Dünya Gazze saldırı altında! İsrail havadan ve karadan vuruyor

Gazze saldırı altında! İsrail havadan ve karadan vuruyor

15.10.2023 - 21:55 | Son Güncellenme:

7 Ekim'den beri devam eden İsrail-Hamas savaşında Tel Aviv, Lübnan'ın güneyini tanklarla bombaladı.

İsrail ve Hamas arasındaki savaş bir haftasını doldurdu, kuşatma altındaki Gazze'de siviller bombardımandan kaçmak için yollara düştü. Tüm dünyanın kilitlendiği Ortadoğu'dan gelişmeleri dakika dakika bildiriyoruz.

BM'DEN İSRAİL'E İNSANI YARDIM İÇİN İZİN ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas'a tüm rehineleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakma, İsrail'e ise Gazze Şeridi'ne "insani yardım için hızlı ve engelsiz erişime" izin verme çağrısında bulundu.

İSRAİL, ÜST DÜZEY HAMAS YETKİLİSİNİ ÖLDÜRDÜ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırıda Hamas’ın Ulusal Güvenlik Güney Bölgesi Başkanı Muataz Eid'in öldürüldüğü bildirildi.

"BÖLGEDE DURUM HER AN KONTROLDEN ÇIKABİLİR"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar nedeniyle bölgede tehlikeli ve endişe verici bir durumun oluştuğunu belirterek, "Bölgede durum her an kontrolden çıkabilir" dedi.

Haberin Devamı
"İSRAİL'İN EYLEMLERİ NAZİLERİ HATIRLATIYOR"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede İsrail'in Gazze'ye saldırılarının bölgedeki gerilimi artırdığını belirterek, "İsrail'in eylemleri Nazileri hatırlatıyor" dedi.

TOPLU MEZARLAR KAZILIYOR

İsrail’in düzenlediği bombardımanlarda can kaybı her geçen gün artmaya devam ederken, Gazze Şeridi’nde toplu mezarlar kazılmaya başlandı. İsrail saldırılarında hayatını kaybeden kimliği belirlenemeyen yaklaşık 100 kişi toplu mezara defnedildi.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Seleme Maruf, Gazze’de toplu mezarlar hazırlandığını belirterek, "Şifa Hastanesi morglarında çok sayıda cesedin bulunması ve yakınlarının defnetmeye gelmemesi nedeniyle cesetlerde bozulma işaretleri görülmeye başlandı. İşgalcilerin katliamları sonucunda onlarca cansız bedenin gelmeye devam etmesi ışığında, yaklaşık 100 kişinin defnedilmesi için toplu mezar hazırlandı" dedi.

BM KARARGAHINA ROKET İSABET ETTİ

Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine düzenlenen roket saldırıları sırasında Birleşmiş Milletler karargahı vuruldu. Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) tarafından yapılan açıklamada, Lübnan-İsrail sınırındaki Naqoura’da bulunan BM karargahına roket isabet ettiği aktarılarak, roketin nereden geldiğinin araştırıldığı ifade edildi. Düşen roket sonucu kimsenin yaralanmadığı belirtilen açıklamada, Lübnan-İsrail sınırını temsil eden mavi hattın her iki tarafındaki yetkililerle temas halinde olunduğu ifade edilerek, “İlgili tüm tarafları ateşkese ve barışı koruma görevlileri olarak çözüm bulmamıza izin vermeye çağırıyoruz. Hiç kimse daha fazla insanın yaralandığını veya öldürüldüğünü görmek istemez. İlgili tüm taraflara, sivillere veya BM personeline yönelik saldırıların savaş suçu teşkil edebilecek uluslararası hukukun ihlali olduğunu hatırlatırız” denildi.

Haberin Devamı
'TOPLU CEZALANDIRMA KABUL EDİLEMEZ'

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar 9’uncu günde devam ederken, Arap Birliği ve Afrika Birliği çatışmalar hakkında ortak açıklama yayınladı. Gazze Şeridi’nde halkın temel ihtiyaçlarından yoksun olduğu ve sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu belirtilen açıklamada, hızla büyüyen insani kriz nedeniyle halka temel yardımın sağlanması için acil bir insani koridor açılması gerektiği vurgulanarak, “Toplu cezalandırma kabul edilemez” denildi.

'BARIŞA OLAN BAĞLILIĞIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ'

Avrupa Konseyi tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uygun olarak kendisini savunma hakkının güçlü bir şekilde desteklendiği belirtilerek, “İki devletli çözüme dayalı kalıcı ve sürdürülebilir bir barışa olan bağlılığımızı sürdürüyoruz” denildi.

