Dünya 'Kayıp dünya' bulundu! Heyecan yaratan keşif

'Kayıp dünya' bulundu! Heyecan yaratan keşif

08.06.2023 - 10:53 | Son Güncellenme:

Bilim insanlarının 10 yıllık araştırması sonuç verdi, Avustralya'daki milyar yıllık taşta ortaya çıkarılanlar insan soyunun 'en eski kalıntıları' olabilir.

Kayıp dünya bulundu Heyecan yaratan keşif

Bilim adamları, insanların en eski ataları hakkındaki anlayışı değiştirebileceğini söyledikleri bir keşfe imza attı. Araştırmacılara göre, Protosterol Biota olarak bilinen mikroskobik canlılar, ökaryotlar adı verilen ve yaklaşık 1,6 milyar yıl önce Dünya'nın su yollarında yaşayan organizma ailesinin bir parçası.

Haberin Devamı

Ökaryotlar, hücrenin 'güç merkezi' olan mitokondri ve 'kontrol ve bilgi merkezi' olan çekirdeği içeren karmaşık bir hücre yapısına sahip. Modern ökaryot biçimleri arasında mantarlar, bitkiler, hayvanlar ve amipler gibi tek hücreli organizmalar bulunuyor.

10 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

İnsanlar ve diğer tüm çekirdekli canlılar, atalarının soyunu 1,2 milyar yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış olan son ökaryotik ortak atalara (LECA) kadar izleyebilir.

Kayıp dünya bulundu Heyecan yaratan keşif

Doktorasını Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde (ANU) tamamlayan ve şu anda Almanya'daki Bremen Üniversitesi'nde görevine devam eden Benjamin Nettersheim, yeni keşifler hakkında, "kendi soyumuzun en eski kalıntıları gibi görünüyor. Bu eski canlılar, dünyadaki deniz ekosistemlerinde bol miktarda bulunuyordu ve muhtemelen Dünya tarihinin büyük bir bölümünde ekosistemleri şekillendirdi" dedi.

Haberin Devamı

Protosterol Biota'nın keşfi, ANU'dan araştırmacıların 10 yıldır sürdürdüğü çalışmalarının sonucu. Avustralya'da keşfedilen 'kayıp dünya', Perşembe günü Nature derginde yayınlandı.

Nettersheim ile birlikte keşif yapan Jochen Brock, Protosterol Biota'nın bakterilerden daha karmaşık ve muhtemelen daha büyük olduğunu, ancak neye benzediklerinin henüz bilinmediğini söyledi.

Kayıp dünya bulundu Heyecan yaratan keşif

'ERKEN YAŞAM HAKKINDA BENZERSİZ BİLGİLER'

Profesör yaptığı açıklamada, "Dünyadaki bakterileri avlayan ve yiyen ilk avcılar olabileceğine inanıyoruz" dedi.

Avustralya, Fransa, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden araştırmacılar, çalışma için şu anda Avustralya'nın Kuzey Bölgesinde yer alan okyanusun dibinde bulunan bir kayanın içinde bulunan fosil yağ moleküllerini incelediler.

Kayıp dünya bulundu Heyecan yaratan keşif

Kuzey Avustralya, Dünya'daki en eski biyobelirteç taşıyan kayalar da dahil olmak üzere, Dünya'nın Orta Çağlarından (Proterozoik dönem ortası) kalma en iyi korunmuş tortul kayaçlardan bazılarına sahip olmasıyla biliniyor.

Nettersheim, "Bu eski çökeltilere hapsolmuş moleküler fosiller, erken yaşam ve ekoloji hakkında benzersiz bilgiler sağlıyor. Bu moleküller olmasaydı, Protosterol Biota'nın var olduğunu asla bilemezdik. İlk okyanuslar büyük ölçüde bir bakteri dünyası gibi görünüyordu, ancak yeni keşfimiz bunun muhtemelen böyle olmadığını gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

'DİNOZORLARIN SOYUNUN TÜKENMESİ GİBİ'

Brocks, "Tıpkı memeli atalarımızın büyüyüp çoğalabilmesi için dinozorların soyunun tükenmesi gerektiği gibi, belki de Protosterol Biota'nın modern ökaryotlara yer açmak için bir milyar yıl önce yok olması gerekiyordu" diye konuştu.