Dünya İsveç'ten skandal Kur'an kararı! Polisin yasağını mahkeme kaldırdı

İsveç'ten skandal Kur'an kararı! Polisin yasağını mahkeme kaldırdı

12.06.2023 - 16:11 | Son Güncellenme:

İsveç polisi Ocak ayında ülkede Kur'an-ı Kerim'i yakmayı yasakladı. Yapılan itirazlar sonucunda temyize götürülen karara mahkeme son noktayı koydu.

İsveçten skandal Kuran kararı Polisin yasağını mahkeme kaldırdı

Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan 21 Ocak 2023 tarihinde Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i yaktı. Paludan'ın skandal eylemini İsveç polisi film izler gibi izlerken İslam dünyası ve Türkiye'den tepki gelmişti.

Haberin Devamı

TEMYİZE GİTTİ

Ocak ayındaki eyleme izin veren polis, Şubat ayında planlanan benzer iki eylemi ise güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştı. Stockholm İdare Mahkemesi ise Nisan ayında Kur'an yakma yasağını kaldıran kararı temyize götürdü.

Aradan geçen 2 ay sonunda İsveç polisinin güvenlik endişelerini gerekçe göstererek 'Kur'an-ı Kerim yakılmasını yasaklayan' kararı, Yüksek Mahkemece iptal edildi.

İsveçten skandal Kuran kararı Polisin yasağını mahkeme kaldırdı

YASAK KALKTI

Yüksek Mahkemeden yapılan bilgilendirmede Şubat ayında Kur'an-ı Kerim yakmak isteyen iki kişiye güvenlik riski nedeniyle izin vermeyen polisin kararını 4 Nisan'da iptal eden İdare Mahkemesinin bu kararının onaylandığı açıklandı.

TERÖR YASASI ONAYLANDI

Türkiye o dönem İsveç ile NATO konusu olan görüşmelerini tamamen askıya aldı ve aylar sonra ABD ve İsveç'in yoğun çabaları sonrası tekrar masaya oturdu. Ankara, Stockholm'den terörle arasına mesafe koymasını söylerken, İsveç konuyla ilgili yeni yasayı geçtiğimiz günlerde yürürlüğe koydu.

Haberin Devamı

Öte yandan Türkiye’nin NATO üyeliği için terörle mücadele konusunda daha sıkı önlemler almasını talep ettiği İsveç, yeni terörle mücadele yasasını 1 Haziran'da onayladı.

HAPİS CEZASI

İsveç’in NATO’ya üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanması için son adım olarak görülen yasa kapsamında terör örgütü faaliyetlerinde bulunanlara 4-8 yıl arasında hapis cezası verilebilecek.

Ayrıca terör örgütlerini finanse eden veya destekleyen kişilerin gözaltına alınması ve yargılaması konusunda yetkiler de genişletilecek. Yasaya göre İsveç’te terör örgütü lideri olarak tanımlanan şahıslar, 20-25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

İsveçten skandal Kuran kararı Polisin yasağını mahkeme kaldırdı

DIŞİŞLERİ BAKANI: İŞBİRLİĞİMİZ KOLAYLAŞACAK

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström İsveç'in yeni terör yasası kapsamında 'Bu tehdidi bertaraf etmek yoğun, ulusal ve uluslararası çabaları gerektirmektedir. İsveç'in yeni yasal düzenlemesi, Türkiye'nin yanı sıra diğer NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle işbirliğimizi kolaylaştıracaktır' değerlendirmesinde bulundu.