Dünya Fransız askerleri dokuz yılın ardından Timbuktu'dan çekildi

Fransız askerleri dokuz yılın ardından Timbuktu'dan çekildi

15.12.2021 - 15:00 | Son Güncellenme:

Mali'deki şehirde bulunan üste Fransız bayrağı indirildi. Fransız birlikleri henüz Gao kentini terk etmiş değil. Fransa lideri Macron ise, Mali'de darbeyle iktidarı ele geçiren Albay Assimi Goita ile gelecek hafta yüz yüze görüşecek.

Fransız askerleri dokuz yılın ardından Timbuktudan çekildi

Fransa, 9 yıldır Mali’de konuşlanan askerlerini geri çekmeye başlamasının ardından dün Timbuktu şehrinde görevli askerlerini de bölgeden çekti. Askeri üste konuşlanan 150 askerin de ayrılmasının ardından üsteki Fransız bayrağı indirilerek yerine Mali bayrağı asıldı.

Haberin Devamı

Fransa’nın Mali’deki Barkhane Operasyonunda görevli General Etienne du Peyroux, Fransa’nın artık bölgede 'farklı bir şekilde mevcut olacağını' söylerken, Barkhane Operasyonunun amacının Mali’nin gücünü, her zaman ortaklık içinde kendilerine teslim etmek olduğunu ifade etti.

Fransız ordusu tarafından yapılan açıklamada ise, Mali’nin bölgede Birleşmiş Milletlere bağlı yaklaşık 2 bin 200 askerden oluşan bir birliğin kalıcı olarak konuşlandırıldığını söyledi.

Fransız Ordusu, Mali’deki üslerin tahliyesini gerçekleştirdi ancak Gao kentinden henüz çekilmedi. Mali’de Şubat ayında demokratik bir seçim yapılması bekleniyor ancak Batı Afrika Devleti Ekonomik Topluluğu (EKOWAS), Ocak ayına kadar bölgede ilerleme kaydedilmediği takdirde ek yaptırımlar ile karşı karşıya kalacağını açıkladı.

Haberin Devamı

MACRON GOITA İLE BULUŞUYOR

Fransa lideri Emmanuel Macron ise, Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita ile gelecek hafta bir araya gelecek. Albay Goita, Mayıs ayındaki askeri darbeyle hükümeti devirmiş ve iktidarı ele geçirmişti.

Mali’de 2012 yılında ayrılıkçı bir grubun başlattığı silahlı çatışmalar bölgede büyük bir kriz başlatmış, Burkino Faso ve Nijer’de dahil olmak üzere komşu ülkelere yayılan çatışmada, bölgede güvenlik sorunu yaşanmıştı. Bu gelişmelerin ardından Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 2 Şubat 2013’te Mali’de askeri harekatın başladığını ilan etmişti.