Dünya İran'dan ABD'ye deprem tuzağı! Aylar sonra ortaya çıktı

İran'dan ABD'ye deprem tuzağı! Aylar sonra ortaya çıktı

08.05.2023 - 11:59 | Son Güncellenme:

Pentagon'dan sızan belgelere bir yenisi daha eklendi. Söz konusu belgede Türkiye'de meydana gelen ve Suriye'yi de etkileyen iki büyük deprem sonrası İran'ın yaptığı gizli hamleler ortaya çıktı.

İrandan ABDye deprem tuzağı Aylar sonra ortaya çıktı

Nisan ayının başında dünyada infial yaratan Pengaton'dan sızdırılan gizli belgeleri ABD Hava Kuvvetleri mensubu bir askerin yayınladığı ortaya çıktı. Şubat ayından beri sızdırılan belgelerde Mısır'dan Rusya'ya, Güney Kore'den, Ukrayna'ya birçok ülkenin gizli planları yer alıyordu.

Haberin Devamı

Bu kapsamda ABD'nin en önemli müttefiklerinden Mısır'ın gizlice Rusya'ya füze gönderdiği ortaya çıkarken, Güney Kore'nin Rus işgalinde tarafsız kalmaya çalıştığı dünya basınına yansıdı.

Bunların yanı sıra aylar önce sızdırılan belgelerde Ukrayna'nın Rus işgaline karşı yaptığı planlarda ortaya çıktı. O dönem bahar aylarında Ukraynalıların 'şok' bir taarruza geçeceği belirtilirken şimdilerde Ukrayna ordusunun her an Kırım'a yönelik bir saldırısının olması bekleniyor.

DEPREM YARDIMI DİYE SİLAH GÖNDERMİŞLER

Belgelerde sızan ve dünya basınında ses getiren yeni bir gelişme ise İran'dan geldi. Gizli ABD istihbaratı ve bir İsrail askeri yetkilisine göre, İran 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrası bölgeye akan insani yardım kapsamında gizli bir silah sevkiyatı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Sızan belgeler ve istihbarat raporlarına göre İran, bu silahlarla Suriye'de bulunan ABD askerlerine bir saldırı planladı.

İfşaları doğrulayan ve adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD'li yetkili belgeler hakkında yorum yapmaktan kaçındı ancak İran'ın Irak üzerinden Suriye'ye silah gönderdiğini doğruladı.

Geçtiğimiz günlerde İngiliz basını benzer bir haber yayınladı ancak İran tarafı bu haberleri 'asılsız' olarak nitelendirdi.

İrandan ABDye deprem tuzağı Aylar sonra ortaya çıktı

IRAK TARAFI YANIT VERDİ: SAHTE

Washington Post'un haberine göre İran'ın Suriye'ye saldırı silahları, belirsiz hafif silahlar, mühimmat ve insansız hava araçları gönderdiği belirtiliyor. Belgeye göre bu teslimatlar, Irak'tan gelen araç konvoyları ile oradaki 'dost gruplar' tarafından gerçekleştirildi.

Irak tarafı ise söz konusu gelişmeyi 'sahte' olarak nitelendirdi ve konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

'Sınırlarımız sonuna kadar açık. Belgeler doğruysa bile neden silahları bir yardım konvoyuna gizlesinler?'

30 İHA SİLAH VE MÜHİMMAT

Bölgedeki kaostan yararlanmak isteyen İran, 7 Şubat'ta felaketin çok sayıda evi ve diğer binaları yerle bir etmesinden bir gün sonra, Irak merkezli bir milis grubu, "gelecekteki saldırıları desteklemek için yardım konvoylarına gizlenmiş tüfekler, mühimmat ve 30 İHA'nın transferini düzenledi.

Haberinin son kısmında, İsrail'in Suriye ve Lübnan'a silah taşıdığından şüphelenilen konvoyları hedef aldığını ancak gerçek insani yardım teslimatlarını vurma riskinin zorluklar doğurduğu aktarıldı.