"GAZZE İNSANİ FELAKETE TANIK OLUYOR"

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, "Gazze 'benzeri görülmemiş bir insani felakete' tanık oluyor" denildi. UNRWA genel komiseri Philippe Lazzarini gazetecilere verdiği demeçte, "Son sekiz gündür Gazze Şeridi'ne tek bir damla suya, tek bir buğday tanesine, bir litre yakıta izin verilmedi." dedi.

Haberin Devamı
CAN KAYBI 2 BİN 670'E YÜKSELDİ

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda can kaybı artmaya devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 670’e, yaralananların sayısının ise 9 bin 600’e yükseldiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı ayrıca, saldırılar sonucu Gazze Şeridi'ndeki en az 50 ailenin yok olduğunu ifade etti

GAZZE'DE SİVİL YERLEŞİM YERLERİ VURULUYOR

Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı roket saldırılarının ardından Gazze Şeridi’ni hedef alan İsrail, bölgedeki sivil yerleşim yerlerini hedef almaya devam ederken, can kaybı her geçen gün artıyor. İsrail’in Nuseyrat Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. İsrail savaş uçaklarının düzenlediği bombardımanda El Cemal ailesine ait evin vurulması sonucu 3'ü çocuk 10 sivil hayatını kaybetti. Görgü tanıkları, bazı aile üyelerinin hala enkaz altında olduklarını ifade etti

İSRAİL'DEN LÜBNAN AÇIKLAMASI

Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine aralıklarla düzenlenen saldırıların ardından açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırında bir savaşla ilgilenmediğini belirtti. Gallant, "Kuzeyde bir savaşla ilgilenmiyoruz, durumu tırmandırmak istemiyoruz. Hizbullah savaş yolunu seçerse bunun bedeli çok ağır olacaktır. Ama kendini dizginlerse duruma saygı duyarız ve her iki taraftan da ateş açılmasına rağmen her şey olduğu gibi devam eder” dedi.

Haberin Devamı
MISIR CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldi. Görüşmede, Mısır ve ABD arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi, bölgedeki durum ve İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar ele alındı.

CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 450’ye, yaralıların sayısı ise 9 bin 200’e yükseldi.

PAPA: GAZZE'DE İNSANİ KORİDOR AÇILMALI

Papa Francesco, Roma'da St.Peter Meydanı'nda yaptığı geleneksel ayinde, "İnsani yasalara uyulmalı, özellikle de Gazze'de. Gazze'de acilen insani koridorlar açmak ve halka yardım etmek gerekiyor" dedi.

Papa "Hastaların, yaşlıların, çocukların ve kadınların çatışmaya kurban gitmemesi için güçlü bir çağrı yapıyorum" dedi.

Haberin Devamı
BIDEN: FİLİSTİNLİLER HAMAS'LA BİR DEĞİL

ABD Başkanı Joe Biden X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada 'Hamas'ın dehşet verici saldırılarıyla Filistinlilerin çoğunluğunun ilgisi yok. Bu saldırılardan onların da acı çektiğini gözden kaçırmamalıyız' ifadelerini kullandı.

HİZBULLAH İSRAİL'İ VURDU

İsrail Savunma Bakanlığı, Hizbullah'ın ülkenin kuzeyinde bulunan bir karakolu vurduğunu bildirdi.

NETANYAHU'DAN HAMAS'A YÖNELİK AÇIKLAMA

İsrail’de Hamas ile çatışmaların ardından kurulan acil durum hükümetinin ilk kabine toplantısı bugün yapıldı. Toplantı, Hamas’ın İsrail’e yönelik düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu’nda ölenler için saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Hamas ile yaşanan çatışmalara dair açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas parçalanacağımızı düşünüyordu ama Hamas’ı biz parçalayacağız” ifadelerini kullandı. Acil durum hükümetinin 24 saat boyunca çalıştığını belirten Netanyahu, “Birliğimiz halka, düşmana ve dünyaya açık bir mesaj veriyor” dedi. “Askerlerimiz görevlerinin büyüklüğünü anlıyorlar” şeklinde konuşan Netanyahu, “Bize karşı ayaklanan kanlı canavarları yok etmek için her an harekete geçmeye hazırlar” açıklamasını yaptı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İSRAİL'E DÖNÜYOR

Suudi Arabistan'da gerçekleştirdiği temaslar sonrası Mısır'a gideceği beklenen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e dönme kararı aldı.

İSRAİL TANKLARI LÜBNAN'I VURDU

Lübnan'ın güneyindeki tartışmalı Şeba Belediye Başkanı Muhammad Harb dün İsrail'in bombardımanı sonucu 2 sivilin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Bölgede gerilim tırmanırken İsrail ordusu bugün de Lübnan'ın güneyini hedef aldı. Lübnan tarafından atılan bir füze sonucu ise İsrailli bir sivil hayatını kaybetti.
Öte yandan gün içerisinde İsrail, bölgede 4 kilometrelik bir tampon bölge ilan etti ve sivil halkın girmesini yasakladı.

