Dünya Kartel infazında şok detay! Son anda söyledikleri ülkede gündem oldu

Kartel infazında şok detay! Son anda söyledikleri ülkede gündem oldu

16.07.2022 - 07:16 | Son Güncellenme:

Ülkenin en tehlikeli uyuşturucu çetesi olarak bilinen Cartel Jalisco Nueva Generacion (CJNG) son yayınladığı infaz videosuyla herkesi dehşete düşürdü. İnfaz görüntülerine yer veren videodaki kan donduracak cinsten bir detay ise ülkede gündem oldu.

Kartel infazında şok detay Son anda söyledikleri ülkede gündem oldu

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Meksika, yıllardır kartel savaşları ile gündeme geliyor. Kimi zaman kendi aralarında, kimi zaman da devlet güçleriyle silahlı çatışmalara giren uyuşturucu çeteleri, bu zamana kadar binlerce kişinin ölümüne sebep oldu. Ülkenin çatışmalar ve istikrarsızlık sebebiyle uğradığı maddi zararın da milyarlarca dolar olduğu ifade ediliyor. En büyük gelir kaynağı uyuşturucu kaçakçılığı olan çeteler, bunun dışında insan kaçakçılığı başta olmak üzere birçok illegal gelir kapısına da sahip. Neredeyse devletle eşdeğer imkanları bulunan uyuşturucu çetelerinin yıllık kazancının ise milyarlarca dolar olduğu belirtiliyor.

Meksika'da birbirleri ve güvenlik güçleri ile çatışan 9 büyük kartel ve bu kartellerle ilişkili çok sayıda çete bulunuyor. Kartellerin, uyuşturucu ve kaçakçılıktan elde ettikleri gelir sayesinde çok sayıda ağır silaha ve zırhlı araca sahip olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Yetkililerin yaptıkları açıklamalara göre Meksika’nın en tehlikeli kartel grubu Cartel Jalisco Nueva Generacion (CJNG) isimli silahlı çete. Eski bir Kartel grubundan ayrılarak 2011 yılında ortaya çıkan ve 32 eyaletin 27'sinde organize olduğu tahmin edilen CJNG, üyelerinin yayınladığı videolarda yer alan zırhlı araçlar, ağır silahlar ve korkunç infaz yöntemleri ile tanınıyor. CJNG üyelerinin yayınladığı son infaz videosu ise izleyenleri dehşete düşürdü.

İLK UYGULAYICISI “EL TALİBANO”

Yetkililer, Meksika’da ki uyuşturucu çetelerinin daha önce de korkunç infazlar gerçekleştirdiğini belirtti ve kafa kesme yönteminin bu gruplar için yeni olmadığını vurguladı. Bu infaz yönteminin Meksika’da ilk kez “Los Zetas” isimli kartel grubu tarafından uygulandığı biliniyor. Los Zetas, ABD’de eğitim aldıktan sonra Meksika ordusunda göreve başlayan askerlerin, bir süre sonra ordudan ayrılarak Körfez karteline katılması ile kuruldu. 1990’lı yılların sonunda Körfez kartelinin alt gruplarından biri olan Los Zetas, 2010 yılında Körfez kartelinden de ayrılarak tamamen bağımsız bir grup haline geldi.

RAKİP ÇETE ÜYELERİNİ İNFAZ ETTİLER

Meksika’nın en tehlikeli karteli olarak bilinen CJNG üyeleri, yeni bir infaz videosu ile gündemde. İnfaz edilen kişilerin Pájaros Sierra isimli çetenin üyeleri olduğu belirtildi. Pájaros Sierra grubunun, geçmişte CJNG çatısı altında eylemlere imza attığı ancak daha sonra CJNG’den ayrıldığı biliniyor. İki grup, ayrılma yaşandığı günden bu yana şiddetli bir savaş halinde. İnfaz videosunun yayınlandığı zaman dilimi ise oldukça dikkat çekici, CJNG, birkaç gün önce yaptığı açıklamada kendi üyelerine ve rakip çete üyelerine korkunç infaz yöntemlerinin son bulması çağrısı yapmıştı. Yapılan açıklamada, “Korkunç sonlarla karşılaşan masum insanların çılgınca cinayetlere kurban gitmesini istemiyoruz. Bu durumun kontrol altına alınması için tüm gruplara çağrı yapıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamadan birkaç gün sonra yayınlanan infaz videosu ise detayları ile izleyenleri dehşete düşürdü. Elleri ve gözleri bağlanan 3 Pájaros Sierra üyesinin bulunduğu infaz videosunda, elinde yaklaşık 20 cm’lik bıçak bulunan bir CJNG üyesi, rakip çete üyelerini tehdit ettikten sonra 3 kişinin kafasını kesti.

CJNG infazcısı, “Bu son, Pájaros Sierra üyelerinin mutlak kaderidir. Hepinizin sonunun böyle olması için peşinizdeyiz. Biz, Meksika’ya hakim olacak tek çeteyiz” ifadelerini kullandı ve ardından rakip çeteye ağır hakaretler etti.

Ortadoğu, Afrika ve Asya’da faaliyet gösteren terör örgütü DEAŞ’a ait infaz videolarını andıran infaz videolarının Meksika’da ilk kez Los Zetas’ın lideri Iván Velázquez Caballero tarafından uygulandığı biliniyor. Caballero, bu sebeple uzun süredir 'El Talibano' olarak anılıyor.

Kartel infazında şok detay Son anda söyledikleri ülkede gündem oldu

Haberin Devamı

'EL MENCHO' YA AĞIR HAKARETLER ETTİ

CJNG karteli, geçtiğimiz günlerde de oldukça ilginç bir olay ile gündeme gelmişti. Genç bir TikTok kullanıcısı, hesabından yaptığı paylaşımda ülkenin en büyük kartel gücü olarak bilinen Cartel Jalisco Nueva Generacion (CJNG) lideri 'El Mencho' ya ağır hakaretler etti.

TikTok kullanıcısı videoda kartel liderine ağır hakaretler ettikten sonra, “Ben ölümsüzüm, dokunulmazım, şeytanla bir anlaşma yaptım. Seni ateşe vereceğim Mencho. Bunu söylemekten korkmuyorum, bu sözleri hem burada hem de senin yüzüne karşı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. Paylaşımın ardından günlerce sessizliğe bürünen TikTok kullanıcısının akıbeti birçok kişi tarafından merak konusu oldu. Bazı kullanıcılar, El Mencho'nun ülkenin en çok aranan adamı olduğunu ve aşırı şiddette meyilli olduğunu hatırlatan yorumlar yaparak, kendisine hakaret eden TikTok kullanıcısının peşine düşmüş olabileceğini söyledi.

Günler süren sessizlik, TikTok hesabından yapılan yeni bir paylaşımla sona erdi. Konuyla ilgili paylaşılan ikinci videoda aynı kullanıcı, "Söylediklerim için üzgünüm, iyi değildim, ne söylediğimin farkında değildim.” ifadelerini kullandı ve “Yaptığım yanlıştı. Sonuçlarının ne olacağını düşünemedim. Bunu takipçi sayımı arttırmak için yaptım ama artık pişmanım. Takipçilerim ve Bay Mencho’dan özür dilerim” şeklinde konuştu.

Yazarlar