Dünya İsveç ve Finlandiya'ya üstü kapalı savaş ilanı! Yeni rota duyuruldu

İsveç ve Finlandiya'ya üstü kapalı savaş ilanı! Yeni rota duyuruldu

29.03.2023 - 11:23 | Son Güncellenme:

Sabah saatlerinde Ukrayna'nın yeni karşı taarruzuyla tanışan Rusya lideri Putin, 12 bin km menzilli devasa füzesiyle yine gözdağı verdi. ABD Karadeniz'de yeni bir rota buldu, Rus büyükelçinin iki Avrupa ülkesi için söyledikleri ise şoke edici.

İsveç ve Finlandiyaya üstü kapalı savaş ilanı Yeni rota duyuruldu

Ukrayna'da bataklığa saplanan Rusya bu sabah yeni bir sürprizle karşılaşırken, Vladimir Putin devasa füzesi Yars'ı gözdağı için bir kez daha ateşliyor.

Haberin Devamı

Rus işgalcilerin aylardır ele geçirmeyi denediği Bakhmut'ta, Ukraynalılar şehirde tutunmaya çalışıyor. Son haritaya göre, Ukraynalılar şehrin yalnızca Batı bölümüne hakim görünüyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise, bu sabah son 24 saatte her cepheden gerçekleşen tüm Rus saldırılarının püskürtüldüğünü duyurdu.

İşgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) Rusların savaştan önce 70 bin insanın yaşadığı Bakhmut'un üçte ikisini ele geçirdiğini duyurdu. Kilit şehir için binlerce kayıp veren Rus paralı asker grubu Wagner, Bakhmut belediyesine birkaç yüz metre mesafeye kadar yaklaştı.

Salı günü Sumi'deki mevzileri ziyaret eden Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, AP haber ajansına verdiği röportajda Rusların Bakhmut'u ele geçirmesi halinde Putin'in bu hikayeyi Batı, Çin ve İran'e bir zafer olarak 'satacağını' söyledi.

Haberin Devamı

WAGNER'İN TOPLU MEZARI GENİŞLİYOR

Amerikan New York Times muhabiri Christian Triebert, uydu fotoğraflarından Wagner Grubu üyeleri için yüzlerce yeni mezar kazıldığını tespit etti. Ocak ve Mart ayında çekilen uydu fotoğrafları, Wagner savaşçılarının gömüldüğü mezarlığın kat be kat genişlediğini ortaya koydu.

Maxar şirketinin yayınladığı kareler, Karadeniz kıyısındaki Krasnodar bölgesinde yer alan Bakinskaya köyünü gösteriyor. Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım Yarımadası'nın karşısındaki köy, tatil merkezi Goryachiy Klyuch'un yanı başında.

İsveç ve Finlandiyaya üstü kapalı savaş ilanı Yeni rota duyuruldu

YER: TATİL MERKEZİNİN YANI

Goryachiy Klyuch'un belediye başkanı halkın tatil beldesinde bir toplu mezarın yanlış olduğunu düşündüğünü dile getirince Wagner Grubu'nun kurucusu Yevgeny Prigozhin'in hışmına uğradı. Wagner Grubu, tatil merkezinin yöneticilerini tehdit eden hakaretlerle dolu bir video yayınladı.

KARŞI TAARRUZ

Bakhmut'ta direnen Ukraynalılar, bu sabah güneydeki Melitopol'de karşı taarruza başladı. Rus ana karası ile Kırım Yarımadası arasındaki koridorun en kilit noktalarından biri olan şehirde, Çarşamba sabahı şiddetli patlamalar duyuldu.

Patlamaların şehirdeki hava üssünde gerçekleştiği belirtilirken, Rus haber ajansları ise bir lokomotif deposunun saldırıya uğradığını bildiriyor. Hava üssü ve lokomotif deposunun yan yana olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

İsveç ve Finlandiyaya üstü kapalı savaş ilanı Yeni rota duyuruldu

Saldırı sonrası şehirde elektrikler kesildi ve Melitopol çevresindeki bazı köyler de karanlığa gömüldü.

Aylardır Rusya'nın işgal altında tuttuğu Melitopol, halihazırda güneydeki cephe hattında yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta.

YARS ATEŞLENİYOR

Ukrayna'da gittikçe köşeye sıkışan Rusya lideri Putin ise, füze denemelerine bir yenisini ekledi: Yars. Kıtalararası balistik füze sistemi Yars, binlerce askerin katıldığı tatbikatla fırlatılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, füzenin üç ayrı noktadan ateleneceğini bildirdi ancak konum vermedi.

İsveç ve Finlandiyaya üstü kapalı savaş ilanı Yeni rota duyuruldu

Nükleer başlık taşıyabilen Yars füzesi, Putin'e göre Rusya'nın 'yenilmez silahları'nın bir parçası. 12 bin kilometre menzili bulunan devasa füzenin, ABD ana karasını vurabilme kapasitesi bulunuyor. NATO'daki kod adı SS-29 olan Yars, Rus ordusundaki Topol füzelerinin yerini aldı ve hedefini 24 bin kilometre hızla vurabiliyor.