VELİAHT PRENS SELMAN: GAZZE İÇİN YOĞUN ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUM


Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile yaptığı görüşme sonrası İsrail-Hamas savaşı hakkında açıklamalarda bulundu. Salman, gerilimin tırmanmasını engellemek ve Gazze'deki ablukanın kaldırılması için yoğun şekilde çalıştığını kaydetti.

GAZZE'NİN TAHLİYESİ İÇİN VERİLEN SÜRE DOLDU

İsrail ordusunun Gazze'nin tahliyesi için verdiği ek süre saat 13.00 itibariyle doldu. Süre biter bitmez ise bölgede siren sesleri duyulmaya başladı.

FİLİSTİN: İNGİLTERE, İSRAİL'E YEŞİL IŞIK YAKMAYI DURDURMALI

İngiltere'deki Filistin Yönetimi Misyonu'nun başında bulunan Hüsam Zomlot, Gazze'deki durumu "dehşet ve kaos" sözleriyle tanımladı.
BBC yayınına katılan Zomlot, İngiltere hükümetinin "kendi tarihi, yasal ve siyasi sorumluluklarına bağlı kalması" ve "İsrail hükümetine "yeşil ışık yakmayı bırakması gerektiğini" belirtti.

Zomlot Gazze'de Hamas'a verilen destek konusunda da, birçok kişinin herhangi bir siyasi akımla kendisini tanımlamadığını belirtirken, tanımlayanların da çoğunluğunun Filistin Yönetimi'nin başındaki El Fetih'i desteklediklerini iddia etti.

İSRAİL'DE BİLANÇO: 1300 ÖLÜ, 126 REHİN

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim tarihinde yaptığı sürpriz saldırı sonrası 279 askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Ülkede siviller dahil ölü sayısı ise 1300'den fazla. Yetkililer Gazze'de tutulan İsrailli rehine sayısını ise 126 olarak açıkladı.

55 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

İsrail güçleri, işgal altındaki Kudüs ile Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 55 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail güçleri, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'nın çeşitli kent ve beldelerinde gözaltı operasyonları gerçekleştirdi; 55 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 455'e ulaştı.

TAHLİYE İÇİN SON SAAT 13:00!

İsrail Ordusu'nun, tahliyelerle ilgili son güncellemesinde, hala Kuzey Gazze'de bulunan sivillerin Türkiye saatiyle 10:00 - 13:00 arasında güneye geçmeleri gerektiğini vurgulandı. Tahliyelerin Beyt Hanun'dan Han Yunus'a giden tek bir güzergahta yapılması gerektiği ve bu güzergahın hedef alınmayacağı kaydedildi. İsrail Ordusu son birkaç günde tahliye penceresini değiştirdi İlk olarak Cuma verilen 24 saatlik süre dün öğleden sonra dolmuştu,
Dünya Sağlık Örgütü ise tahliye çağrısını kınadı ve hastanelerde yatanların zorla yerinden edilmesinin bir "ölüm cezası" olacağını belirtti.

LÜBNAN SINIRINA 4 KİLOMETRELİK TAMPON BÖLGE

İsrail ordu sözcüsü, Lübnan sınırındaki silahlı çatışmalar nedeniyle bölgede 4 kilometrelik bir izole alan oluşturulacağını açıkladı. Sözcü bölgeye girmenin 'kesinlikle' yasak olduğunu belirterek halkın bu bölgeye yaklaşmaması konusunda uyarılarda bulundu.

ABD, SUUDİ ARABİSTAN İLE 'ÇOK VERİMLİ' BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile Riyad'da yaptığı görüşmenin "çok verimli" olduğunu açıkladı. Söz konusu görüşme bir saatten az sürerken taraflar İsrail-Hamas savaşını hakkında temaslarda bulundu.

ÇİN'DEN İSRAİL'E SERT UYARI

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsrail'in Gazze'deki operasyonunu eleştirerek yaşananları 'meşru müdafaa kapsamının ötesinde' olarak değerlendirdi. Wang Yi, Netanyahu'yu kuşatma altındaki Gazze'nin 'toplu cezalandırılmasına' son vermeye çağırdı.

