Dünya Rusya vuruldu! Kod adı Candid

Rusya vuruldu! Kod adı Candid

30.08.2023 - 10:55 | Son Güncellenme:

Estonya ve Litvanya sınırları yakınındaki hava üssüne drone sürüsü baskın yaptı, devasa IL-76'ları hedef alan saldırı Pskov şehrini sabaha kadar uyutmadı.

Rusya sınırları içerisindeki hedefleri insansız hava ve deniz araçlarıyla hedef alan Ukrayna ordusu, Karadeniz'deki Rus savaş gemilerinden Moskova'daki gökdelenlere, Kerç Köprüsü'nden askeri üslere birçok noktayı geride bıraktığımız yaz mevsiminde vurdu.

Haberin Devamı

Ukraynalılar, henüz geçen hafta St. Petersburg'un güneyindeki Soltsy-2 Hava Üssü’nde ünlü Rus stratejik bombardıman uçağın Tupolev Tu-22’yi imha etti. Vladimir Putin'in memleketi St. Petersburg'un güneyinde yer alan Soltsy-2, Ukrayna sınırından kuş uçuşu yaklaşık 650 kilometre uzaktaydı.

Ses hızının iki katına ulaşabilen Tu-22'yi yanarken gösteren görüntüler hemen Telegram hesaplarında yayıldı, uydu fotoğrafları ise bombardıman jetinin vurulduğunu doğruladı.

Rusya tarafından Ukrayna’ya saldırı düzenlemek için yaygın olarak kullanılan Tu-22, Soğuk Savaş döneminden kalma, döner kanatlı süpersonik bir bombardıman uçağı. Yanı sıra, stratejik bombardıman uçağı Suriye, Çeçenistan ve Gürcistan'daki savaşlarda da rol aldı. Tu-22M3 gibi modern versiyonları saatte 2 bin 300 kilometre hıza kadar çıkıp güdümlü füzeler dahil olmak üzere 24 bin kilograma kadar silah taşıyabiliyor.

Haberin Devamı

200 MİLYON DOLARLIK SİLAH YOK EDİLDİ

Tu-22'yi yok eden saldırının yankısı dinmeden, Ukraynalılar bu kez ABD'nin gönderdiği HIMARS füzelerini kullanarak Rus ordusunun en yeni radarı Prevel-E'yi Karadeniz kıyısında vurarak Moskova'ya çok ağır bir darbe vurdu. Herson'un güneyindeki Zaliznyi Limanı'na konuşlandırılan 200 milyon dolar değerindeki radar sistemi, yüzlerce kilometre öteden ateşlenen füzelerle kömüre döndü.

Son teknoloji kıyı ufuk ötesi radar sistemi Predel-E'nin yerleştirildiği nokta, Kırım Yarımadası'nın kuzeyi ile işgal altındaki Herson'un güneyi arasındaydı.

Kremlin'in askeri cephaneliğine yapılan en modern ve yüksek teknolojili eklemelerden biri olarak kabul edilen radar sisteminin, şu ana kadar sadece 25 adet üretildiği tahmin ediliyor. Predel-E, alçaktan uçan hava hedeflerinin yanı sıra, yere yaklaşan hedeflerin tespiti ve takibi için tasarlandı.

Rusya vuruldu Kod adı Candid

BEŞ ŞEHİR BİRDEN

Çarşamba gününün ilk saatlerinde ise, Rusya'nın beş ayrı şehri patlamalarla sarsıldı. Gece yarısı insanların korkuyla yataklarından fırlamasına yol açan patlamalar, Rusya'daki beş noktanın yanı sıra Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım Yarımadası'nın başkenti Sivastopol'da da gerçekleşti.

Yerel saatle 00.30'da Rus ana karasının en batısındaki şehirlerden biri olan Pskov'daki bir hava üssü, Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarıyla vuruldu. Estonya ve Letonya sınırlarına oldukça yakın konumdaki Pskov sakinleri, gecenin ortasında onlarca patlama sesi duydu.
Patlamaları karanlığı aydınlatan ışık parlamaları izledi.

Haberin Devamı

Pskov'da yaşayan bir görgü tanığı, "Patlamaları şehirdeki herkes duydu, yangını gördü. Ve polis araçları havalimanına doğru gitti" diyerek anlattı.

Rusya vuruldu Kod adı Candid

DRONE SÜRÜSÜYLE BASKIN

Kısa sürede Ukraynalıların bir drone sürüsüyle Pskov'daki havalimanına baskın yaptığı ortaya çıktı. Hem sivil hem askeri uçuşların yapıldığı havalimanında hedef alınanlar ise, Rus ordusunun devasa nakliye uçaklarıydı.

Pskov Valisi Mikhail Vedernikov yaptığı açıklamada askeri üssün drone saldırısına uğradığını doğruladı, bu sırada Telegram kanalları havalimanı yakınlarındaki büyük yangının görüntülerini yayınlamaya başladı.

Rusya vuruldu Kod adı Candid

Sızan ilk bilgiler Ukraynalıların 20'den fazla drone'la saldırıyı düzenlediğini gösteriyordu. İnsansız hava aracı baskınında, Rus ordusuna ait nakliye uçakları IL-76'lar vuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı, dört IL-76'nın hasar gördüğünü doğruladı ancak hasarın boyutuna dair bir detay vermedi.

Haberin Devamı

ALEVLER KİLOMETRELERCE UZAKTAN GÖRÜNDÜ

TASS haber ajansı, NATO'daki kod adı Candid olan iki dev askeri nakliye uçağnın alevler içinde kaldığını yazdı. Yerel medya ise, kamikaze insansız hava araçlarından birinin havalimanındaki yakıt deposuna çarptığını ve çok uzaklardan görülen yangına yol açtığını bildiriyor.

Yerel medya ayrıca, Pskov sakinlerinin patlamalar nedeniyle sabaha kadar uyumadığını da ekledi.

Pskov'daki askeri üssün, Ukrayna işgaline katılan GRU özel kuvvetleri ikinci tugayının konuşlandığı yer olduğu biliniyor. İlk açıklamalara göre, havalimanı yarına kadar kapalı kalacak.

Rusya vuruldu Kod adı Candid

HAVA SAHASI KAPATILDI

Rusya'nın batısındaki drone baskınının yanı sıra başkent Moskova, Ukrayna sınırına yakın konumdaki Bryansk, hemen yanındaki Oryol ve Kaluga ile Moskova'nın güneydoğusundaki Ryazan yine Ukraynalılar tarafından hedef alındı.

Yerel saatle 01.45'te Ukrayna'nın Bryansk ve Oryol'a gönderdiği insansız hava araçlarının düşürüldüğü duyuruldu. İki şehirde yaşayanlar da patlama sesleriyle uyandı. Bryansk'taki insansız hava araçlarından birinin Rusya'nın en büyük mikroelektronik fabrikalarından Kremniy El'e düştüğü bilgisi var.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı, saat 02.00 sularında ise Karadeniz'de Ukrayna'ya ait dört çıkarma botunun imha edildiğini açıkladı.

Gece 03.10'da ise, Kırım Yarımadası'nın başkenti Sivastopol'daki işgal valisi limanı hedef alan insansız hava araçlarının püskürtüldüğünü bildirdi.

Saldırı dalgasının ardından Tula ve Moskova bölgelerinde hava sahaları kapatıldı. Başkentteki Vnukovo ve Domodedovo havalimanlarında da son günlerde sıklıkla tekrarlandığı gibi uçuşlar durduruldu.