Dünya İsveç birbirine girdi! 'Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca şey'

İsveç birbirine girdi! 'Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca şey'

01.02.2023 - 13:36 | Son Güncellenme:

Ankara'nın NATO mesajı İskandinav ülkelerini sarstı, İsveç ve Finlandiya'nın başbakanları yarın buluşuyor. Stockholm'de bir araya gelen iktidar ve muhalefet partileri arasında ise savaş çıktı.

İsveç birbirine girdi Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca şey

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini veto edeceğini ilan etmesiyle Stockholm'de kopan fırtına dinmiyor, Helsinki'nin gözü de Stockholm'e çevrilmiş durumda. 'İsveç ve Finlandiya dans adımlarını konuşmalı' diyen Aftonbladet, iki ülkenin başbakanları Ulf Kristersson ve Sanna Marin'in Perşembe günü gerçekleştireceği buluşmaya atıfta bulundu.

Haberin Devamı

Ankara'nın Stockholm'ün NATO üyeliğine destek vermeyeceğini yinelediğini belirten gazete, savunma uzmanı Charly Salonius-Pasternak'ın görüşlerine yer verdi. Helsinki merkezli Dış Politika Enstitütüsü'nde araştırmacı olan Salonius-Pasternak, Finlandiya'nın istemese bile tek başına NATO'ya katılma ihtimaline vurgu yaptı.

Finlandiya'nın tek başına ittifaka üye olmak istemediğini açık şekilde ilan etmesi gerektiğini belirten uzman, Helsinki'nin NATO'ya Stockholm'den önce katılmasının İsveç'in avantajına olabileceğini de savundu. Finlandiya'nın komşusuna üyelik için yardım edebileceğini kaydeden Salonius-Pasternak, ülkede herhangi bir anket yapılmasa da Finlandiyalıların çoğunun İsveç olmadan tek başına NATO'ya girmeye 'evet' diyeceğini tahmin ediyor.

Haberin Devamı

İsveç birbirine girdi Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca şey

Göteborgs-Posten gazetesi ise, başbakan Kristersson'un muhalefet partileriyle Salı günü gerçekleştirdiği zirvede ortaya çıkan krizin detaylarını sayfasına taşıdı. Eylül 2022'deki seçimlerde aldığı yenilgiyle başbakanlık koltuğunu kaybeden Magdalena Andersson, mevcut başbakan Kristersson'dan aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi ile işbirliğini sona erdirmesini istedi. Kısa adı SD olan İsveç Demokratları koalisyon hükümetine dışarıdan destek veriyor.

Rasmus Paludan'ın Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmasıyla tetiklenen büyük diplomatik krizin ele alındığı buluşmada, Magdalena Andersson aşırı sağcılarla işbirliğinin İsveç'in NATO üyeliğini tehdit ettiğini söyledi. Dünyanın en büyük askeri ittifakına İsveç'in katılması için hükümete destek verdiklerini hatırlatan Sosyal Demokrat Parti lideri Andersson, buna karşılık aşırı sağcı SD'nin NATO üyeliğini baltaladığını vurguladı.

İsveç Demokratları lideri Jimmie Akesson ise, toplantı başlamadan eski başbakan Andersson'a yüklendi. Akesson, Magdalena Andersson'un odak noktasını partisinin terör örgütü PKK ile açık bağlantısından uzaklaştırmayı denediğini savundu. Aşırı sağcı parti lideri, Ankara ile yaşanan mevcut krizin bir önceki hükümetin 'PKK çılgınlığı' nedeniyle ortaya çıktığını da ileri sürdü.

Haberin Devamı

Expressen gazetesi, Akesson'un açıklamalarını 'S (Sosyal Demokrat Parti) içeride siyasi savaş yürütecek' başlığıyla sundu.

İsveç birbirine girdi Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca şey

S lideri Magdalena Andersson ise, zirvenin ardından Akesson'un açıklamalarına yanıt verdi ve "Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca şey. Bazı politikacılar saldırının en iyi savunma olduğunu düşünür" dedi.

Başbakan Ulf Kristersson ise parti liderleriyle bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada herkesin İsveç'in güvenlik durumunu iyi anlaması gerektiğini kaydetti. Kristersson'a göre, partilerin mevcut tabloda bölünmeden kaçınmasının önemi ortaya çıktı.

Kur'an-ı Kerim yakanları 'kullanışlı aptallar' olarak tanımlayan İsveç Başbakanı, eylemin İsveç'e zarar vermek isteyen yabancı ülkelerin işine yaradığını söyledi.

Svenska Dagbladet gazetesi 'Bunların arkasındakiler kullanışlı aptallar oluyor' başlığıyla sayfasına taşıdığı haberde, parti liderlerinin bir araya geldiği toplantının Akesson ve Andersson arasında yeni bir söz düellosuna neden olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

İsveç birbirine girdi Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca şey

Finlandiya Salı günü Kur'an yakmayı yasakladı, bugün gazetelerde Türkiye ve NATO başlıkları öne çıkıyor. Ilta-Sanomat gazetesi, 'Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik onaylarını ayırmıyor' manşetini attı. Gazeteye göre, Çavuşoğlu Ankara'nın Finlandiya ile daha az sorun yaşadığını belirten önceki pozisyonunu yineledi.

Iltalehti gazetesi ise, 'Türk Dışişleri Bakanı doğrudan ilan etti: Türkiye Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına İsveç'ten daha pozitif bakıyor' başlığını seçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayında Finlandiya'nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakmış ancak İsveç'e herhangi bir destek sunmayacaklarını açıklamıştı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de 2023'ün ilk haftalarında peş peşe gerçekleşen skandallar, İskandinav ülkesinin NATO üyeliğini tehlikeye attı. NATO üyeliği için Ankara'nın onayını bekleyen İsveç'teki ilk skandal, YPG'li teröristlerin Stockholm belediye binası önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketini asması oldu. Henüz ilk skandalın yankıları dinmeden, bu kez aşırı sağcı ve Danimarka merkezli ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan sahneye çıktı. Türkiye Büyükelçiği önünde Kur'an-ı Kerim yakan Paludan, polis koruması altındaydı.