Suudi Arabistanlı mevkidaşı Prens Faysal bin Farhan ile yaptığı görüşmelerde Wang Yi, açıklamalarına şöyle devam etti: 'İki taraf da gerilimi tırmandıracak herhangi bir adım atmamalı. En kısa sürede müzakere masasına dönmeliler'

FRANSA'DAN HİZBULLAH'A UYARI

Fransa Hizbullah'ı, İsrail-Hamas arasındaki çatışmalara müdahale etmemesi konusunda uyardı. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Lübnan'ın yeniden savaşa sürüklenmesinin hiçbir mazereti olamaz' ifadeleri yer aldı.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İsrail'in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 2329'a yükseldi.

 

 

 

ABD İKİNCİ UÇAK GEMİSİNİ GÖNDERDİ

Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD'nin İsrail'e ikinci uçak gemisi gönderildiği bildirildi.

BIDEN'DAN İKİ GÖRÜŞME

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü.

HAMAS’TAN İSRAİL’E DENİZDEN SIZMA GİRİŞİMİ

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları bugün İsrail’e denizden sızma girişiminde bulundu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından paylaşılan görüntülerde, İsrail güçlerinin el-Kassam Tugayları’yla çatıştığı ve el bombası kullandığı görüldü.

İSRAİL SURİYE'Yİ VURDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Suriye tarafından ülkenin Lübnan sınırına yakın Alma kasabasına ve Suriye sınırına yakın Golan Tepeleri'ndeki Avnei Eitan kasabasına olmak üzere 2 roket atıldığı ve topçu atışıyla karşılık verildiği aktarıldı. Suriye’den kaç roket atıldığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, olaya ilişkin herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi.

'HAMAS TAHLİYELERİ ENGELLİYOR' İDDİASI

İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin güney kesimine giden Filistinlileri engellediği belirtildi. Hamas’ın yollarda barikat kurduğu belirtilen açıklamada, “Hamas, Gazze Şeridi sakinlerinin ana yollarda ilerlemesini zorlaştırıyor ve bu yollardan araçların geçişini engelliyor” ifadeleri kullanıldı.

'HAMAS, GAZZE’DE EGEMEN OLMAYACAK'

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail’in Gazze' ye yönelik düzenleyeceği operasyonlara ilişkin açıklama yaptı. Hanegbi, operasyon hedeflerinin Hamas’ı bölge üzerindeki askeri ve siyasi kontrolden çıkarmak olduğunu belirterek, "Hamas’a şunu söyleyebiliriz, operasyonun ardından Hamas Gazze’de egemen olmayacak” dedi.

İSRAİL ORDUSUNDAN YENİ AÇIKLAMA

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bugün Gazze Şeridi’ndeki sivillere verilen 10.00-16.00 saatleri arasında bölgenin güneyine geçilmesi çağrısının ardından, sürenin dolmasıyla düzenlenecek operasyonlar hakkında açıklama yaptı. Önemli bir grup operasyonların düzenleneceği belirtilen açıklamada, “Hava, deniz ve karadan ortak ve koordineli bir operasyonla saldırıyı genişletmeye hazırız” ifadeleri kullanıldı.

16 RUS VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Rusya'nın İsrail Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Marina Ryazanova güncel kayıplarla ilgili açıklama yaptı. Ryazanova, “İsrail tarafının verilerine göre bugün saat 13:00 itibariyle ölen Rusya Federasyonu vatandaşımızın 16'ya yükseldiğini üzülerek belirtmek isteriz. Şu an konsolosluk departmanımız Rusya İçişleri Bakanlığı ile bilgilerin doğrulanması için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Ryazanova, kayıp vatandaşlarının da olduğunu belirterek, “İsrail tarafının sunduğu güncellenmiş kayıp kişiler listesinde 8 Rus vatandaşı yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın esir olarak tuttuğu vatandaşlarıyla ilgili de bilgi veren Ryazanov, “İsrail yetkili makamlarından alınan bilgilere göre, İsrail vatandaşlığına da sahip en az bir Rus vatandaşı, Gazze Şeridi'ndeki Hamas esirleri listesinde yer alıyor” şeklinde konuştu.

NETANYAHU GAZZE SINIRINDA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze sınırına geldi. Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, İsrail'in güneyinde Hamas'ın saldırılarından en kötü etkilenen Be'eri ve Kfar Azza yerleşim yerlerindeki İsrail askeriyle görüştü. Netanyahu, Gazze Şeridi'nin doğu sınırına yakın yerleşim yerlerinde İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yetkililerinden bilgi aldı.

Netanyahu'nun bu hamlesi, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana sınıra yaptığı ilk ziyaret oldu. Netanyahu burada yaptığı açıklamada, "Bir sonraki aşamaya hazır mısınız?" dedi.


LONDRA'DA DEV FİLİSTİN GÖSTERİSİ

İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce Filistin destekçisi Gazze'deki İsrail saldırılarını protesto etti. 'Özgür Filistin' pankartları taşıyan ve meşaleler yakan kalabalık, BBC genel merkez binası kapılarının kırmıza boyandığı Portland Place'ten Whitehall'a doğru yürüdü.



