Dünya Karşıdan karşıya geçerken şüpheli ölüm! Olayın arkasında Rusya mı var?

Karşıdan karşıya geçerken şüpheli ölüm! Olayın arkasında Rusya mı var?

07.01.2023 - 13:41 | Son Güncellenme:

Yaklaşık bir yıldır süren Rusya-Ukrayna savaşının başından beri çok sayıda Rus oligark ve eski siyasetçi şüpheli ölümlerle hayatını kaybetti. Bu ölümlere geçtiğimiz 5 Ocak'ta bir yenisi daha eklendi. Dağıstan Cumhuriyeti’nin eski başbakanı Magomed Abdulayev, şüpheli bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti.

Karşıdan karşıya geçerken şüpheli ölüm Olayın arkasında Rusya mı var

Milliyet.com.tr - Önde gelen Rus isimlerin şüpheli ölümleri sürüyor. Bu konudaki son haber, Rusya’nın özerk cumhuriyetlerinden biri olan Dağıstan’dan geldi. Hazar denizi kıyısında bulunan Dağıstan Cumhuriyeti’nin eski başbakanı Magomed Abdulaev, şüpheli bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti. Abdulaev, Rusya’nın eski devlet başkanı ve başbakanı olan, aynı zamanda Putin’e yakın isimlerden biri olarak bilinen Dimitri Medvedev ile de yakın ilişkilere sahip bir isim olarak biliniyordu.

Haberin Devamı

Olay 5 Ocak günü Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de gerçekleşti. Eski başbakan ve Dağıstan Devlet Üniversitesi'nin eski rektörü olan Abdulayev, Magomed Gadzhiev Caddesi'nden karşıya geçerken süratli bir aracın çarpması sonucunda ağır yaralandı. Abdulayev, hemen hastaneye kaldırılmış olmasına rağmen ağır yaralarından dolayı kısa sürede hayatını kaybetti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS tarafından verilen bilgiye göre, Magomed Abdulaev’in ölümü hakkında soruşturma başlatıldı. Olayın taksirle adam öldürme kapsamında incelendiği ve trafik kurallarının ihlali kapsamında incelendiği açıklandı.

Karşıdan karşıya geçerken şüpheli ölüm Olayın arkasında Rusya mı var

Abdulaev’in ölümüne sebep olan sürücünün 55 yaşında olduğu bilgisi paylaşılırken, gözaltına alınıp alınmadığı ve durumunun ne olduğu açıklanmadı. Dimitri Medvedev ile St. Petersburg Devlet Üniversitesi'nde yüksek lisans yaparken tanışan Abdulaev’in, Medvedev’in Rusya başbakanı olduğu dönemde Dağıstan başbakanlığı yaptığı, 2010-2013 yıllarında bu görevi yürüttüğü biliniyor.

Haberin Devamı

Abdulaev’in Dağıstan Üniversitesi'nde rektörlük yaptığı sırada görevi kötüye kullanmakla suçlandığı, görev aldığı dönemde üniversite bütçesinin önemli bir kısmının 'ortadan kaybolduğu' iddia ediliyor. 2017 yılına kadar süren soruşturma sonucunda Abdulaev’in bir ceza alıp almadığı bilinmiyor.

'BİR GİZEMLİ ÖLÜM DAHA'

Magomed Abdulaev’in 'şüpheli' ölümü, akıllara Ukrayna savaşının başından bu yana bir dizi şüpheli ölümle hayatını kaybeden Rus iş insanlarına ve eski siyasetçileri getirdi. Savaşın başladığı 24 Şubat’tan Eylül 2022’ye kadar geçen sürede, Rusya hükümetine yakınlığıyla bilinen en az 9 oligark, iş insanı ve askeri görevli şaibeli şekilde hayatını kaybetti. Ölen isimlerden bazıları, zimmetine para geçirmek ve yolsuzluk suçlamaları ile anılıyordu. Bazı isimlerin de Ukrayna işgaline muhalefet ettiği iddia ediliyordu.

Karşıdan karşıya geçerken şüpheli ölüm Olayın arkasında Rusya mı var

Hayatını kaybeden iş insanlarından bazılarının enerji alanında yatırımları olduğu biliniyordu. Dağıstan’ın zengin pertol rezervlerine sahip olması sebebiyle Abdulaev’in ölümüne de şüpheyle yaklaşılıyor ve özellikle Ukraynalı kaynaklar, Dağıstan’ın eski başbakanının ölümünü diğer ölümlerle ilişkilendiriyor.

Ukrayna İçişleri eski bakan yardımcısı Anton Geraschenko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda Abdulaev’in ölümü hakkında şu ifadeleri kullandı:

"İşte bir Rus yetkili daha gizemli şekilde öldü. Mahaçkale'de bir araba Dağıstan'ın eski başbakanına çarparak onu öldürdü. Rus medyası, 61 yaşındaki Magomed Abdulayev'in yolun yanlış yerinden karşıya geçmeye çalışırken bir araba kazasının kurbanı olduğunu bildirdi."