Dünya İsrail Savunma Bakanı Gallant'tan Lübnan açıklaması: Durumu tırmandırmak istemiyoruz

İsrail Savunma Bakanı Gallant'tan Lübnan açıklaması: Durumu tırmandırmak istemiyoruz

15.10.2023 - 19:04 | Son Güncellenme:

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırında bir savaşla ilgilenmediğini belirterek, "Kuzeyde bir savaşla ilgilenmiyoruz, durumu tırmandırmak istemiyoruz” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Gallanttan Lübnan açıklaması: Durumu tırmandırmak istemiyoruz

Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine aralıklarla düzenlenen saldırıların ardından açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırında bir savaşla ilgilenmediğini belirtti. Gallant, "Kuzeyde bir savaşla ilgilenmiyoruz, durumu tırmandırmak istemiyoruz. Hizbullah savaş yolunu seçerse bunun bedeli çok ağır olacaktır. Ama kendini dizginlerse duruma saygı duyarız ve her iki taraftan da ateş açılmasına rağmen her şey olduğu gibi devam eder” dedi.

Haberin Devamı

LÜBNAN’DAN İSRAİL’İN KUZEYİNE 20 ROKET FIRLATILMIŞTI

Hamas tarafından yapılan son açıklamada, Lübnan’dan fırlatılan 20 roketle İsrail’in kuzeyindeki Nahariya kentinin hedef alındığı bildirilmiş, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise Lübnan'dan atılan 9 roketin İsrail topraklarına geçtiğini belirtmişti. IDF, 5 roketin etkisiz hale getirildiğini ve 4 roketin boş arazilere düştüğünü ifade etmişti.

 

LÜBNAN-İSRAİL SINIRINDAKİ BM KARARGAHINA ROKET İSABET ETTİ

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) tarafından yapılan açıklamada, Lübnan-İsrail sınırındaki Naqoura’da bulunan BM karargahına roket isabet ettiği bildirildi.

Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine düzenlenen roket saldırıları sırasında Birleşmiş Milletler karargahı vuruldu. Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) tarafından yapılan açıklamada, Lübnan-İsrail sınırındaki Naqoura’da bulunan BM karargahına roket isabet ettiği aktarılarak, roketin nereden geldiğinin araştırıldığı ifade edildi. Düşen roket sonucu kimsenin yaralanmadığı belirtilen açıklamada, Lübnan-İsrail sınırını temsil eden mavi hattın her iki tarafındaki yetkililerle temas halinde olunduğu ifade edilerek, “İlgili tüm tarafları ateşkese ve barışı koruma görevlileri olarak çözüm bulmamıza izin vermeye çağırıyoruz. Hiç kimse daha fazla insanın yaralandığını veya öldürüldüğünü görmek istemez. İlgili tüm taraflara, sivillere veya BM personeline yönelik saldırıların savaş suçu teşkil edebilecek uluslararası hukukun ihlali olduğunu hatırlatırız” denildi.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanı Gallanttan Lübnan açıklaması: Durumu tırmandırmak istemiyoruz

İRAN'DAN İSRAİL'E ŞOK MESAJ: DURMAZSANIZ VURURUZ

İran, İsrail'in Gazze'deki operasyonunun devam etmesi halinde müdahale etmek zorunda kalacağını vurgulayan bir mesaj gönderdi.

ABD'den yayın yapan Axios haber sitesinin isimleri açıklanmayan iki diplomatik kaynağına dayandırdığı haberinde, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ile bugün Beyrut'ta yaptığı görüşmede ülkesinin mesajını iletti.

Wennesland, Abdullahiyan'dan Gazze ve İsrail'deki çatışmanın bölgeye yayılmasının önlenmesine yardım etmesini istedi.

Haberin Devamı

BÖLGESEL SAVAŞ UYARISI

Söz konusu kaynaklara göre, Abdullahiyan da İran'ın çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesini istemediğini ve Gazze'de Hamas tarafından rehin tutulan İsraillilerin serbest bırakılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

"İSRAİL DEVAM EDERSE VURURUZ"

Buna karşılık ülkesinin "kırmızı çizgilerinin" olduğunu vurgulayan Abdullahiyan, İsrail'in saldırıları devam ederse ve özellikle Gazze'ye kara saldırısı başlatılırsa İran'ın karşılık vermek zorunda kalacağını BM yetkilisine iletti.

BM Özel Koordinatörü Wennesland da İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililerle temasa geçerek İran'ın mesajını Tel Aviv yönetimine aktardı.

İSRAİL ‘OYUNCAK AYI’YI DEVREYE SOKACAK

Filistin yerleşim bölgesine yapılacak olası bir kara operasyonu, sınırda toplanan 300 tank ve 173 bin askerin önünü açmak için özel ekipman gerektirecek. İsrail ordusunun dünyanın en yenilmez buldozeri olarak bilinen ve D9R zırhlı buldozerini kullanması bekleniyor. İsrail’de ordu jargonunda buldozerler için ‘oyuncak ayı’ anlamına gelen ‘dubi’ ifadesi kullanılıyor. İsrail yapımı D9R, çatışmanın çıkması durumunda, mayınları ve el yapımı patlayıcıları patlatmak ve yoldaki engelleri yıkmak için kullanılacak. 15 ton ilave zırh ve güçlendirilmiş bıçaklarıyla D9R, silahlara veya patlayıcılara karşı dayanıklı ve askerlerin güvenli bir şekilde ilerlemesine olanak sağlamada önemli bir rol oynayacak.

Yazarlar