The Guardian, göstericilerin 'Özgür, özgür Filistin' ve 'Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak' sloganları attığını bildiriyor.

Guardian, gösteride güvenliği sağlamak üzere Londra Emniyeti tarafından 1000'i aşkın polis görevlendirildiğini de ekledi.

Uluslararası haber ajansları AFP ve AP, İngiltere'nin yanı sıra Türkiye, Brezilya, İtalya, Almanya, İsviçre gibi ülkelerden de protesto fotoğrafları servis ediyor.

Almanya Frankfurt'ta hem Filistin hem de İsrail destekçilerinin aynı anda gösteri yaptığı görüldü. Alman polisi, çok sayıda Filistin taraftarını gözaltına aldı.


Almanya

Almanya

Almanya


LÜBNAN SINIRINDA YENİ ÇATIŞMA

İsrail, Lübnan'dan ateşlenen 30 havan topunun ardından savaş uçaklarının havalandığını ve İsrail'e sızmayı deneyen bir grup milise saldırı düzenlediğini açıkladı. Dov Dağı çevresinde gerçekleşen saldırıya dair arka arkaya X hesabından mesajlar paylaşan İsrail ordusu, jetlerin vurduğu milislerin tanksavar füzesi ateşlemeye hazırlandıklarını kaydetti.

Uluslararası haber ajansı AFP, İsrail, Lübnan ve İsrail'in işgali altında olan Suriye toprağı Golan Tepeleri'nin kesiştiği noktadaki Şeba Çiftlikleri'nden yükselen dumanların fotoğraflarını geçti.

Şeba Çiftlikleri, önceki İsrail-Lübnan savaşında önemli bir sınır anlaşmazlığının merkezindeydi. Hafta başından bu yana bölgede İsrail ordusu ile Lübnan'da konuşlu Hizbullah milislerinin çatışması var.

Haaretz gazetesi ise, Lübnan sınırına yakın İsrail kasabalarında yaşayanlara sığınaklara gitme çağrısı yapıldığını bildirdi.

İSRAİL'İN VERDİĞİ SÜRE DOLDU

Gazze'nin kuzeyinde yaşayan 1,1 milyon insanın bölgenin güneyine gitmesini emreden İsrail'in tahliyeler için verdiği süre saat 16.00 itibarıyla doldu. İsrail güneye gitmek isteyenler için iki güvenli geçiş koridorunun açıldığını kaydetmişti.

AJE MUHABİRİ: TANKLAR KAYBOLDU, DAHA OPERASYONEL MEVZİLERE TAŞINMIŞ OLABİLİRLER

İsrail-Gazze sınırından bildiren Al Jazeera muhabiri Charles Stratford, sınıra oldukça yakın konumda bulunan Sderot'ta bugün çok fazla tank gördüğünü söyledi. İsrail'in Gazze'ye bir kara operasyonu başlatmasının beklendiğini kaydeden Stratford, geride kalan bir haftada tanklar ve zırhlı personel taşıyıcıların toplandığı bölgelerin ise bugün boş olduğu bilgisini verdi. Al Jazeera muhabirine göre, tanklar ve zırhlı personel taşıyıcılar daha operasyonel mevzilere taşınmış olabilir.

İsrail medyası ise, Hamas'ın sınır yakınlarındaki bir tankı tanksavarla vurduğunu ve bir askerin öldüğünü bildirdi.

HAMAS: SEKİZ REHİNE DAHA İSRAİL SALDIRILARINDA ÖLDÜ

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, ellerinde tuttukları sekiz rehinenin İsrail'in son 24 saatteki hava saldırılarında öldüğünü açıkladı. Açıklamaya göre, ölen rehinelerden dördü yabancı.

LÜBNAN SINIRINDA ÇATIŞMA, İSRAİL RADAR ÜSSÜ VURULDU

İsrail ordusu, Lübnan topraklarından çok sayıda füze fırlatıldığının tespit edildiğini duyurdu. Ordudan dakikalar sonra yapılan ikinci açıklamada ise, Lübnan'a misillemede bulunulduğu belirtildi.

Sınır hattındaki uluslararası medya ise, bir karakoluna roket atılan ağır bir bombardımanla misilleme yaptığını ve patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.

Lübnan'daki en ciddi askeri güç olan İran destekli Hizbullah, İsrail karakoluna saldırıyı üstlendi.


Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise, Hermon Dağı üstündeki İsrail'e ait bir radar üssünün Lübnan'dan ateşlenen çok sayıda roketle vurulduğu görüldü.

