Dünya İtalyanlar açıkladı! Mültecileri deniz komşularına gönderecekler

İtalyanlar açıkladı! Mültecileri deniz komşularına gönderecekler

30.01.2024 - 11:24 | Son Güncellenme:

İtalya, ülkede sayılarının arttığı Afrikalı mültecileri göndereceği ülkeyi açıkladı.

İtalyanlar açıkladı Mültecileri deniz komşularına gönderecekler

İtalya’nın güneyindeki Lampedusa adası, son yıllarda Kuzey Afrika kıyılarından gelen binlerce göçmen nedeniyle Avrupa çapında ilgi odağı haline geldi. ‘Lampedusa krizi’, düzensiz göçü durdurma vaadiyle yaklaşık iki yıl önce iktidara gelen aşırı sağcı hükümeti zora sokarken, gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde göç meselesinin kampanyalara damga vuracağının sinyallerine de sahne oldu.

Haberin Devamı

Düzensiz göçmen sayısındaki artış nedeniyle geçen Nisan’da olağanüstü hal ilan eden Roma yönetimi, İtalya’nın rekor sayıda göçmenle karşı karşıya olduğunu ve Avrupa’nın kendilerini yalnız bıraktığını savunuyor. Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat’a göre İtalya'ya 2022'de sığınma başvurusu sayısı 84 bin civarıyken Almanya'da 243 bin, Fransa'da 156 bin, İspanya’da 117 bin oldu. 2023’ün ilk yarısında da sığınma başvurularında ilk sırada Almanya, İspanya ve Fransa geliyor.

1 MİLYON GÖÇMEN DENİZ YOLUYLA GİRİŞ YAPTI

İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre bu yılın başından 15 Eylül’e kadar ülkeye 127 binin üzerinde düzensiz göçmen deniz yoluyla ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 66 bin, 2021’de ise 42 bindi. Son 10 yılda deniz yoluyla ülkeye ulaşan göçmen sayısı toplamda 1 milyon civarı.

Haberin Devamı

İtalyanlar açıkladı Mültecileri deniz komşularına gönderecekler

ARNAVUTLUK'A GÖNDERECEKLER

Salı gecesi İtalya tarafından yapılan açıklamada ise binlerce kaçak göçmenin ülkeden atılarak Arnavutluk'da bulunan mülteci kamplarına gönderileceği duyuruldu. İki ülke geçtiğimiz yıl Tiran Anlaşması'nı imzalamış ve aslında bu göndermenin temelleri o dönem atılmıştı.

İtalyanlar yılda en az 36 bin göçmeni Arnavutluk'un Shengjin limanına indirmeyi planlıyor. İtalyanlar ayrıca 3 bin mültecinin kalacağı bir tesisi de kendileri inşa edecek. Plan İngilizlerin kaçakları Ruanda'ya gönderme fikrinden ise biraz farklı. Buna göre göçmenler veya kaçaklar İtalya'ya ulaşmadan önce Arnavutluk'a gidecek veya gönderilecek. Daha sonra Tunus gibi geri göndermesi kolay olan ülkelerden iseler sığınma hakkı kazanacaklar.

İtalyanlar açıkladı Mültecileri deniz komşularına gönderecekler

"GÖÇLERİN ARKASINDA PUTİN VAR"

Öte yandan Avrupa Birliği ülkeleri 5.5 milyar dolarlık bir yatırım yoluyla Afrika'dan gelen göçü engellemeye çalışacak. Aralarında Tunus, Senegal, Kongo, Eritre, Kenya ve Zimbabve başkanlarının da bulunduğu 20'den fazla Afrikalı lidere seslenen İtalya Başbakanı Meloni, göç sorununu birlikte çözme çağrısında bulundu.

İtalyan göç uzmanları ise Afrika'da artan Rus varlığı nedeniyle göçlerin artmasının olası olduğunu belirtiyor.