Dünya İran Cumhurbaşkanı Reisi: Mazlum ve zalimin yeri değiştirilemez

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Mazlum ve zalimin yeri değiştirilemez

15.10.2023 - 21:33 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "Mazlum ve zalimin yeri değiştirilemez. Şu an tüm öncelik işgalci siyonist rejimin Gazze'de sivilleri hedef alan saldırılarının engellenmesidir." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Mazlum ve zalimin yeri değiştirilemez

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü. İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Filistin'deki insani durumun ele alındığı ve Cumhurbaşkanı Reisi’nin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ve savaş suçlarının engellenmesi gerektiğini söylediği aktarıldı.

Haberin Devamı

“SİVİLLERİ FOSFOR BOMBALARI İLE HEDEF ALARAK SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR"

Reisi, İsrail'in Gazze'de kadın ve çocukları hedef alarak savaş suçu işlediğini belirterek, "70 yıldır Filistinlileri hedef alan siyonist rejim bir kez daha tüm uluslararası anlaşmaları ihlal ederek kuşatma altında olan Gazze halkının suyunu, elektriğini ve yakıtını keserek en temel insani ihtiyaçların ulaşımını engelliyor. Sivilleri fosfor bombaları ile hedef alarak savaş suçu işliyor" ifadelerini kullandı.

"İSRAİL'İN EYLEMLERİ NAZİLERİ HATIRLATIYOR"

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının bölgedeki gerilimi artırdığını belirten Reisi, "İsrail'in eylemleri Nazileri hatırlatıyor. Siyonist İsrail rejimi aldığı yenilgiyi telafi etmek adına savaş suçu işlemeye devam ediyor ve bu durum bölgedeki olayları büyütecektir. Acil bir şekilde İsrail, Gazze'de sivil yerleşim alanlarına yönelik saldırıları durdurmalıdır. Gazze halkının yerinden edilerek göçe zorlanmasının ne gerçeklik yanı var ne de uluslararası hukuka uygunluğu. Filistinli direniş grupları ve tüm dünya bu cinayetler karşısında duracaktır" dedi.

Haberin Devamı

"MAZLUM VE ZALİMİN YERİ DEĞİŞTİRİLEMEZ"

Batı'nın Filistinlileri zalim ve İsraillileri mazlum göstermeye çalıştığını vurgulayan Reisi, "Mazlum ve zalimin yeri değiştirilemez. Şu an tüm öncelik işgalci siyonist rejimin Gazze'de sivilleri hedef alan saldırılarının engellenmesidir. Uluslararası kurumlar ve Batılı ülkeler bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Gazze'de sivil yerleşim alanlarına yönelik saldırıların sona ermesi, kuşatmanın kaldırılması ve Gazze'ye yeniden su akışının, elektriğin ve temel ihtiyaçların sağlanması krizin bölgeye yayılmaması için gerekli atılacak adımlardır. Her saat ve dakika İsrail rejiminin cinayetlerinin durdurulması ve savaşın bölgeye yayılmaması için önemli" ifadelerini kullandı.

"BÖLGEDE DURUM HER AN KONTROLDEN ÇIKABİLİR"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar nedeniyle bölgede tehlikeli ve endişe verici bir durumun oluştuğunu belirterek, "Bölgede durum her an kontrolden çıkabilir" dedi.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının durdurulması ve siyasi çözüm yolunun sağlanması ele alındı.

Abdullahiyan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesi durumunda savaşın bölgeye yayılmamasının kimse tarafından garanti edilemeyeceğini söyledi. Bölgede büyük insani krizin yaşandığını vurgulayan Abdullahiyan, İsrail'in Gazze halkına yönelik uyguladığı savaş suçlarının engellenmesi gerektiğini belirterek, "Gazze halkına yönelik siyonist İsrail rejim tarafından gerçekleşen saldırıların önlenmesi için Çin'in daha aktif rol almasını ve bu konudaki kapasitelerini kullanmasını istiyoruz. İsrail rejimi kuşatma altındaki Gazze halkının suyunu, elektriğini keserek ve yerleşim alanlarını hedef alarak savaş suçu işlemektedir" ifadelerini kullandı.
İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle bölgede tehlikeli ve endişe verici bir durumun oluştuğunu belirten Abdullahiyan, "Bölgede durum her an kontrolden çıkabilir" dedi.

Haberin Devamı

 

“GAZZE'DE SİVİLLERİN HEDEF ALINMASININ KABUL EDİLEMEZ”

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise, bölgedeki durumdan endişe duyduklarını belirterek, sivillerin hedef alınması karşısında Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Wang, Gazze'ye insani koridor oluşturulması gerektiğini belirterek, Gazze'de sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.