Dünya İsveç medyası: Erdoğan, dünyanın en güçlü adamını, itibarını kaybettirmekle tehdit ediyor

İsveç medyası: Erdoğan, dünyanın en güçlü adamını, itibarını kaybettirmekle tehdit ediyor

15.06.2023 - 13:36 | Son Güncellenme:

Dünya basını, ABD ve NATO ülkelerinden gelen talepleri geri çeviren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meydan okuduğu yorumunu yaptı. İsveç medyası ise, Stockholm'ün Türk lideri hafife aldığını yazıyor.

İsveç medyası: Erdoğan, dünyanın en güçlü adamını, itibarını kaybettirmekle tehdit ediyor

Temmuz ayındaki NATO Zirvesi'nde ittifaka katılmayı uman İsveç, Ankara'dan beklediği yeşil ışığı yine alamadı. Türkiye'nin başkentinde gerçekleşen toplantıya NATO, İsveç ve Finlandiya yetkilileri katıldı.

Haberin Devamı

İsveç ve komşusu Finlandiya, on yıllardır devam eden tarafsızlıklarına Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla son verdi. NATO'ya üyelik başvurusu yapan İskandinav ülkeleri, Türkiye ile geçen yıl Madrid'de hayata geçirilen zirvede bir anlaşma imzaladı.

Stockholm ve Helsinki'den terör örgütlerine verdiği desteği sonlandırmasını isteyen Ankara, özellikle İsveç'in ittifaka katılımını veto etti. Finlandiya Mart ayı sonunda verilen onayla NATO'nun 31'inci üyesi olurken, İsveç'in umudu gelecek ay Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek NATO Zirvesi'ne kadar onay alabilmek.

Ankara'da Çarşamba günü buluşan tarafların alacağı karar bu yüzden hayati önem taşıyordu ancak Türkiye İsveç'e yeşil ışık yakmadı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ankara'daki toplantıda ilerleme kaydedildiğini söylerken, Türkiye'den yapılan resmi açıklamada tarafların somut adımlar üzerinde çalışmaya devam edeceği vurgulandı. İsveç temsilcisi Oscar Stentsrom, "Hala sürecin sonlanmasından uzağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, terör yandaşlarının halen İsveç sokaklarında gösteri yaptığını hatırlatıp "Şimdi biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız... O zaman NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz" dedi, Ankara'daki toplantıda Stockholm yönetimine verilecek mesajın altını çizdi.

İsveç medyası: Erdoğan, dünyanın en güçlü adamını, itibarını kaybettirmekle tehdit ediyor

AFP: BIDEN ERDOĞAN'A KONUYU AÇTI

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), 'Erdoğan İsveç'in Temmuz'da NATO'ya katılma umutlarını köreltti' başlığıyla Ankara'dan verilen mesajları abonelerine geçti. Ankara üstündeki artan uluslararası baskıya rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in isteğini geri çevirdiğini kaydeden AFP, Batılı yetkililerin Türk liderin tutumunu yumuşatmasını umduğunu hatırlattı.

ABD lideri Joe Biden'ın Erdoğan'a seçim zaferinden hemen sonra konuyu açtığını belirten ajans, Ankara'nın ise Washington'dan F-16 savaş uçaklarının satışına yeşil ışık beklediğini yazdı. Yanı sıra NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Haziran ayı başında Erdoğan'la İstanbul'da görüştüğünü de dile getiren AFP, Ankara'da Çarşamba günü yapılan son toplantıdan ise bir anlaşma çıkmadığı yorumunu yaptı. AFP'ye göre, bir sonraki toplantının zamanı ise belirsiz.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Erdoğan, İsveç'in kısa süre içinde NATO'ya dahil olmasının beklenmemesini söylüyor' başlığını tercih etti.

Temmuz ayındaki NATO Zirvesi'ne haftalar kala Ankara'da gerçekleşen toplantının detaylarını veren AP, Ocak 2023'te Stockholm'de arka arkaya yaşanan provokasyonları hatırlattı. Kur'an-ı Kerim yakılması gibi skandalların Türk yetkilileri kızdırdığı yorumunu yapan AP, Haziran ayı başında ise Erdoğan ve Stoltenberg İstanbul'da görüşürken PKK'lı teröristlerin Stockholm'de gösteri düzenlediğini yazdı.

