Dünya KAAN uçtu, Japon gazetesi yazdı: Türk jetinde potansiyel ihraç rotası!

KAAN uçtu, Japon gazetesi yazdı: Türk jetinde potansiyel ihraç rotası!

22.02.2024 - 09:57 | Son Güncellenme:

Business Insider 'Türkiye F-35'i elde edemedi ancak ürettiği yeni beşinci nesil savaş uçağı ilk uçunu yaptı' başlığını atarken, Bloomberg bir dönüm noktasının yaşandığını yazdı. Nikkei Asia gazetesi ise KAAN'ı satın alabilecek diğer ülkelerin ipuçlarını verdi.

Sekiz yıldır üzerinde çalışılan Türkiye'nin ilk beşinci nesil savaş uçağı KAAN, Çarşamba günü başkent Ankara'da ilk kez gökyüzü ile buluştu. İlk test uçuşunda 13 dakika havada kalan KAAN, yaklaşık 2 bin 400 metrelik irtifaya ulaştı. Yaklaşık 425 kilometre hızla uçan KAAN'ın piste teker koymasıyla, projede görev alan yüzlerce insan uçağa doğru koştu.

Haberin Devamı

Türk ordusunun envanterine 2028 yılında girmesi beklenen beşinci nesil hayalet savaş uçağı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirildi. Türkiye, KAAN'la birlikte beşinci nesil savaş uçağını gökyüzüyle buluşturan dünyadaki beşinci ülke oldu. ABD, Rusya ve Çin ordularının beşinci nesil savaş uçağı var, Japonya ise söz konusu uçağı yıllar önce test etti.

BLOOMBERG: DÖNÜM NOKTASI

Süpersonik uçak KAAN'ın ilk test uçuşu, ABD'den Japonya'ya, Yunanistan'dan Ukrayna'ya dünyada ses getirdi. Bloomberg haber ajansı, 'Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN ilk uçuşunu yaptı' başlığıyla servis ettiği haberinde hayalet jetin pistten havalanmasının yerli savaş uçağı projesinde bir dönüm noktası olduğu yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

BUSINESS INSIDER: İLERİYE DOĞRU BÜYÜK BİR ADIM

Business Insider, 'Türkiye F-35'i elde edemedi ancak ürettiği yeni beşinci nesil savaş uçağı ilk uçunu yaptı' başlığını attı, Ankara'nın ABD'nin F-35 programından ihraç edildiğini hatırlattığı haberinde ilk yerli savaş uçağının başarıyla havalandığını aktardı. 13 dakika süren test uçuşunu Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağına sahip olma çabalarında 'ileriye doğru büyük bir adım' olarak tanımlayan Business Insider, KAAN'ın 10 yılı aşkın bir uğraşın sonucunda pistten havalandığını yazdı.

KAAN uçtu, Japon gazetesi yazdı: Türk jetinde potansiyel ihraç rotası

Ankara'nın hedefinin hayalet uçak KAAN'ı eninde sonunda F-16 filosunun yerine koymak olduğunu dile getiren Amerikan haber sitesi Business Insider, F-35 programından Rus S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için çıkarılan Türkiye'nin KAAN'ın ilk uçuşuna bakılırsa kendi beşinci nesil uçağında başarı sağladığını belirtti.

'YALNIZCA KÖRFEZ ÜLKELERİ DEĞİL'

Japon gazetesi Nikkei Asia, 'Ankara Asyalı alıcılara dikkatle bakarken Türk savaş uçağı ilk kez uçuyor' başlığıyla sunduğu özel haberinin spotunda hükümetin gizlilik teknolojisi geliştirmeyi hedeflediğini ve işbirliği aradığını yazdı.

KAAN uçtu, Japon gazetesi yazdı: Türk jetinde potansiyel ihraç rotası

Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağını Körfez ülkelerinin yanı sıra Asya kıtasındaki ülkelere ihraç etmeyi umduğunu kaydeden Japon yayın organı, KAAN'ı üreten TUSAŞ'ın halihazırda Malezya, Endonezya ve Kazakistan'a silahlı insansız hava aracı, Filipinler'e ise helikopter sattığını hatırlattı. Türk devlet firmasının Asya kıtasında ofisler açtığını ve yerel mühendisleri işe aldığını belirten Nikkei Asia, Ankara'nın KAAN'ın projesi için 2023 yılında yakın müttefiki Azerbaycan'la işbirliği anlaşmasına imza attığını bildirdi. Pakistan'ın da yakında projeye katılabileceğine değinen Japon gazetesi, geride kalan yıllarda Türk havacılığındaki önemli gelişmeleri sıraladı.

Haberin Devamı

ABD'nin Türkiye'yi 2019'da F-35 projesinden çıkardığını hatırlatan Nikkei Asia, KAAN Türk ordusunun kullanımına verilinceye kadar Ankara'nın ek F-16 jetleri ve muhtemel Eurofighter Typhoon'larla hava gücünü artıracağı yorumunu yaptı. Gazete ayrıca hava gücü için yerli üretim silahlı insansız hava araçlarını da öne çıkardı.

'Türkiye'nin KAAN savaş uçağı ilk uçuşunu icra etti' diyen Yunan Kathimerini gazetesi, jetin seri üretiminin 2028 yılında başlamasının beklendiğini okuyucularına aktardı. Türkiye'nin kısa süre önce ABD ile 40 yeni F-16 savaş uçağı satın almak için anlaşma sağladığını kaydeden Kathimerini, ayrıca Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya'nın ortak ürettiği Eurofighter Typhoon jetlerini almak için de ilgi gösterdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ukrayna internet sitesi mil.in.ua 'Türk beşinci nesil savaş uçağı KAAN ilk uçuşunu yaptı' başlığını tercih etti, başarılı testte KAAN'ın yanında bir F-16'nın da uçtuğunu yazdı. Hayalet uçak KAAN'ın fren paraşütü kullanarak iniş yaptığını kaydeden Ukrayna yayın organı, Kiev yönetiminin Türk beşinci nesil savaş uçağını satın almayı planladığını da ekledi. Halihazırda Ankara ve Kiev arasındaki savunma işbirliğini öne çıkaran internet sitesi, KAAN'ın gelecekte Türk ordusundaki F-16'ların yerini olacağı yorumunu yaptı.