Dünya Fettah-2 sahneye çıktı! İsrail'i vurabilir, sesten 15 kat daha hızlı

Fettah-2 sahneye çıktı! İsrail'i vurabilir, sesten 15 kat daha hızlı

27.11.2023 - 10:52 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas arasında 52 gündür devam eden savaşın ortasında İran, Tel Aviv'i tehdit edecek yeni balistik füze Fettah-2'yi duyurdu. İsrail'in menzilinde olduğu füzenin hava savunma sistemlerini kolayca alt edebildiğini belirtildi.

Fettah-2 sahneye çıktı İsraili vurabilir, sesten 15 kat daha hızlı

7 Ekim'de patlak veren İsrail-Hamas arasındaki savaşta geçtiğimiz Perşembe günü ateşkes ilan edildi. Ateşkesle beraber Hamas rehineleri, İsrail tarafı da Filistinli mahkumları serbest bırakmaya başladı. İsrail bu süreçte Hamas'ın saldırısının İran destekli olduğunu öne sürdü, ancak ABD şimdiye kadar bununla ilgili bir kanıt bulamadıklarını açıkladı. Hamas'ın 7 Ekim baskınında İran'ın rol aldığı yönündeki haberleri bizzat dini lider Ali Hamaney tarafından yalanlandı ancak Hamaney saldırıyı yapanların ellerinden öptüğünü söylemekten de geri kalmadı.

Haberin Devamı

İRAN HAMAS'IN KAZANACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MU?

İran Eski Dışişleri bakanı Cevad Zarif konuyla ilgili yaptığı açıklamada İsrail'in zaten savaşı kaybettiğin bildirdi. Tel Aviv'in 'Yenilmez' algısını yitirdiğini belirten Zarif, İsrail'in şuan ki tek amacının ABD'yi savaşın tamamen içine çekmek olduğunu söyledi. Yanı sıra İran, Arap devletleri ile de Filistin konusunda karşı karşıya geliyor. Arap devletleri İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözüm üzerinde ısrar etse de İran tek devletli ( Sadece Filistin) bir çözümden yana tavır alıyor.

FETTAH 2'Yİ TANITTILAR

İran geçtiğimiz Haziran ayında bin 400 kilometre menzile sahip 'Fettah' adlı ilk hipersonik balistik füzesini tanıttı. Törende konuşan ve hipersonik füze hakkında bilgi veren Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade İran’ın dünyada hipersonik füzelere sahip 4 ülke arasına yer aldığını ifade ederek, “Fettah füzesi hiçbir füze tarafından yok edilemez” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Neredeyse 6 ay sonra Tahran yönetimi dünyaya Fettah 2'yi tanıttı. Farsça'da 'fatih' anlamına gelen hipersonik füze uçaksavar ateşlerinden kaçabilme yeteneğine sahip. İran Fettah 2'nin İsrail hava savunmasını kolayca alt edebileceğini söylüyor. Havada keskin manevralar yapabildiği iddia edilen füzenin ses hızından 15 kat daha hızlı gittiği belirtiliyor.

Fettah-2 sahneye çıktı İsraili vurabilir, sesten 15 kat daha hızlı

"BALİSTİK FÜZELERİ VEKİL GÜÇLERİNE DAĞITIYOR"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD merkezli bir askeri vakfın direktörü Bradley Bowman İran'ın bu hamlesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti ve ekledi:

"İran'ın tanıttığı yeni yeteneklerine ilişkin iddialara dikkatli yaklaşılmalı. İran çevresindeki ülkelere ve ABD birliklerine saldırmak için balistik füzeler kullanıyor. Aynı zamanda bu füzeleri vekil güçlerine de dağıtıyor"

İran'ın nükleer kapasiteli balistik füze geliştirmesini sınırlayan Birleşmiş Milletler kısıtlamaları Ekim ayında sona erdi, ancak Tahran'ın bu kısıtlamaları uzun bir süredir bunları görmezden geldiğine inanılıyor.

Fettah-2 sahneye çıktı İsraili vurabilir, sesten 15 kat daha hızlı

İRAN'IN VEKİL GÜÇLERİ

Hizbullah: Otuz yılı aşkın bir süredir İran'la güven ve karşılıklı çıkara dayalı ilişkiler kuran grubun hem siyasi partisi hem de askeri gücü var.

Yemen'deki Husiler: İran, yıllardır Yemen'deki Husi gruplara kendisine göre 'çok az maliyetli' silahlar sağlıyor.

Suriye: İç savaş sonrası hala iktidarda kalan Beşar Esad, Rusya ile birlikte bunu İran'ın 80 bin askerine borçlu ( Çoğu Hizbullah üyesi).

Haberin Devamı

Irak: İran, Irak'ta Hizbullah'ın bir kanadı olan bir başka askeri milis gücü de destekliyor. Kata'ib Hizbullah olarak da bilinen bu kuvvetler son günlerde ABD üslerine yönelik saldırılar gerçekleştirdi.