BAKAN FİDAN, MISIR'DA SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Mısır'ın başkenti Kahire'ye uçan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile bir araya geldi. Görüşmede İsrail'in Gazze'ye bombardımanı ve acil tedbirler ele alındı.

İRAN: ELLER TETİKTE

Lübnan, Suriye ve Irak'ı kapsayan bölge turuna çıkan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Beyrut'taki İran Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Beyrut'ta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'la da görüşen İranlı bakan, İsrail'in saldırılarının durmaması halinde Hizbullah ve diğer grupların Tel Aviv'e vereceği yanıtın deprem etkisi yaratacağını söyledi.

Söz konusu yanıtın işgal topraklarındaki sınırları değiştireceğini savunan Abdullahiyan, Nasrallah'la görüşmesine değindi:

"Bugün bölgedeki direniş güçleri tüm senaryolara olağanüstü şekilde hazırlar. Muhtemel senaryolar hazır ve hepsi elleri tetikte bekliyor. Uyarıyorum, çocuk katili ve işgalci Siyonist İsrail rejimi geç olmadan Gazze'ye yönelik saldırılarını durdursun, yoksa önümüzdeki saatler çok geç olabilir. Bunun bölgesel bir krize dönüşmemesi için henüz elimizde diplomasi fırsatı var. Bugün BM temsilcisi ile bir görüşmem olacak ve kendisine de diplomasi fırsatının olduğunu söyleyeceğim. Ancak yarın bu fırsat kalmayabilir."

İranlı bakanın gündeminde İsrail'in Suudi Arabistan'la yürüttüğü normalleşme süreci de vardı. Riyad ve Tel Aviv yönetimleri arasındaki normalleşme sürecinin tamamen rafa kalktığını aktaran Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran ve Suudi Arabistan'ın Filistin'i desteklemek için anlaştıklarını da ekledi.

İSRAİL HASTANE TAHLİYESİNE YENİ SÜRE TANIDI

İsrail, Filistin Kızılayı'na Gazze şehrindeki El Kuds hastanesini tahliye etmesi için Cumartesi günü saat 16.00'ya kadar yeni süre verdi.

İSRAİL: GİLAD ŞALİT TAKASINDA SERBEST KALAN ALİ EL KADI ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail'in bu sabah öldürdüğünü duyurduğu Hamas komutanı Ali el Kadı'nın 2011'deki esir takasında serbest kaldığı bildiriliyor.

İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı peş peşe açıklamalarla Hamas’ın üst düzey isimlerinin öldürüldüğünü duyurdu. Hamas'ın 7 Ekim tarihinde düzenlediği büyük saldırıyı yöneten Ali el Kadı, bir insansız hava aracıyla hedef alındı. İsrail medyası, El Kadı'nın yerini iç istihbarat örgütü Şin Bet'in belirlediğini yazdı.

37 yaşındaki Ali el Kadı, Hamas'ın elinde beş yıl boyunca esir tuttuğu İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest kalması karşılığında İsrail hapishanelerinden bırakılan 1000 Filistinliden biriydi.

İsrail'in öldürdüğünü belirttiği Murad Ebu Murad adlı bir diğer Hamas komutanı ise, örgütün hava operasyonlarının başındaydı.

ENKAZ FOTOĞRAFI YAYINLANDI

İsrail medyası, 7 Ekim tarihindeki sürpriz Hamas baskınında orduya ait bir helikopterin vurulduğunu bir hafta sonra itiraf etti.

Kanal 13 televizyonu, Bari yerleşimine giren Hamas'ın silahlı unsurlarıyla çatışmaya girmek üzere yola çıkan helikopterin RPG roketatarla vurulduğunu bildirdi. Birçok paraşütçü askerin bindiği CH53 model helikopter bir araziye düştü.


Yerel medya helikopterdeki askerlerin ve pilotların kurtulduğunu yazdı, İsrail ordusu ise henüz bir yorum yapmış değil.

RUSYA DEVREYE GİRİYOR

Rusya, dışişleri akan yardımcısı Mikhail Bogdanov'un Hamas temsilcileriyle gelecek hafta Katar'da buluşmasını ümit ediyor.

RIA Novosti haber ajansına konuşan Bogdanov, Hamas yetkilileriyle görüşmeyi gözardı etmedi ve Moskova'nın daima iletişimden yana olduğunu söyledi. Rusya, gelecek hafta Körfez ülkesi Katar'da gerçekleşmesi beklenen buluşmada özellikle Hamas'ın elindeki İsrailli rehineleri ele almayı hedefliyor.

Hamas örgütü, 7 Ekim'deki saldırısında 120'den fazla asker ve sivili rehin alıp Gazze'ye götürmüştü.

