Dünya Gazze'de toplu mezar tartışması! BM'den soruşturma talebi

Gazze'de toplu mezar tartışması! BM'den soruşturma talebi

25.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de hastane avlularındaki toplu mezarlar büyük dikkat çekerken, İsrail bunların Filistinliler tarafından gömülen kişiler olduğunu öne sürüyor. BM ise bağımsız bir soruşturma çağrısı yaptı.

Gazzede toplu mezar tartışması BMden soruşturma talebi

Gazze Şeridi’nde İsrail’in Hamas’a karşı başlattığı savaş devam ederken, savaşta yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili iddialar gün geçtikçe çoğalıyor. Nitekim son dönemde Gazze’de bulunan toplu mezarlar dikkat çekiyor. İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından Han Yunus kentinde bulunan Nasır Hastanesi’nin bahçesindeki toplu mezardan çıkarılan ceset sayısı 310’a yükseldi. Toplu mezardaki Filistinlilerin hastaneye gerçekleştirilen baskın sırasında öldürüldüğü iddia edilirken, cesetler arasında kadın ve çocukların da olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘BİZ GÖMMEDİK’

İsrail ordusu ise cesetleri kendilerinin gömdüğü iddiasının “asılsız” olduğunu savundu. Nitekim İsrail’in Nasır’a düzenlediği operasyondan önce hastane personeli, yakınlardaki çatışmalar nedeniyle mezarlıklara erişim sağlanamadığını, cenazeleri hastane avlusuna gömmek zorunda kaldıklarını duyurmuştu. İsrail, Hamas savaşçıları bulunduğu gerekçesiyle hastanelere baskın düzenlemişti. İsrail birliklerinin aralarında rehineler olabileceği kuşkusuyla hastane avlusuna gömülen cesetleri incelediği, daha sonra aynı noktaya bıraktığı da bildirilmişti. Şimdiye dek bırakılan rehinelerden bir kısmı, uzun süre Nasır Hastanesi’nde kaldıklarını söylemişti.

Gazzede toplu mezar tartışması BMden soruşturma talebi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ise, Gazze’de İsrail saldırılarından sonra Nasır ile El Şifa hastanelerindeki yıkım ve bölgede ‘toplu mezarlar bulunduğu’ haberlerinden dehşete düştüğünü söyledi. Türk, ölümlerin bağımsız soruşturmayla incelenmesi için çağrı yaptı. Zira bulunan cesetlerin bazılarının elleri bağlı olduğu iddia edilirken, bu da, bazı kişilerin infaz edildiğine yönelik ifadeleri güçlendiriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı da iddiaların “son derece rahatsız edici” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘SİNVAR TÜNELDEN ÇIKTI’

Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ın yakın zamanda tünellerden çıkarak örgütün diğer üyeleriyle buluştuğu öne sürüldü. İsrail basınına yansıyan raporlara göre, Sinvar saklandığı tünelden çıktı ve çatışma bölgelerinde Hamas üyeleriyle buluştu.

Gazzede toplu mezar tartışması BMden soruşturma talebi

BİDEN İMZALADI UKRAYNA RAHATLADI

ABD Senatosu’nun Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık askeri yardımı da içeren paketi onaylamasının hemen ardından Başkan Joe Biden paketi imzaladı. Biden, onaylanan yasa paketinin dünyayı daha güvenli hale getireceğini söyledi. Tasarıyı hemen imzalayan ve “Böylece bu hafta Ukrayna’ya silah ve teçhizat göndermeye başlayabileceğiz” diyen Biden, “Rusya’nın amansız bombardımanıyla karşı karşıya olan Ukrayna için; İran’ın eşi benzeri görülmemiş saldırılarına maruz kalan İsrail için; Gazze, Sudan ve Haiti de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki çatışmalardan ve doğal afetlerden etkilenenler ve mülteciler için; ve Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik ve istikrar arayan ortaklarımız için acil bir ihtiyaç söz konusu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gazzede toplu mezar tartışması BMden soruşturma talebi

HAMAS’TAN ESİR VİDEOSU

Netanyahu’ya isyan: Utan

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, ABD vatandaşı da olan İsrailli esir 23 yaşındaki Hersh Goldberg-Polin’in videosunu yayınladı. Yaklaşık üç dakikalık videoda konuşan ve bir elinin kesildiği görülen Polin, geçtiğimiz sene 7 Ekim’de Re’im yakınlarındaki Supernova Festivali’nde esir düştüğünü belirterek, İsrail’in hava saldırılarında yaklaşık 70 esirin öldüğünü anlattı. Polin “Size teklif edilen tüm anlaşmaları reddettiğiniz için utanmalısınız. Netanyahu, hükümetiniz ve kabineniz burada olduğumuz her gün bizi daha fazla görmezden geliyor. Sizden bekleneni yapın ve bizi derhal evlerimize geri getirin” dedi.

Yazarlar