Rus ordusu, hafta başında Japon Denizi'nde P-270 Moskit füzelerini ateşlemişti. Saatte 3700 kilometre hıza kadar çıkabilen gemisavar füzelerin görüntüleri, Rus ordusunun resmi televizyonu Zvezda tarafından ekrana getirildi.

Haberin Devamı

'FELAKETLE SONUÇLANABİLİR'

Vladimir Putin'in kara kutusu Nikolay Patruşev ise, bu sabah yaptığı açıklamada Batılı ülkelerin Ukrayna krizinde sergilediği provokatif hamlelerin bir felaketle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Halihazırda Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri unvanı bulunan Patruşev, yanı sıra Rusya'nın nükleer savaş prensiplerini yerine getirdiğini kaydetti, nükleer güçler arasında bir askeri çatışmanın kabul edilemez olduğunu söyledi. Nikolay Patruşev, Putin'in 50 yıllık sırdaşı ve ikili KGB günlerinden bu yana birlikte.

NATO SINIRI İKİ KATINA ÇIKIYOR

İsveç ve Finlandiyaya üstü kapalı savaş ilanı Yeni rota duyuruldu

Rusya'nın İsveç Büyükelçisi Viktor Tatarintsev ise, Batılı ülkeleri sarsan bir açıklama yaptı. Büyükelçi Tatarintsev, İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmaları halinde Rusya için meşru hedef haline geleceklerini söyledi.

İsveç'in 200 yıllık tarafsızlığını terk ettiğini belirten Rus diplomat, iki ülkenin NATO'ya dahil olması halinde Rusya'nın ittifakla sınırlarının iki katına çıkacağını vurguladı:

Haberin Devamı

"Eğer bunun hala Avrupa'nın güvenliğini artıracağını düşünen varsa, yeni üyelerin düşman bloğu Rusya'nın misilleme önlemlerinin meşru hedefi haline getireceğine emin olsunlar, askeri nitelikli adımlar da dahil."

Büyükelçiliğin resmi sosyal medya hesabında yayımlanan açıklama, Moskova'nın tehditlerinin yeniden dirilmesi anlamına geliyor.

İsveç ve Finlandiya, Putin'in Ukrayna'ya saldırmasıyla tarafsızlıklarını bir kenara bırakıp NATO'ya katılmak için başvurdu. Türkiye'nin onay vermesiyle Finlandiya'nın kısa süre içinde ittifaka dahil olması bekleniyor. Finlandiya, Rusya'nın bir NATO ülkesiyle en uzun kara sınırı haline gelecek, mesafe yaklaşık 1340 kilometre. İsveç'in üyelik bavşurusu ise henüz Ankara tarafından onaylanmadı.

KARADENİZ'DE YENİ ROTA

Ukrayna işgalinden bu yana NATO güçleriyle Rusya'nın ilk kez sıcak temas kurduğu yer, Karadeniz'di. Rus savaş uçakları, ABD'ye ait bir insansız hava aracını Mart ayı içerisinde Karadeniz semalarında düşürdü.

CNN International, dünyanın yüreğini ağzına getiren çarpışmanın ardından ABD dronelarının artık daha güneyden uçtuğunu bildiriyor. Habere göre, MQ-9 Reaper'ın Kırım açıklarında Karadeniz'e gömülmesiyle ABD hava kuvvetleri rota değişikliğine gitti.

İsveç ve Finlandiyaya üstü kapalı savaş ilanı Yeni rota duyuruldu

Kırım Yarımadası'nın güneybatı açıklarında seyreden insansız hava aracı MQ-9 Reaper'ın önü Rus Su-27 jetleri tarafından kesildi. Yaklaşık 40 dakikalık kovalamacada Rus savaş uçakları birçok kez manevra yaptı ve en sonunda drone'un kanadına çarptı.

MQ-9 Reaper'ın içindeki hassas yazılımı silip Karadeniz'e düşmesine izin veren ABD ordusu, artık casus insansız hava araçlarını daha yüksek irtifada uçuruyor.

CNN'ne konuşan üst düzey bir ABD askeri yetkilisi, drone'larının daha güneyden uçmaya başlamasına yönelik, "Ukrayna savaşıyla ilgili istihbarat toplama yeteneğimizi kesinlikle sınırlıyor" dedi.

Aynı yetkili, yeni rotayı 'fazla provokatif olmaktan kaçınma' çabası olarak niteledi, Joe Biden yönetiminin Rus güçleriyle doğrudan bir çatışmaya dönüşebilecek herhangi bir olaydan kaçınmak için dikkatli olmaya devam ettiğini vurguladı.