Dünya KAAN uçmadan projeye bir ortak daha! FlightGlobal MMU'ya geniş yer ayırdı

KAAN uçmadan projeye bir ortak daha! FlightGlobal MMU'ya geniş yer ayırdı

15.08.2023 - 17:08 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin ürettiği 5. nesil savaş uçağını değerlendiren FlightGlobal (FG) Pakistan'ın KAAN'a olan ilgisini yazdı. FG'ye göre olası bir satın alım Pakistan-Çin arasında bir polemiği tetikleyebilir.

KAAN uçmadan projeye bir ortak daha FlightGlobal MMUya geniş yer ayırdı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Cumartesi günü gündeme ilişkin yaptığı açıklamarda Milli Muharip Uçak KAAN'ın projesiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Güler KAAN hakkında 'Havacılıkla ilgili ürün çeşitliliğini de arttırmaya çalışıyoruz. F-35'i bize vermediler. Bu bizi kendi uçağımızı yapmakta teşvik etti. Bir nevi bize iyilik yaptılar. Biz de KAAN'ı üretiyoruz. Dost ve kardeş ülkeler de bu projeye ortak olmak için çaba harcıyorlar. Azerbaycan ile anlaşma imzalandı, Pakistan ile de imzalanmak üzere, başka ülkeler de var. Onlar da gelecekler' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

PAKİSTAN DEVREDE

Yaşar Güler'in bu açıklamasını alıntılayan FlightGlobal (FG) Pakistan'ın KAAN'ı satın alması durumunda uluslararası alanda ikinci kez savaş uçağı konusunda ortaklık kuracağını bildirdi. Pakistan'ın bir diğer anlaşması ise Çin ile 'JF-17' model uçaklar üzerine yaptıkları ortaklık.

KAAN uçmadan projeye bir ortak daha FlightGlobal MMUya geniş yer ayırdı

'ÇİN RAHATSIZ OLABİLİR'

FlightGlobal'a göre Pakistan'ın KAAN programına görünür ilgisi, Azerbaycan ile protokol imzalanmasından hemen sonra geldi. Söz konusu protokol Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilmekte olan 5'inci nesil Milli Savaş Uçağı KAAN'ın Azerbaycan ile işbirliğine ilişkin çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi amaçlıyor.

Öte yandan FG, Türkiye ile Pakistan'ın önümüzdeki günlerde olası bir anlaşma sonrası Çin ile problemler yaşayabileceğini hatırlattı. JF-17'nin temel ve uygun fiyatlı olmasına rağmen KAAN'ın tercih edilmesinin bölgedeki güç dengesini etkileyeceği aktarıldı. Yanı sıra Pakistan birçok özellik bakımından F-16'ya benzeyen Chengdu J-10C'nin ilk müşterisi.

Haberin Devamı

KAAN uçmadan projeye bir ortak daha FlightGlobal MMUya geniş yer ayırdı

KAAN ÖZELLİKLERİ

Mürettebat: 1
Uzunluk: 21 metre (69 ft)
Yükseklik: 6 metre (20 ft)
Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)
Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 artyakıcı turbofan
Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pounds-force (76 kN)
Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pounds-force (131 kN)

PERFORMANS

Azami hız: Mach 1,8 (2.210 km/sa; 1.190 kn)
Servis tavanı: 55.000 fit (17.000 m)
G limiti: +9g / -3,5g