Dünya İsrail ordusunda kriz! Komutanlar kovuldu, askerler Gazze'de savaşmayı reddetti

İsrail ordusunda kriz! Komutanlar kovuldu, askerler Gazze'de savaşmayı reddetti

27.11.2023 - 11:26 | Son Güncellenme:

Yediot Ahronot gazetesinin haberi gündeme bomba gibi düştü, kara işgalinde Kassam Tugayları'nın pususuna düşen bölükle başlayan kriz bir taburun tamamen kaldırılmasına kadar uzandı.

İsrail ordusunda kriz Komutanlar kovuldu, askerler Gazzede savaşmayı reddetti

7 Ekim'den itibaren Gazze'yi aralıksız bombalayan, 31 Ekim'de ise kara işgali başlatan İsrail ordusunda derin bir kriz var. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde 6 bin 150'si çocuk 14 bin 854 Filistinliyi katletti, özellikle kuzeydeki şehirler ve mahalleler yerle bir edilip haritadan silindi. Savaş uçaklarının yanı sıra insansız hava araçları ve gemileri de kullanan İsrail hastaneleri bastı, ibadethaneleri bombaladı.

Haberin Devamı

Kara işgalinde en az 70 askerini kaybeden İsrail ordusunun içten içe kaynadığı, bombardıman ve kara işgaline dört gün ara veren geçici ateşkes devam ederken ortaya çıktı.

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesi, İsrail ordusunun iki komutanı görevden aldığını ve askerlerin Gazze'ye bir kez daha savaşmaya gitmeyi reddettiğini yazdı.

İsrail ordusunda kriz Komutanlar kovuldu, askerler Gazzede savaşmayı reddetti

'Bölüğü parçalayan Gazze muharebesi: Komutan ve yardımcısı kovuldu, askerler geri dönmeyi reddetti' başlığıyla sunulan haberde ordu içinde bir protesto yaşandığı ve güven krizi olduğu kaydedildi.

Yediot Ahronot'un haberine göre, kara işgalinin en şiddetli çatışmalara sahne olduğu dönemde İsrail ordusunun bir bölüğü pusuya düşürüldü. Gerekli destek ateşi alamayan bölük verilen görevi yerine getiremedi ve geri çekildi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine İsrail genelkurmay başkanlığı, bölüğün komutanını ve yardımcısını kovdu. Askerlerini yanına alan bölük komutanlarıyla tabur komutanı arasında hararetli bir tartışma yaşandığını aktaran Yediot Ahronot, bölük komutanının görevden alınması üzerine askerlerin savaş için Gazze'ye gitmeyi kabul etmediklerini bildirdi.

İsrail ordusunda kriz Komutanlar kovuldu, askerler Gazzede savaşmayı reddetti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hafta sonu Gazze'deki işgal birliklerini ziyaret etti. Bu ziyaret, 2005'ten bu yana bir ilk niteliği taşıyor.

Yanı sıra cephedeki başarısızlığın ardından İsrail ordusunun söz konusu taburu tümüyle kaldırma kararı aldığını da ekleyen gazete, geçen ay ciddi olayların yaşandığı taburda bazı subayların yaralandığını, bir subayın da öldüğünü yazdı.

İsrail ordusunun yürüttüğü iç soruşturmaya dair bilgileri paylaşan Yediot Ahronot, muharebede bazı taktiksel kusurların tespit edildiğini kaydedip bölükteki askerlerin ifadelerine yer verdi. Askerler ifadelerinde "Kuşatma altındaki bir bölgeye girdik ve sürekli bizim tarafımıza RPG roketleri atıldı" dedi.