Dünya Gözler Danimarka'da! Yedi ayrı provokasyon

Gözler Danimarka'da! Yedi ayrı provokasyon

31.07.2023 - 13:35 | Son Güncellenme:

Kopenhag yönetimi, komşusu İsveç'le birlikte Kur'an-ı Kerim yakılmasını yasaklamak için hukuki arayışlara girdi ancak bugün yerel medyada manşete taşınan bir haber yeni skandalları haber veriyor.

Gözler Danimarkada Yedi ayrı provokasyon

İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde, 2023 yılının ilk haftalarında aşırı sağcı parti lideri Rasmus Paludan Kur'an-ı Kerim yaktı. Büyük bir krize yol açan provokasyonu, yaklaşık altı ay sonra bu kez Irak Büyükelçiliği önündeki skandal izledi. İsveç'in komşusu Danimarka'da da geçen hafta aynı provokasyon gerçekleşti.

Haberin Devamı

Kameralar önünde arka arkaya sahnelenen provokasyonlar İslam dünyasını ayağa kaldırdı, Türkiye, Irak, Yemen, Fas ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde protesto gösterileri düzenlendi.

Danimarka, hafta sonu Kur'an yakma ve benzeri provokasyonları yasaklamayı planladığını duyurdu. Danimarka Dışişleri Bakanlığı'ndan Pazar günü yapılan açıklamada, başka ülke, kültür ve dinlerin aşağılandığı bu tarz eylemlerin Kopenhag yönetimi için ciddi diplomatik ve güvenlik sorunlarına neden olabileceği ve bunların engellenmesinin yollarının hükümetçe aranacağı belirtildi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen "Bu saldırgan ve düşüncesizce eylemler birkaç kişi tarafından yapılıyor ve bu kişiler Danimarka toplumunun dayandığı değerleri temsil etmiyor" dedi.

Haberin Devamı

Danimarka'da ifade özgürlüğü sınırlarının çok geniş olduğunu hatırlatan Rasmussen, bu eylemleri engelleyecek yasal çerçevenin anayasa tarafından korunan ifade özgürlüğü sınırlarını gözeterek çizileceğini de vurguladı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise, konuyla ilgili olarak Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yakın iletişimde olduklarını ve benzer bir çalışmayı Stockholm'de de yaptıklarını belirtti.

Gözler Danimarkada Yedi ayrı provokasyon

İLK SAYFADAN VERDİLER

Danimarka medyası, Kopenhag yönetiminin Kur'an'ı Kerim yakılmasını engellemeye hazırlanmasını beklendiği gibi ilk sayfadan veriyor. Politiken gazetesinin manşetinde, 'Büyükelçiliklerde Kur'an yakılmasının arkasında birkaç kişi var' deniliyor. Gazetenin haberine göre, bugün farklı büyükeçilikler önünde yedi ayrı provokasyon gerçekleşecek ve tüm eylemlerden aynı birkaç kişi sorumlu. Gazete, ayrıca geçmiş yıllardaki karikatür krizlerinde elinde özür pankartı taşıyan bir Danimarkalının fotoğrafını manşetinde kullandı.

HUKUKÇULARIN TARTIŞMASI

Gelişmeleri canlı blogla aktaran Jyllands-Posten gazetesinde ise, Kopenhag yönetiminin atacağı yasal adımların hukukçular arasında yol açtığı tartışmayı sayfasına taşıdı. 'Profesör 'yakarak cezalandırma' için kolay bir yol görüyor, meslektaşı ise 'kaygan zemin' fikrinde' başlığıyla sunulan haberde, hukukçular arasında bir anlaşmazlık olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Habere göre, Güney Danimarka Üniversitesi hukuk profesörü Sten Schaumburg-Müller, Kur'an-ı Kerim'in, diğer kutsal kitapların ve genel olarak nesnelerin yakılmasını cezalandıran bir kanun hükmünü altüst etmenin oldukça basit olduğunu söylüyor. Bunun ifade özgürlüğüne bir müdahale olduğunu ileri sürüyor ancak yine de böyle bir kanun hükmünün kendi çerçevesinde hakkı olacağına inanıyor:

"Kanaatimce sınırlı ve dolayısıyla hukuki bir müdahale olacaktır."

Yeni hükmün muhtemelen çok dar olacağını ve güvenlik risklerinden ve kargaşadan kaçınmak da dahil olmak üzere bir dizi pratik hususa sahip olacağını söyleyen profesör, hükmün sadece Kur'an-ı Kerim'e değil tüm kutsal kitaplara uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Gözler Danimarkada Yedi ayrı provokasyon

Diğer taraftan, Kopenhag Üniversitesi idare hukuku profesörü Jens Elo Rytter, farklı görüşte. Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonunu durdurmak için yasal bir araç yaratmanın 'kolay' olduğunu düşünmüyor. Profesör Rytter, Danimarka'nın yurt dışındaki çıkarları için gelecekte aniden yabancı liderlerin resimlerinin yakılmasına da izin verilmeyebilir.

Haberin Devamı

Prof. Sten Schaumburg-Müller ise, Danimarka'da 2017'de inançlara 'küfür' edilmesinin önünü açan düzenlemeyi kendisinin de savunduğunu kaydedip şu anki durumun farklı olduğunu savunuyor:

"Çünkü o geniş bir formülasyona sahipti. Ama burada çok sınırlı bir şeyi ortaya konuyor, yani Kur'an-ı Kerim yakmamak gerektiğini söylüyor, bunun başka bir noktaya ilerleyeceğini düşünmüyorum. Kaygan bir zemin olduğunu düşünmüyorum."