Dünya İHA’lar konuştu!

İHA’lar konuştu!

31.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna, savaşın başından beri Rusya topraklarına yapılan en büyük İHA saldırısını gerçekleştirirken, biri askeri havalimanı toplam 6 noktayı hedef aldı. Rusya ise buna Ukrayna başkenti Kiev’i vurarak karşılık verdi.

İHA’lar konuştu

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, önceki gece iki ülkede de hararetli saatler yaşandı. Ukrayna, Rusya’ya yönelik geniş çapta bir insansız hava aracı (İHA) saldırısı gerçekleştirirken, aralarında bir askeri havalimanının da yer aldığı 6 farklı noktayı hedef aldı. Rus yetkililer, Moskova bölgesindeki Pskov, Bryansk, Kaluga, Orlov, Ryazan’ı hedef alan İHA saldırılarında askeri uçakların hasar gördüğünü ve sivil havacılığın sekteye uğradığını bildirdi.

Haberin Devamı

Özellikle Pskov’daki askeri havalimanına yapılan saldırı büyük ses getirdi. Zira Pskov Rusya’nın Ukrayna sınırının yaklaşık 660 km kuzeyinde, Estonya ve Letonya sınırında bulunuyor. Sosyal medyadaki bazı görüntülerinde, havaalanı üzerinde siyah duman yükseldiğinin görüldüğü belirtiliyor. Pskov Bölgesi Valisi Mikhail Vedernikov “İlk bilgilere göre herhangi bir can kaybı yok. Hasarın boyutu araştırılıyor” ifadelerini kullandı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, saldırı sonrası çıkan yangında 4 adet Il-76 askeri nakliye uçağının hasar gördüğünü bildirirken, daha sonra bu sayıyı ikiye indirdi.

KİEV YİNE VURULDU

Ukrayna, Rus topraklarındaki İHA saldırılarını üstlenmese de Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, daha önce Rus topraklarına saldırının, “kaçınılmaz ve adil” olduğunu söylemişti. Son saldırının savaşın başından beri Rusya topraklarına yapılan en büyük insansız hava aracı saldırısı olduğu ifade ediliyor. Ukrayna birkaç gün önce de Kursk’taki askeri havalimanını hedef almış ve karton İHA’lar kullanarak 5 uçağı vurduklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna’nın saldırılarının cezasız kalmayacağını söylerken, Moskova’nın karşılığı sert oldu. Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e uzun süredir görülmemiş şiddette bir hava saldırısı düzenledi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, saldırı nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği bilgisine yer verdi. Bununla birlikte Rus İHA’larına karşı rüştünü ispatlayan Ukrayna, toplam 44 Rus İHA’sının neredeyse tamamının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, önceki gece yarısı civarında, Karadeniz Filosuna ait bir uçak, Karadeniz’de Ukraynalı 50 kadar savaşçının bulunduğu 4 çıkarma botunu imha etti.

RUSLARIN ‘SAVAŞ MAKİNASI’ HASAR ALDI

Ukrayna’nın vurduğu Pskov havalimanında bulunan Il-76 askeri nakliye uçakları, devam eden savaşta Rus askeri ekipmanının taşınmasında büyük rol oynuyor. Kaluga’daki yakıt deposu da savaş için büyük önem taşıyor. Ukrayna’nın bir diğer hedefi olan Bryansk’taki fabrikada ise silah sistemlerinde kullanılan parçalar üretiliyor. Ukrayna’nın bu saldırılarının Rus ordusunu zora sokması tahmin ediliyor.