Dünya İngiltere’de risk altındaki kadınlara devletten ilaç tavsiyesi: Meme kanserini önleyici tedavi

İngiltere’de risk altındaki kadınlara devletten ilaç tavsiyesi: Meme kanserini önleyici tedavi

09.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Anastrozol” adlı ilaç, normalde meme kanserinin tedavisinde kullanılıyor. İngiltere ise meme kanserine yakalanma riski olan kadınlara bu hapı tavsiye edecek. Söz konusu hap kansere yakalanma riskini yarıya düşürüyor.

İngiltere’de risk altındaki kadınlara devletten ilaç tavsiyesi: Meme kanserini önleyici tedavi

İngiltere’de binlerce kadın meme kanserini önlemeye yardımcı olan “Anastrozol” adlı ilaçtan faydalanabilecek. Geleneksel olarak yıllardır meme kanserinin tedavisinde kullanılan “Anastrozol”, artık önleyici bir ilaç olarak da kullanılabilecek.

Haberin Devamı

Son araştırmalar, bu hapın orta ya da yüksek risk altındaki menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri görülme sıklığını yüzde 50 oranında azaltabileceğini gösterdi. Tıp camiası, bu yeni uygulamanın ailesinde meme kanseri geçmişi olan kadınlar için “ileriye yönelik atılmış çok büyük bir adım” olduğunu belirtti.

İlaç, İngiltere’de meme kanserine yakalanma riski taşıyan 289 bin kadına tavsiye edilecek. Önleyici tedavinin 5 yıl süreceği, günde 1 kez 1 miligram hap alınacağı, bunun da kişiye 4 peniye (1 TL 398 kuruş) mal olacağı bildirildi.

HAYATLAR KURTULACAK

Yetkililer, İngiltere’de risk taşıyan kadınların dörtte birinin ilacı kullanması halinde 2 bin vakanın önlenebileceğini ve ulusal sağlık sistemi NHS’nin tedavi masraflarından 15 milyon sterlin (524.6 milyon TL) tasarruf edebileceğini tahmin ediyor. Anastrozol, “aromataz” adı verilen bir enzimi bloke ederek hastanın vücudunun ürettiği östrojen hormonu miktarını azaltarak çalışıyor. Uzmanlar, ilacın koruyucu etkisinin kullanmayı bıraktıktan sonra bile yıllarca sürdüğünü söyledi. NHS Genel Müdürü Amanda Pritchard, “Bu uygulamayla birlikte kanseri önlemede yeni bir devir başlıyor” dedi. Dünyada yılda ortalama 2.3 milyon kadının, Türkiye’de ise yılda ortalama 25 bin kadının meme kanserine yakalandığı bildirildi. İngiltere’de ise yılda ortalama 47 bin kişiye meme kanseri teşhisi konulduğu belirtildi.