyan yetişkinlerden biriydi. Onu daha birkaç gün önce görmüştü, ondan “ragbi ile geçinmeye çalışan bir çocuk" olarak söz etti.

Le Parisien'e konuşan Puech, "Uyuşturucu satan veya suç işlemekten zevk alan bir çocuk değildi, sosyal ve profesyonel olarak topluma uyum sağlama iradesine sahip biriydi" dedi.

Gençle ilgili olarak sosyal medyada girişilen karakter suikastından çok uzak bir portre çizdi, “örnek tavırları” nedeniyle genci övdü. Pablo Picasso binasına taşınmadan önce Nanterre'nin Vieux-Pont kesiminde annesiyle yaşarken Nahel'i tanımıştı.

Fransa yanıyor Polis kurşunuyla ölen Nahel defnedildi

'KARDEŞİM GİBİYDİ

Ölümünden kısa bir süre sonra, bir ambulans görevlisi olan Marouane bir polis memuruna çocuğu küçük kardeşi gibi tanıdığını söyledi. Onun nazik, yardımsever bir çocuk olarak büyüdüğünü görmüştü. Gazetecilere verdiği demeçte, "Asla kimseye elini kaldırmadı ve asla şiddete başvurmadı" diyordu.

Haberin Devamı

ANNESİ IRKÇILIĞA KURBAN GİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Annesi, polis memurunun oğluna baktığında 'Arap’a benzeyen, küçük bir çocuk gördüğüne ve canına kıymak istediğine' inanıyor. Genç kadın France 5 TV'ye yaptığı açıklamada, polis teşkilatını değil, ateş eden memuru suçladığını söyledi.

Fransa yanıyor Polis kurşunuyla ölen Nahel defnedildi

ARACIN PLAKASI POLONYA'YA AİT

Nahel, 2021'den bu yana durma emrine uymayı reddettiği için beş polis kontrolüne tabi tutulmuştu.
Polis tarafından durdurulduğunda, Polonya plakalı ve iki yolcu taşıyan bir arabadaydı. 17 yaşındaydı, yani ehliyet almak için çok gençti.

Geçen hafta sonu, polisin emrine uymayı reddettiği için gözaltına alındığı ve Eylül ayında çocuk mahkemesine çıkarılacağı bildirildi. Son zamanlarda başını belaya soktuğunda bunların çoğu arabalarla ilgiliydi.