Dünya İdlib’te büyük hareketlilik

İdlib’te büyük hareketlilik

04.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

İdlib’te büyük hareketlilik

Suriye’de 7 yıldır süren iç savaşta, Rusya ve İran’ın desteğiyle güç kazanarak ülkedeki toprakların büyük bölümünde tekrar denetimi ele geçiren rejim, Türkiye’ye uzanan stratejik İdlib kentini almak için bölgeye asker ve ağır silah sevkiyatına devam ediyor. Bölgede 12 gözlem noktası kuran Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de, mevzilerini beton bariyerlerle takviye ediyor.

Haberin Devamı

Esad yönetiminin, ülkenin büyük bölümünde kontrolü sağlamasıyla Suriye’deki savaş, farklı bir boyuta geçti. Şam rejimi, son olarak Rusya’nın aktif desteğiyle ülkenin güneyindeki Dera, Kuneytra ve Süveyda’da da kontrolü tamamen ele geçirdi. Bu bölgelerde Rus hava desteğiyle, DAEŞ ve eski adı El Nusra olan Heyet Tehrir El-Şam güçleri tamamen temizlendi. Şam rejiminin ayrıca Suriye ve Ürdün arasındaki sınırının tamamını kontrolü altına aldığı ve BM Barış Gücü’nün Golan platosu üzerindeki faaliyetlerine yeniden dönmesi için koşulların oluştuğu açıklandı.

Güneydeki bölgenin tamamını denetim altına almasıyla yüzünü İdlib’e çeviren Esad yönetimi, ağır silah, cephane ve askeri güçlerinin bir bölümünü kent sınırına kaydırmaya başladı. Esad yönetimi, İdlib operasyonu öncesi Cisr El Şuğur kasabasını ele geçirmek istiyor. Kasabanın alınmasıyla, Halep-Lazkiye otoyolunun güvenceye alınması planlanıyor.

Haberin Devamı

İdlib’i kontrol eden ve sayıları 20’nin üzerinde olduğu ifade edilen muhalif gruplarsa, saldırıyı karşılamak amacıyla kapsamlı hazırlık yapıyor.

Bu arada rejim ordusunun İdlib’e yönelik saldırı hazırlığı, bölgede faaliyet gösteren TSK’yı da harekete geçirdi. Astana görüşmeleri kapsamında İdlib ve çevresinde TSK tarafından 12 gözlem noktası kurulmuştu. Rejim ordusunun bölgeye olası operasyonuna karşı gözlem noktalarının güçlendirilmesine yönelik çalışma başlatıldı. Bu kapsamda gözlem noktaları ve bölgedeki TSK mevzileri beton bariyerlerle güçlendirilmeye başlandı. Bölgedeki çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Yazarlar