Dünya Gizli G7 notları çöpten çıktı

Gizli G7 notları çöpten çıktı

25.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un eşi Britta Ernst’in, gizli bilgileri de içeren özel belgeleri pek çok kez evin çöpleri arasına attığı ortaya çıktı.

Gizli G7 notları çöpten çıktı

Alman “Der Spiegel” dergisinin haberine göre, Scholz ve Ernst’in bir komşusu, belgelere ilk olarak geçen yıl Kasım ayında rastladı. Söz konusu komşu, Postdam kentinde konut çöp toplama alanının dışında yere saçılan kağıtlar arasında Ernst’in yaptığı bir konuşmanın  taslağını gördü. Ancak daha sonra da çöp toplama alanında çifte ait olan ve kurallara göre “imha edilmeleri” gereken gizli belgelere rastlandı. Bu belgeler arasında, Ernst’in Mayıs ayındaki randevu takviminden bir sayfa, Eylül 2021’deki federal seçimler günü için nasıl giyineceğini planladığını gösteren belge ve son olarak geçen ay Bavyera’da düzenlenen G7 Zirvesi’ne ilişkin notlar yer aldı.

Haberin Devamı

Eğitim verilmeliydi!

G7 Zirvesi’yle ilgili belgede Ernst’in liderlik ettiği grubun devlet başkanlarının eşlerinin profillerinin yer aldığı belirtildi. Bu belgede kısa süre önce istifa eden İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin eşi Maria Cappello için “Halktan kaçınıyor”, Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın eşi Yuko Kishida içinse “Mazda’da sekreter” ifadelerinin yer alması dikkat çekti. 

Der Spiegel’e göre tüm belgeler kamuya açık bilgiler olsa da, belgenin kendisi “yalnızca resmi kullanım için gizli bilgi” olarak nitelendirildi. Scholz ve Ernst’e söz konusu belgelerin uygun şekilde imha edilmesi konusunda eğitim verilmiş olmasının gerektiği belirtildi.