Dünya Geride bir başarı hikâyesi bıraktı

Geride bir başarı hikâyesi bıraktı

24.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir ördek yetiştiricisinin “akşamdan kalanlar” için hazırladığı içeceği, Red Bull adıyla dünyaya sunarak milyarlarca dolarlık iş ve spor imparatorluğu kuran Dietrich Mateschitz hayatını kaybetti.

Geride bir başarı hikâyesi bıraktı

Red Bull enerji içeceğinin kurucu ortağı olan Avusturyalı iş insanı Dietrich Mateschitz, pankreas kanseri nedeniyle 78 yaşında ABD’de öldü. İş dünyasında sıfırdan zirveye çıkan Mateschitz, vaktiyle patron değilken, Alman firması Blendax’ın diş macunu bölümünün pazarlama müdürüydü. İş seyahatleri sırasında “Krating Daeng” adlı bir içeceğin jet lag’ı (uzun mesafe uçuşlarında uykusuzluğa neden olan durum) önlediğini öğrenmesiyle enerji içeceği sektörünün öncüsü olmuştu. Mateschitz, 1980’lerde Tayland’a yaptığı bir iş gezisinde akşamdan kalma (alkolün ertesi gün vücutta bıraktığı olumsuz etkiler) tedavisi olarak pazarlanan kafeinli enerji içeceğinin aynı zamanda jet lag etkisini de azalttığını keşfetti. Daha önce ördek yetiştiricisi olan Taylandlı eczacı Chaleo Yoovidhya tarafından geliştirilen Krating Daeng’den etkilenen Mateschitz, içeceği dünyaya tanıtmak için bir anlaşma yaptı. İçecek, içine karbonat eklenerek 1987’de “Red Bull” adıyla piyasaya sürülmesinin ardından enerji içeceği pazarını başlattı.

Haberin Devamı

Sıfırdan zirveye

“Sizi kanatlandırır” sloganıyla piyasaya çıkan Red Bull şirketi sayesinde 2021 itibariyla Mateschitz’in serveti 25 milyar doları, Yoovidhya’nın ise 20 milyar doları buldu. Yıllar içinde serveti arttıkça Mateschitz, şirketini ekstrem sporlara, Formula 1’e yatırım yapmak ve birkaç futbol takımı satın almak için kullanarak da spor dünyasının ileri gelenleri arasında yerini aldı. Red Bull’u motor sporları ve diğer sporlara olan tutkusuyla birleştiren Mateschitz, dünya çapında birçok takımın sponsoru oldu. Şirket, uçurum dalışı, sörf ve snowboard gibi pek çok ekstrem sporla özdeşleşti.

 ‘Ne harika bir insandı’

Dietrich Mateschitz’in şirketi satın aldığı Jaguar’ın Formula 1 yarış takımını 2004’te Red Bull Racing’e dönüştürürken, takım en güçlü ekiplerden biri haline geldi.

Haberin Devamı

Red Bull Racing’in patronu Christian Horner, Mateschitz’in ölümü hakkında “Ço üzücü. Ne harika bir adamdı, türünün tek örneğiydi. Başardıkları ve dünya çapında farklı spor dallarında bu kadar çok insan için yaptıkları rakipsiz” dedi. Formula 1’in Twitter hesabından yapılan açıklamadaysa Mateschitz’in Formula 1’e çok büyük katkılarda bulunduğu ve kalıcı bir miras bıraktığı belirtildi. Öte yandan, Alman RB Leipzig, Avusturyalı Red Bull Salzburg, ABD’de New York Red Bulls ve Brezilyalı Red Bull Bragantino, içecek şirketini temsil eden en büyük futbol kulüpleri arasında
yer alıyor.