Dünya Kitap dünyasının zirvedeki yıldızı

Kitap dünyasının zirvedeki yıldızı

18.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Reese Witherspoon kitap zevkini medya imparatorluğunun bir koluna dönüştürerek yayıncılığın da yıldızı oldu. Aktrisin kitap kulübünün 2.5 milyon üyesi var. Oprah Winfrey ise ikinci sırada.

Kitap dünyasının zirvedeki yıldızı

Efnan Atmaca - Üyesi olduğunuz bir kitap kulübü var mı? Benim var, hatta birkaç tanesine önderlik de ediyorum. Son yıllarda kitap kulüplerine ilgi giderek artıyor, özellikle pandemi döneminde okurlar için hem eğitici hem de keyifle vakit geçirebilecekleri bir etkinlik oldu. Henüz Türkiye’deki ünlüler için bâkir bir alan olsa da Hollywood’un yıldızları kitap kulüplerinin etkisini keşfettiler. Bu konuda kendi markasını yaratan ve 25 yıldır kitap tavsiyelerinde bulunan ABD’li ünlü sunucu Oprah Winfrey’i tahtından Reese Witherspoon indirdi. Oyuncu Reese Witherspoon’un Instagram üzerinden yürüttüğü kitap kulübünün şu an için 2.5 milyon üyesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Önerileri sattırıyor

2006 yılında “Sınırları Aşmak” filmindeki rolüyle Oscar kazanan ve kariyerinde pek çok ödülü kucaklayan Witherspoon, kitap zevkini medya imparatorluğunun farkklı bir koluna dönüştürerek yayıncılığın en parlak isimlerinden biri olmayı başardı. Türkiye’de “Ufak Tefek Cinayetler” adıyla bir uyarlaması yayınlanan Liane Moriarty’nin “Big Little Lies” kitabının dizi versiyonunun arkasında da Witherspoon’un bulunduğunun altını çizmeliyim. Seçtiği kitapların üzerine sarı, güneşi andıran “Reese’s Book Club” yazılı bir etiket iliştiriyor ünlü yıldız. 2018 Eylül’ünde önerdiği Delia Owens’ın ilk kitabı “Kya’nın Şarkı Söylediği Yer”, 52 hafta boyunca en çok satanlar listesinde kaldı. Satış 1.4 milyona ulaştı. Witherspoon’un kulübüne seçtiği hiçbir kitabın 10 binin altında satmadığı da başka bir veri.

Haberin Devamı

İlham kaynağı

Peki, bu kulüp nasıl kuruldu? Shannon Theumer, 2014 yılında Almanya’nın kırsal kesiminde yaşayan bir genç olarak Witherspoon’un Instagram üzerinden yaptığı kitap önerilerini takip ediyor. Witherspoon’un kadın anlatıları ve yazarlardan oluşan küratörlüğü ona ilham veriyor ve bir arkadaşıyla birlikte @rwbookclub sayfaları kuruyor. Sonra bir şekilde Reese Witherspoon’a ulaşıyor “Temsilcisi ile sadece telefonda görüştüm ve şifreyi verdim” diye anlatıyor süreci. İşin içine Reese Witherpoon girince çok büyük bir topluluk haline geliyorlar elbette. Profil doğrulanıyor, görsel marka tutarlı hale getiriliyor. 

Ünlü sunucuyu geride bıraktı

Bugün 2.5 milyon kişi @reesesbookclub’ı takip ediyor, ABD’li ünlü sunucu Oprah Winfrey’e ait @oprahsbookclub için ise bu sayı 700 bin’den az. Üyelik ücretsiz. Sadece Reese Witherspoon’un her ayın seçimini açıkladığı, forumlar, anketler ve etkinlikler aracılığıyla tartışmayı desteklediği resmi uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Witherspoon her ay merkezinde güçlü kadın karakterlerin olduğu kitapları öneriyor takipçilerine. Son üç ayın önerilerine gelirsek: Celeste Ng’nin “Our Missing Heart”, Cheryl Strayed imzalı “Tiny Beautifull Thing” ile Maggie O’Farrel’ın “The Marriage Portrait”. Bu üç kitabın da Türkçe’ye henüz çevrilmediğini yayıncılara duyuralım.