Dünya Hamas yöneticisine Beyrut’ta suikast

Hamas yöneticisine Beyrut’ta suikast

03.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta İHA ile düzenlediği bombalı saldırıda Hamas’ın iki numaralı ismi Salih el Aruri hayatını kaybetti. İsrail’in suikastı Filistin’in birçok kentinde protesto edilirken, Hamas, Lübnan ve İran, Tel Aviv yönetimine sert tepki gösterdi.

Hamas yöneticisine Beyrut’ta suikast

İsrail, Filistin’deki savaşı Lübnan’a taşıdı. Gazze’de aylardır katliam üstüne katliam yapan İsrail’in Beyrut’ta İHA ile düzenlediği bombalı saldırıda Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’nin hayatını kaybettiği bildirildi. Saldırı, Beyrut’un güneyinde, Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Dahiye Mahallesi’ndeki Hamas ofisinde gerçekleşti. Binanın büyük hasar gördüğü İHA’lı saldırıda Aruri ile birlikte 6 kişinin daha öldüğü 11 kişinin de yaralandığı açıklandı. Öldürülenler arasında Kassam Tugayları’nın liderlerinden Semir Fendi Ebu Amir ile Azzam Akra Ebu Ammar da var. Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın geçtiği bilgilere göre Hamas ofisinin önünde park halindeki araçlar da füzelerle hedef alındı.

Haberin Devamı

Aruri kimdi?

Ekim 2017’de Hamas’ın Politbüro Başkan Yardımcılığı’na getirilen Aruri, siyasi kanatta İsmail Haniye’den sonra gelen isimdi. Kassam Tugayları’nın kurulmasına katkıda bulunan Aruri, 15 yıl İsrail hapishanelerinde kaldıktan sonra sınır dışı edildi ve Lübnan’da yaşamaya başladı. Aruri, Hamas’ın İsrail ile 11 Ekim 2011’de yaptığı, bir İsrail askeri karşılığında 1027 Filistinli esirin serbest bırakılması anlaşmasının müzakerecileri arasında yer alıyordu. Aruri, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile yakın temas halindeydi. Hamas heyetlerinde yer aldı, sık sık seyahat edip toplantılara katıldı.

‘Direnişi kıramayacak’

Saldırıya tepkiler peş peşe geldi. Hamas’tan yapılan açıklamada “Siyonist işgalcilerin (İsrail), Filistin içinde ve dışında liderlerimize ve sembol isimlere yönelik gerçekleştirdiği korkakça suikastlar, halkımızın iradesini ve kararlılığını kırmayı başaramayacak, cesur direnişimizi engelleyemeyecek” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

BM’ye çağrı ve şikayet

Lübnan Başbakanı Necib Mikati de, İsrail’in hava saldırısını kınadı.

Lübnan Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Mikati, İsrail’in Lübnan’ı savaşa çekmek istediğini söyledi. Öte yandan Mikati’nin, Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na İsrail’i Birleşmiş Milletler’e şikayet etme talimatı verdiği de bildirildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise saldırıyı kınayarak, BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası kuruluşları derhal harekete geçmeye çağırdı. Kenani ayrıca “Aruri’nin öldürülmesi, direnişi İsrail’e karşı savaşa daha fazla motive edecek” ifadelerini de kullanıldı.

Hamas yöneticisine Beyrut’ta suikast

İsrail’den küstah açıklama

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun danışmanı Mark Regev Amerikan MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin saldırının sorumluluğunu almadığını söyledi ama sözlerinin devamında “Bu saldırıyı kim düzenlediyse, şu açık ki, hedef alınan Lübnan hükümeti değil. Bu saldırıyı kim yaptıysa, cerrahi bir saldırıyla Hamas liderliğini hedef almış” dedi.

BM’den itidal çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri’nin öldürülmesinin ardından bölgedeki tüm taraflara azami itidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulundu. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Florencia Soto Nino, gelişmelerin “çok endişe verici” olduğunu aktararak “Genel Sekreter, tüm taraflara azami itidal ve acilen bölgesel gerginliği azaltma çağrısında bulunuyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Hamas yöneticisine Beyrut’ta suikast

Haniye: Alçakça bir saldırı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, saldırıda öldürülenlerin tamamının Hamas yönetici ve üyeleri olduğunu açıkladı. Saldırının “alçakça bir suikast” ve “İsrail’in Filistin halkına karşı yürüttüğü vahşeti bir kez daha ortaya koyan apaçık bir suç” olduğunu vurgulayan Haniye, “Bu aynı zamanda Lübnan’ın egemenliğinin de ihlalidir ve İsrail’in halkımıza ve ulusumuza yönelik saldırganlığının kapsamının genişlediği anlamına gelmektedir” dedi.

İntikam çağrısı

Bu arada Aruri’nin öldürülmesi Filistin’de protesto edildi. Ramallah kentinde sokağa inen yüzlerce kişi intikam çağrısında bulundu.