Stockholm yönetiminin PKK yandaşı bir erkeği Türkiye'ye iade etmeye hazırlandığını, yanı sıra 1 Haziran tarihinde yeni terörle mücadele yasasınının hayata geçtiğini belirten AP ayrıca, İsveç'in ittifaka girebilmesi için NATO'nun tüm üyelerinin onayını alması gerektiğini de kaydetti.

Haberin Devamı

AL JAZEERA: MEYDAN OKUYOR

'Erdoğan İsveç'in NATO başvurusu üzerine baskılarına meydan okuyor' diyen Al Jazeera de, AFP gibi Türkiye'nin üzerinde artan uluslararası baskıyı reddettiğini yazdı.

İsveç medyası: Erdoğan, dünyanın en güçlü adamını, itibarını kaybettirmekle tehdit ediyor

Politico dergisi, 'Erdoğan İsveç'in NATO umutlarını kaale almadı' başlığıyla "Türk lider İsveç'in yakında NATO üyeliği için ihtiyacı olan yeşil ışığı yakalayabileceğine dair yükselen iyimserliği söndürdü" dedi.

Dergiye göre, Erdoğan İsveç'in henüz Ankara'nın desteğini kazanamadığını açıkladı ve bir anlaşmanın yakın olabileceğine dair artan umutlara adeta soğuk su döktü.

Amerikan New York Times gazetesi, 'Türkiye'de İsveç'in NATO'ya katılma hedefine dair görüşmeler ilerleme kaydedilmeden sonlandı' başlığını seçti, Ankara'nın Stockholm'den terörle mücadelede daha sert bir duruş beklediğini aktardı.

İsveç medyası: Erdoğan, dünyanın en güçlü adamını, itibarını kaybettirmekle tehdit ediyor

'ÇARŞIDAKİ HESAP BIDEN'A GİTTİ'

Dagens Nyheter gazetesi, 'İsveç'in NATO müzekerecisi: Hedeften uzak' başlığıyla Ankara'daki toplantı ve sonrasında yaşananları sayfasına taşıdı. Başmüzakereci Oscar Stenström'e göre, Ankara toplantısı NATO sürecini ileriye götürdü ancak taraflar halen bitiş çizgisinden çok uzakta.

Haberin Devamı

Expressen gazetesi, ilk sayfasında üç ayrı habere yer verdi. Gazete ilk haberi için, 'Erdoğan, İsveç'in NATO başvurusu hakkında: Değişiklik beklemeyin' başlığını tercih etti. Gazete bir diğer haberinde, 'Hultqvist: Billström Erdoğan'ı hafife aldı' manşetiyle okuyucuların kaşısına çıktı. Haberin spotunda, "Dışişleri Bakanı Tobias Billström Erdoğan'ı hafife aldı. Eski savunma bakanı Peter Hultqvist'in, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın İsveç'in NATO'ya girme süreciyle ilgili son açıklamasının ardından söylediği bu" denildi.

Gazete son haberinde ise, 'Carl Bildt, Erdoğan ve NATO toplantısı hakkında: Bunu yapmaya cesaret edemem' ifadesini kullandı.

Svenska Dagbladet, Göran Eriksson imzalı bir analize yer verdi. Eriksson, 'Çarşıdaki hesap Biden'a gitti' başlıklı yazısında, şöyle diyor:

"Joe Biden, İsveç'i NATO'ya sokmak için nüfuzunu çok fazla kullandı. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın 'hayır' demesiyle, bu ABD'yi hedef tahtasına oturttu. Erdoğan, dünyanın en güçlü adamını itibarını kaybettirmekle tehdit ediyor."

Göteborgs-Posten, 'Beş puan: Erdoğan'ın güç oyununda İsveç piyon' manşetini attı, "Vilnius'taki NATO zirvesine bir aydan az bir süre kala, Türkiye cumhurbaşkanı İsveç'i güç oyununda bir piyon olarak sedyede tutmayı sürdürüyor" dedi.