Dünya İhanet eden ülkeden yardım istediler! Akdeniz'de süper güçlerin çarpışması

İhanet eden ülkeden yardım istediler! Akdeniz'de süper güçlerin çarpışması

12.08.2023 - 11:36 | Son Güncellenme:

Aylar önce Rusya'ya 40 bin füze sattığı ortaya çıkan ABD'nin en önemli ortaklarından olan Mısır dünya basınında kısa sürede gündem oldu. Wall Street Jorurnal'de yer alan yeni bir haberde ise ABD'nin bu duruma rağmen Mısır'dan yardım istediği yazıldı.

İhanet eden ülkeden yardım istediler Akdenizde süper güçlerin çarpışması

Aylardır devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgali cephe hattında bütün kaosuyla sürüyor. Haziran başında başlayan Ukrayna taarruzu Rus savunmasını kıramazken, Kiev'e bir kötü haber de ABD'den geldi. Buna göre savaşta hava üstünlüğü bulunmayan Ukrayna, F-16 uçaklarını en erken 2024 yazında alacak.
Cumartesi günü ise bölgede hızlı başladı. Önce Kırım'da bulunan Kerç Köprüsü trafiğe kapatıldı, bölgede uzun kuyruklar oluştu. Ukrayna ise yaptığı açıklamada '12 Ağustos gecesi düşman güneydoğudan beş "Shaded" ile saldırdı' dedi.

Haberin Devamı

RUSYA'YA FÜZE SATAN ÜLKEDEN YARDIM TALEBİ

Yanı sıra aylar önce Pentagon'dan sızan gizli belgelerde ortaya çıkan, ABD'nin en önemli müttefiklerinden Mısır'ın Rusya'ya gizlice füze sattığı ortaya çıkmıştı. Wall Street Journal'de (WSJ) yer alan haberde ABD'nin Mısır'ın, Kiev'e silah satması için ikna etmeye çalıştığı belirtildi. WSJ kaynaklarına göre, aralarında Mart ayında Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile bir araya gelen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de bulunduğu birkaç ABD'li yetkili Mısır'dan Kiev'e silah tedarik etmesini istedi. Söz konusu teklif top mermileri, tanksavar füzeleri, hava savunma sistemleri ve çok sayıda ateşli silah içeriyor.

İhanet eden ülkeden yardım istediler Akdenizde süper güçlerin çarpışması

GIDA RUSYA'DAN GELİYOR ORDUYU ABD DESTEKLİYOR

WSJ'de çalışan uzmanlar aynı haberde Mısır'ın Ukrayna'daki savaş konusunda tarafsız kalmaya ve Rusya ile dostane ilişkileri sürdürmeye çalıştığını hatırlatıyor. Başkan el-Sisi, Vladimir Putin ile hâlâ arkadaş ve yakın zamanda bu yaz St. Petersburg'da gerçekleşen Rusya-Afrika zirvesine katıldı. Mısır da tahılının çoğunu Rusya'dan alıyor. Yanı sıra ABD, Mısır ordusunu desteklemek için yılda 1,3 milyar dolar katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

İhanet eden ülkeden yardım istediler Akdenizde süper güçlerin çarpışması

UKRAYNA'DA SKANDAL

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Cuma günü yolsuzlukla mücadele ve rüşvet muafiyet taslaklarının “satılması” kapsamında ülkedeki tüm bölgesel askeri komiserlerin kovulacağını duyurdu. Zelensky'ye göre, böyle bir karar Cuma günü Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin özel bir toplantısında alındı.

10 BİN DOLAR RÜŞVET

Ukrayna'nın bölgesel askere alma merkezlerinin 33 yetkilisi hakkında ceza davası devam ediyor. BBC'ye ceza davasıyla karşı karşıya olup olmadıklarına bakılmaksızın, her işe alım merkezinin yöneticileri görevden alındı, yerlerine ise savaş gazilerinin atanacağı belirtildi. Ayrıca asker alım merkezindeki yetkililerin insanların zorunlu askerlikten kaçmalarına yardımcı olmak için 10.000 dolara varan rüşvet aldığı iddia ediliyor.