Dünya İtalya Büyükelçisi Gaiani: Türkiye’siz çözüm olmaz!

İtalya Büyükelçisi Gaiani: Türkiye’siz çözüm olmaz!

13.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olan Türkiye’nin bölgedeki konumuna dikkati çekerek, “Türkiye’nin adil katılımı olmadan bu bölgede sürdürülebilir bir çözüme ulaşılamayacağını düşünüyorum” dedi.

İtalya Büyükelçisi Gaiani: Türkiye’siz  çözüm olmaz

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gaiani, Doğu Akdeniz’den çıkarılan gazın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) üzerinden Yunanistan’a oradan da İtalya’ya ulaştırılmasını hedefleyen “East-Med Gaz Forumu”na ilişkin bir soru üzerine Gaiani, forumun olabildiğince kapsayıcı olmasını istediklerini belirtti. Gaiani, “Türkiye ve foruma üye kimi ülkeler arasında bazı sorunlar olduğunu biliyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında bir dizi görüşmeden sonra diyaloğun yeniden başlamasından çok memnunuz. İki ülkenin bu görüşmelere devam etmesi, mevcut sorunları netleştirmeye ve mümkünse çözmeye çalışmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi. Doğu Akdeniz’de önemli enerji kaynakları bulunduğuna inandıklarını dile getiren Gaiani, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

İtalya Büyükelçisi Gaiani: Türkiye’siz  çözüm olmaz

“Bu kaynakların sorunlara çözüm bulmak için ülkeleri bir araya getirecek bir unsur olmasını umuyoruz. En uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin, bu bölgenin bir parçası olduğuna güçlü şekilde inanıyoruz. Türkiye’nin adil katılımı olmadan bu bölgede sürdürülebilir çözüme ulaşılamayacağını düşünüyorum. Sorunların çözülememesi halinde gazın olduğu yerde, denizin altında kalması ve herkesin kaybetmesi riski açıkça ortada. Bu yüzden her zaman daha fazla diyalog, daha fazla iş birliği istiyoruz.”

Mısır’la ilişkiler

Büyükelçi, Mısır’ın, Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak 18 numaralı parselde ilan ettiği ruhsat ihalesi ve bunun Türkiye tarafından olumlu karşılanmasına ilişkin soruya da “Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin olumlu yönde geliştiğini görmekten çok memnunum. Bu ülkeler hem Akdeniz’de çok önemli ortaklardır hem de bölgedeki ilgili aktörlerdir. Bu olumlu eğilimin ilgili tüm tarafların katkısıyla devam etmesini umuyoruz” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

Libya’daki gelişmeleri de değerlendiren Giani, Ulusal Birlik Hükümeti’ne yönelik geniş desteğin olumlu bir gelişme olduğunun altını çizdi ve “İtalya ile oldukça yakın çalışan Türk hükümetinin de bu çözüme çok olumlu katkı sağladığını düşünüyorum” dedi.