Dünya ‘İran dünya için bir tehdit oluşturmuyor’

‘İran dünya için bir tehdit oluşturmuyor’

26.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

BM Genel Kurulu’nda konuşması büyük heyecanla beklenen İran Cumhurbaşkanı Ruhani barış ve ılımlılık vurgusu yapsa da nükleer programla ilgili somut açıklamalardan kaçındı.

‘İran dünya için bir tehdit oluşturmuyor’

Soğuk ama güneşli bir sonbahar sabahında başlayan BM Genel Kurulu’nun ilk gününde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ‘ülkesinin gerçek yüzünü göstermek’ için yapması beklenen konuşma, etkili bulunmasa da önemli mesajlar verdi. Pazartesi sabahı konuşma yapan ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘Soğuk Savaş’a mahsus tek kazananın olduğu oyunların’ bittiği yönündeki çıkışı ve Ortadoğu’da sorunları çözmek için diplomasiyi öne çıkarması Ruhani’nin konuşma metninde yankı buldu. Ağustos ayında göreve gelen Ruhani, İngiltere’de eğitim gördüğü halde Farsça yaptığı konuşmasında “Barışa evet, savaşa hayır. İran halkı diyalog, ılımlılık ve rasyonellikten yana olduğunu sandıkta belli etti. Sıfır toplamlı oyunun çağı geçti” dedi.
Tevrat’tan alıntı yaptı
Selefi Mahmud Ahmedinecad’a göre çok daha ılımlı ve uzlaşmacı bir üslup kullanan Ruhani, Tahran yönetiminin barışçıl amaçlarla nükleer enerji geliştirme hakkını savundu. Ruhani’nin konuşmasında ‘İsrail’ ya da ‘Siyonistler’ dememesi dikkat çekerken Cumhurbaşkanı’nın konuştuğu sırada İsrail delegasyonu adeti bozmayarak Genel Kurul salonunu terk etti. Ruhani “İranofobi’den şikayet ederek “İran’ın dünyaya düşman gibi gösterilmesini’ eleştirdi ve konuşmasının sonunda Tevrat’tan alıntı yaparak ‘barış için umudu’ vurguladı.
Netanyahu eleştirdi
Bugün gerçekleşecek İran ve Amerikan dışişleri bakanları görüşmesiyle 34 yıldır donmuş ikili ilişkilerde tarihi bir yeni dönemin aralanması beklenirken Ruhani’nin nükleer müzake relerdeki yol haritası konusunda somut açıklamalardan kaçınması sürecin zorluğuna işaret etti. Genel Kurul’un olmazsa olmaz ‘koridor diplomasisi’nin en heyecanlı konusu Genel Sekreter Ban ki-Moon’un verdiği öğle yemeğinde Obama ve Ruhani’nin ayaküstü sohbet için buluşup el sıkışıp sıkışmayacağıydı... İddiaya göre İran ‘durumun karışık olduğunu’ belirterek buluşmayı gerçekleştirmedi.
Ruhani’nin konuşması için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, “İkiyüzlülüklerle dolu bir konuşmaydı” yorumunu yaptı.