İSRAİL 'ÇOK ÜZGÜN' OLDUĞUNU SÖYLEDİ ANCAK SORUMLULUĞU KABUL ETMEDİ


Lübnan sınırında çatışmaları izlerken İsrail tarafından atılan füzeyle vurulan gazeteci Issam Abdallah, yaşamını yitirdi. Uluslararası haber ajansı Reuters için çalışan video gazetecisiyle birlikte, birçok meslektaşı da yaralandı. İsrail ordusu, bu sabah gazetecinin ölümü nedeniyle çok üzgün olduklarını söyleyen bir açıklama yaptı ancak sorumluluğu kabul etmedi.

Gazetecilerin bulunduğu bölgeyi hedef alan İsrail saldırısında aralarında AFP muhabirlerinin de bulunduğu altı gazeteci yaralandı.

İsrail ordusu, olayı incelediğini bildirdi.

24 SAATTE 324 CAN KAYBI, ÖLÜ SAYISI 2 BİN 215

İsrail'in son 24 saatteki saldırılarında 324 Filistinli hayatını kaybetti, 1000 aşkın insan yaralandı.

Bir haftayı dolduran savaşta İsrail savaş uçaklarının aralıksız şekilde bombardımana tuttuğu Gazze'de yaşamını yitirenlerin sayısı, 2 bin 215'e çıktı. Hava saldırılarında can verenlerin 724'ü çocuk.

Rakamlar, Gazze'de yıllardır verilen en ağır kayba işaret ediyor. Yanı sıra, İsrail ordusunun kısa sürede kara operasyonuna başlaması bekleniyor. İsrail, Gazze'nin kuzeyinde yaşayanlara güneye doğru gitmeleri için verdiği süreyi uzattı ve iki koridor paylaştı. İsrail ordusu, TSİ 16.00'ya kadar söz konusu koridorlardan güvenli geçiş sağlanacağını belirtiyor.


İSRAİL ORDUSU GAZZE'DEN CESETLERLE DÖNDÜĞÜNÜ YALANLADI

Yerel medya, 7 Ekim'de başlayan savaşta ilk kez Gazze'ye karadan giriş yapıp bazı noktalara baskın düzenleyen İsrail ordusunun Hamas saldırısında ölen birçok İsraillinin cesedini bulduğunu yazmıştı.

İsrail ordu sözcülerinden yarbay Richard Hecht, Gazze'ye gerçekleşen baskında cesetler bulunduğunu bildiren haberlerin doğru olmadığını söyledi, "Bu konuya dair hiçbir bilgiye sahip değiliz" dedi.

HAARETZ: ORDUNUN GAZZE BASKININDA ÇOK SAYIDA CESET BULUNDU

İsrail gazetesi Haaretz, ordu birliklerinin Gazze'ye karadan yaptığı baskında çok sayıda İsraillinin cesedine ulaştığını yazdı. Bulunan cesetler yeniden İsrail'e taşınırken, habere göre Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından bu yana yakınlarından haber alamayan bazı ailelere bilgi verildi.

Haaretz, savaşın başından bu yana Gazze'ye karadan gerçekleşen ilk İsrail baskınında ayrıca rehinelere ait bazı eşyaların da bulunduğunu kaydetti.

İSRAİL: HAMAS'IN ELİNDE 120'Yİ AŞKIN SİVİL REHİNE VAR

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim baskınının ardından Gazze'ye götürülen sivil rehinelerin sayısının 120'den fazla olduğunu açıkladı.

LÜBNAN'A DRONE SALDIRISI


İsrail ordusu, Lübnan'dan sınırı aşıp İsrail'e sızmaya çalışan milislerin öldürüldüğünü açıkladı. Ordu sözcüsü Jonathan Conricus, insansız hava aracıyla gerçekleştirilen saldırıda bir militan hücresinin vurulduğunu, çok sayıda milisin öldüğünü söyledi.

Conricus'a göre, Hizbullah militanlarının İsrail'e doğru tanksavar ve uçaksavar füzeleri ateşlediği Lübnan sınırında durum 'çok gergin.'

Al Jazeera muhabiri Zeyna Hodr, sınırda günlerdir devam eden çatışmalarda Lübnan tarafından art arda iki gün sızma girişiminin yaşandığını bildiriyor. Lübnan muhabiri Hodr, Adayseh bölgesindeki sızma çabalarının herhangi bir grup tarafından üstlenilmediğini kaydedip Filistinli gruplar olduğunun tahmin edildiğini aktardı.

İSRAİL: ÜST DÜZEY HAMAS KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Cumartesi sabahı yaptığı açıklamada Gazze'deki hava saldırılarında üst düzey bir Hamas komutanının öldürüldüğünü bildirdi. İsrail'e göre, Murad Ebu Murad adlı Hamas komutanı örgütün hava operasyonlarının başındaydı.

Gazze'yi yöneten Hamas örgütünden ise konuya dair bir açıklama yok.

İsrail ordu sözcüsü, Gazze'ye muhtemel bir kara harekatının Hamas örgütünü tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyeceğini vurguladı.

'SİNA ÇÖLÜ'NE GİDİN!'

Eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Al Jazeera yayınında abluka uyguladığı Gazze'ye kara harekatına hazırlanan Tel Aviv yönetiminin gerçek amacını açık şekilde ortaya koyan cümleler sarf etti. Danny Ayalon, Gazze'deki Filistinlilerin evlerini terk etmeleri gerektiğini söyleyip Mısır'daki Sina Çölü'ne kaçmalarını önerdi. Filistinlilerin burada kurulacak çadır kentlere yerleşmesini hararetle savunan, Hamas'la savaşın ardından evlerini terk eden Gazzelilerin geri dönebileceğini ileri sürdü.

Gazzeliler açısından İsrail'in kentten ayrılmalarını istemesinin tarihi ve psikolojik sonuçları var. Gazzelilerin çoğu, Gazze Şeridi'ne 1948'de 'nakba' diye andıkları 'felaket' sırasında ulaşan 200 bin Filistinlinin soyundan geliyor.

Birçoğu o tarihte İsrail devletinin kurulması nedeniyle yerlerinden edilmişti. Çoğu da Gazze Şeridini çevreleyen ve bugün İsraillilerin yasa dışı yerleştirildiği bölgelerde yaşıyordu.

Filistinlilerin hafızasında zorla topraklarından çıkarılmaları fazlasıyla travmatik. Zira, Gazze'deki camilerden Cuma günü 'Evlerinize sahip çıkın, toprağınıza sahip çıkın' anonsları yapıldı.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyinin boşaltılmasını istemesiyle, Filistinliler kaçınılmaz olarak yakında yeni bir nakba'nın patlak vermesinden korkuyor.

İSRAİL HARİTA YAYINLADI, SALDIRILAR KESİLMEDİ

Gazze'nin kuzeyindeki sivillerin güneye kaçmaları için verdiği süreyi uzatan İsrail ordusu, kafilelerin hareket edebilmesi için güvenli koridorlar açıldığını duyurdu.

İsrail, Gazzelilere bölgenin güneyine güvenli gidiş için Türkiye saati ile 16’ya kadar süre verdi. Ordu sözcüsünün sosyal medyada yaptığı açıklamada, güneye giden iki yolun, “zarar görme endişesi taşımadan” kullanılabileceği savnuldu. Sivillere Beyt Hanun ve Han Yunus’a geçmeleri tavsiyesi yapılıyor.

Birleşmiş Milletler, on binlerce insanın 41 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinin kuzeyinden güneyine kaçtığını tahmin ediyor. İsrail ordusu da güneye doğru önemli bir sivil hareketi olduğunu kaydetti.

Ancak akşam saatlerinde Vadi Gazze'nin güneyine geçmeye çalışan konvoylar İsrail'in hava saldırısına hedef oldu. Konvoydaki araçlar üç ayrı noktadan vuruldu, çoğu çocuk ve kadın 70 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus ise, bu sabah yaptığı basın toplantısında "Gazze'deki Filistinli siviller bizim düşmanımız değil. Onları hedef almıyoruz" dedi.


İsrail'in açıklaması gerçeği yansıtmıyor. Yedinci gününe giren bombardımanında Gazze Şeridi'nde yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bini aştı, yalnızca son 24 saatte 256 insanın hayatını kaybettiği bildiriliyor.

DÜNYA AYAKTA

Güney Afrika'dan Kolombiya'ya, ABD'den Avrupa ülkelerine dünyanın dört bir tarafında Filistin ya da İsrail'e destek gösterileri var. ABD New York sokaklarında Filistinliler ve İsrailliler aynı anda gösteri yaptı.

New York

New York


Güney Afrika

Kolombiya

Pakistan


İSRAİL SALDIRISINDA BİR GAZETECİ ÖLDÜ

Hafta başından bu yana kuzeye de sıçrayan çatışmalarda İsrail ordu birlikleri ile Lübnan'da konuşlu Hizbullah grubunun füze saldırıları devam ediyor. Uluslararası haber ajansı Reuters, bir çalışanının Lübnan'ın güneyinde öldürüldüğünü duyurdu.

Video gazetecisi Issam Abdallah ve yanındaki ekip, sınır hattından canlı yayın yapıyordu. İsrail tarafından atılan füze Issam Abdallah'ın yaşamını yitirmesine yol açtı, iki Reuters çalışanı ise yaralandı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti